Υλικά Συνταγής
1 διπλό κρίθινο ντάκο
3 ώριμες κόκκινες ντομάτες
1/4 φλ. ελαιόλαδο
3 κ.σ βαλσάμικο ξύδι
1/2 κ.γλ. ρίγανη αποξ (ή θρούμπι)
2 κ.σ γεμάτες ξινομυζήθρα
λίγη κάπαρη
ελιές
κρίταμο
Εκτέλεση
Για τον κρητικό ντάκο με ξινομυζήθρα, τρίβουμε πρώτα τις δυο ντομάτες στον τρίφτη και ψιλοκόβουμε χωριστά σε μικρά καρέ την άλλη ντομάτα. Μέσα στην τριμμένη ντομάτα ρίχνουμε το αλάτι και τις 2 κουταλιές κρέμα βαλσάμικου και ανακατεύουμε. Βάζουμε τα κρίθινα παξιμάδια σε πιατέλα, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε λίγο αλάτι και λίγη ρίγανη. Περιχύνουμε τους ντάκους με την τριμμένη ντομάτα και με όλα τα ζουμιά της. Γαρνίρουμε με την ψιλοκομμένη ντομάτα. Βάζουμε από μια κουταλιά ξινομυζήθρα σε κάθε ντάκο. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Τέλος, γαρνίρουμε με κάπαρη, ελιές και κρίταμο. Περιχύνουμε με μια κουταλιά βαλσάμικου. Αφήστε το ντάκο να σταθεί για λίγα λεπτά και να ποτίσει με τα υγρά της ντομάτας και απολαύστε τον σαν το ωραιότερο ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα.