Η Μαργαρίτα Παπανδρέου δίνει διαλέξεις για την έρευνα της στο Alzheimer

Μετά τις σπουδές στο Imperial College του Λονδίνο και το διδακτορικό στο πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η 25χρονη κόρη του Γιώργου Παπανδρέου κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο βήμα του σημαντικότερου συνεδρίου έρευνας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε χώρες της Ευρώπης

Μπορεί μετά την ενεργή συμμετοχή της στο πολιτικό εγχείρημα του πατέρα της, το ΚΙΔΗΣΟ, να ήταν πολλοί αυτοί που πίστευαν ότι η Μαργαρίτα της τέταρτης γενιάς Παπανδρέου θα έπαιρνε επιτέλους το πολιτικό βάπτισμα του πυρός, ωστόσο η επιστημονική έρευνα φαίνεται ότι την κερδίζει. Μετά τις σπουδές βιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, το διδακτορικό της στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, η κόρη του πρώην Πρωθυπουργού χαράζει την δική της επαγγελματική πορεία ως ερευνήτρια.

Το όνειρό της παίρνει σάρκα και οστά αφού κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο βήμα του σημαντικότερου συνεδρίου έρευνας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε χώρες της Ευρώπης. Τα networks Marie Curie σχηματίζονται από ερευνητές, διδακτορικούς φοιτητές και εταιρείες της Ευρώπης και ελάχιστα από αυτά επιτυγχάνουν να χρηματοδοτηθούν από την ευρωπαϊκή ένωση για να κάνουν την έρευνα τους. Η κυρία Παπανδρέου συμμετείχε ως διδακτορική φοιτήτρια και ήταν από τις τυχερές γιατί χρηματοδοτήθηκε για τη διατριβή της. Εξάλλου, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης και συγκεκριμένα η ομάδα του βραβευμένου βιολόγου Νεκτάριου Ταβερναράκη, μέλος της οποίας είναι η Μαργαρίτα, έχει  πολλές παγκόσμιες πρωτιές στο ερευνητικό πεδίο, ανταγωνίζεται τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά επιστημονικά κέντρα και έχει αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της επιστήμης για τη χώρα διεθνώς.

Όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες που δημοσιεύει το «ΘΕΜΑ» η ερευνήτρια Μαργαρίτα Παπανδρέου παρουσιάζει μπροστά στον μεγάλο προτζέκτορα της διαμορφωμένης αίθουσας του Creta Maris Beach Resort την εργασία της για τα αίτια της γήρανσης, τον  νευροεκφυλισμό και τη νέκρωση των νευρικών κυττάρων, καθώς και τη σχέση τους με άλλα νοσήματα, όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και τον καρκίνο. Αμέσως μετά την διάλεξή της συνομίλησε με το κοινό και απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις με μεγάλη χαρά. Δεν είναι εξάλλου η πρώτη φορά που η Μαργαρίτα Παπανδρέου ως βασική ομιλήτρια παρουσίασε τις εξελίξεις στο επιστημονικό της πεδίο. Το 2013, σε ηλικία μόλις 22 χρονών, ήταν η βασική ομιλήτρια σε Ετήσια Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας, με θέμα τις χρόνιες βλάβες του DNA και τη γήρανση του πληθυσμού ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 έλαβε μέρος στην τρίτη ετήσια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας με θέμα το «Γενετικό Μοντέλο Οργανισμών Γήρανσης».

Όπως μάλιστα έγραψε η ίδια στην επίσημη σελίδα του συνέδριου, «το πάθος μου για τη βιολογία προέκυψε όταν γνώρισα έναν εμπνευσμένο δάσκαλο και επιστήμονα στο γυμνάσιο. Από τότε, το ταξίδι μου στον κόσμο της έρευνας και του πειραματισμού άρχισε. Το ενδιαφέρον μου στη νευρολογία, την επιγενετική και τη γήρανση του εγκεφάλου με έκαναν να αποφασίσω να υποβάλω αίτηση για αυτό το πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για εμάς τους ερευνητές σε πρώιμο στάδιο, να αλληλεπιδρούμε και να συνεργαζόμαστε με τους συμμαθητές μας, να μοιραστούμε το έργο και τις ιδέες μας και, τελικά, να αναπτυχθούμε ως επιστήμονες».

Η Κρήτη και ο έρωτας

Αν και σίγουρα η 26χρονη διδακτορική φοιτήτρια οραματίζεται να περάσει από τις αίθουσες του Χάρβαρντ και του Columbia όπου ο πατέρας της έδωσε διαλέξεις για τις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές κρίσεις των τελευταίων ετών, με την Κρήτη θα την ενώνουν πάντα και άλλοι λόγοι, συναισθηματικοί, εκτός από την αγάπη της για την έρευνα και την επιστήμη. Εκεί γνώρισε τον μεγάλο της έρωτα, τον τενίστα Χάρη Καπόγιαννη ο οποίος ανακηρύχθηκε καλύτερος Έλληνας τενίστας για το 2016. Οι δυο τους τα τελευταία χρόνια είναι αχώριστοι ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα συζούν. Οι γονείς της Μαργαρίτας έχουν γνωρίσει τον σύντροφό της αλλά προς το παρόν δεν βιάζονται για τον γάμο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ