LIFESTYLE

Κήπος με 40.000 φυτά σε πίστα δοκιμών εργοστασίου της Fiat

Το κτήριο στο Λινγκότο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Giacomo Matté-Trucco και από το 1923 έως τις αρχές του 1980 ήταν το στρατηγείο της Fiat

No profile pic

Τον κήπο Fiat 500 δημιούργησαν ο Ιταλός αρχιτέκτονας Benedetto Camerana και οι σχεδιαστές τοπίου Il Giardino Secreto, στην πίστα δοκιμών στην οροφή του εμβληματικού εργοστασίου της Fiat στην περιοχή Λινγκότο (Lingotto) του Τορίνου. Ο κήπος με 40.000 φυτά είναι μέρος πρότζεκτ που θα επιτρέπει στο κοινό να επισκέπτεται τη φημισμένη πίστα δοκιμών, στην οποία δόθηκε η επωνυμία «e-track», μια και πλέον θα χρησιμοποιείται μόνο από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
 
Το κτήριο στο Λινγκότο σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Giacomo Matté-Trucco και από το 1923 έως τις αρχές του 1980 ήταν το στρατηγείο της Fiat·στην οροφή του υπήρχε πίστα όπου δοκιμαζόταν κάθε αυτοκίνητο πριν φύγει από το εργοστάσιο. Όσοι έχουν δει την ταινία του 1969 του Peter Collinson «The Italian Job» (Michael Caine, Nöel Coward, Benny Hill, Raf Vallone) έχουν εικόνα της πίστας δοκιμών και του εργοστασίου. Δύο φορές επενέβη στο αρχιτεκτόνημα ο Renzo Piano: το 1994 πρόσθεσε μια φούσκα με υαλοπίνακες η οποία περιείχε αίθουσα συνεδριάσεων και το 2003 μια υπερυψωμένη αίθουσα τέχνης, την Pinacoteca Agnelli.
 
«Λόγω της ανάμνησής της, η ιδέα της πίστας δοκιμών διατηρήθηκε και μετατράπηκε σε πίστα μόνον για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα» εξήγησε ο Camerana, επικεφαλής του τορινέζικου αρχιτεκτονικού γραφείου Camerana & Partners. «Έτσι ώστε τα μη ρυπογόνα αυτοκίνητα μπορούν γλυκά να κινούνται ανάμεσα στις πράσινες νησίδες, αναζητώντας μια νέα αρμονία μεταξύ κινητικότητας και φύσης».
 


Σχεδιασμένος πάνω στη με εμβαδόν 27.000 τετραγωνικών μέτρων οροφή, ο κήπος σχηματίζεται από μια ομάδα 28 πράσινων «νησίδων» που είναι διάσπαρτες στην πίστα δοκιμών. Καλύπτουν 6.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενούν πάνω από 300 γηγενή είδη φυτών. Συνολικά σχεδόν 40.000 θάμνους, δέντρα και ποώδη φυτά. «Τα 300 είδη και οι ποικιλίες επελέγησαν ώστε να είναι όντως γηγενή είδη, από το Πιεμόντε και τις περιοχές της βόρειας Μεσογείου, χωρίς κανέναν χώρο για εξωτικά φυτά» διευκρίνισε ο Camerana.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση