ΚΡΗΤΗ
"Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις" λένε Κρητικοί σε Ιταλία και Γερμανία!
Της Κατερίνας Παντινάκη
Μόνο αν έχουν ... λόγο, επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους οι πολίτες σε ολόκληρη την Ιταλία, αφού η έξαρση έφερε και αυστηροποίηση των μέτρων.
"Δε διαφωνώ με τα μέτρα. Ίσα ίσα θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί εξαρχής σε ολόκληρη τη χώρα" - λέει η Πηνελόπη Τρουλλινού, Research Analyst, Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, Ηρακλειώτισσα που ζει στο Λιβόρνο της Ιταλίας και περιγράφει ... σκηνές βγαλμένες από ταινία! "Κυκλοφορούμε με έγγραφα μέσα στην πόλη. Σίγουρα ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, όμως είναι το λιγότερο για να αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα την εξάπλωση του ιού" - αναφέρει κι εξηγεί: "Έχουμε εκτυπώσει ένα έγγραφο όπου αναγράφονται οι λόγοι για τους οποίους βγαίνουμε από το σπίτι σε ακολουθία με τις οδηγίες που έχουν δοθεί". Αν ... δεν έχεις λόγο ή το επιχείρημα που θα προβάλλεις δεν ευσταθεί, προβλέπεται βεβαίωση παράβασης.
Προς και από την - πλέον σε αναγκαστική καραντίνα - Ιταλία δεν εκτελούνται πτήσεις, ενώ μεταφορές με λεωφορεία και τρένα εκτελούνται τηρώντας όμως τις προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των επιβατών. Τα περισσότερα καταστήματα πλέον είναι κλειστά, ενώ λειτουργούν κανονικά φαρμακεία, σουπερμάρκετς (υπεραγορές), μινι μάρκετς, κρεαταγορές και τα αντίστοιχα περίπτερα. Ανοικτές παραμένουν κι άλλες υπηρεσίες, όπως ιατρεία.
Ωστόσο, οι μαζικές έξοδοι δεν επιτρέπονται κι έτσι σε κάθε οικογένεια, ένας αναλαμβάνει να κάνει τα ψώνια του σπιτιού, ακόμη και να πάει τα παιδιά στον παιδίατρο, όπως αναφέρει η 36χρονη γυναίκα και μητέρα ενός βρέφους.
Όσο για την προμήθεια των απαραίτητων, τα προηγούμενα 24ωρα δεν καταγράφονταν ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Εξαίρεση βέβαια αποτελούν τα αντισηπτικά και το καθαρό αλκοόλ που χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό.
Εύλογα στο μυαλό έρχεται το γνωστό "una faccia, una razza". Μήπως και στην Ελλάδα καλώς ήρθαν τα νέα μέτρα, γιατί ... παραείμαστε χαλαροί; Τί φταίει και η Ιταλία έφτασε σε αυτό το σημείο;
"Δεν ξέρω αν το "πήραμε" πιο χαλαρά από άλλες χώρες όπως ακούγεται. Γενικά, ίσως δεν περιμέναμε τέτοια εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη. Ίσως νομίζαμε πως δε θα συμβεί εδώ κάτι τέτοιο" - αναφέρει, πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα... σε αυτό, τελικά, που θα έπρεπε να προηγηθεί όλων.
"Θεωρώ ότι τα μέτρα αυτά δε θα έπρεπε να ληφθούν μεμονωμένα στην Ιταλία, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη θα έπρεπε να έχει ακολουθήσει έναν κοινό στρατηγικό σχεδιασμό" - αναφέρει, σημειώνοντας πως "και τώρα δεν είναι αργά", ενώ θέτει το ενδεχόμενο λήψης ακόμη αυστηρότερων μέτρων προληπτικού χαρακτήρα, όπως είναι η ακύρωση των πτήσεων και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Πλήγμα στην επιχειρηματικότητα, πλήγμα και στην ψυχολογία
Αν και η Ιταλία είναι ... μέρες μπροστά και ήδη ζει στο "πετσί" της τον εφιάλτη, ακόμη δεν έχει εστιάσει στα μέτρα ανακούφισης της επιχειρηματικότητας. Το lock down έχει πλήξει μικρές επιχειρήσεις, που είδαν την πελατεία τους και τον τζίρο τους να συρρικνώνονται, ενώ την ίδια ώρα οι υποχρεώσεις "τρέχουν".
Όσο για τους γονείς, δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν αιτήσεις από εργαζόμενους γονείς προκειμένου η Πολιτεία να μεριμνήσει για δεκαπενθήμερη άδεια ή φροντιστές για τα παιδιά που πλέον δεν πηγαίνουν στο σχολείο.
Ωστόσο, όσο κι αν η υγεία παραμένει Νο1 αγωνία και επιδίωξη, δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται η ψυχολογική επιβάρυνση που δέχεται ο πληθυσμός, που - είτε στην Ιταλία, είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα - καλείται να αυτοπεριοριστεί!
Ακόμη κι αν όλοι γνωρίζουν ότι τα μέτρα είναι για το κοινό καλό, η κ.Τρουλλινού εξηγεί ότι "επικρατεί μια σύγχυση και μια ανησυχία, αλλά ο καθένας το αντιμετωπίζει διαφορετικά βάσει προσωπικότητας". Προφανώς όλοι τηρούν πιο ευλαβικά τις συστάσεις περί υγιεινής, έχουν το καθαρό οινόπνευμα ... από κοντά, αλλά "τους κοστίζει να μην μπορούν να βγουν για μια βόλτα, ή να δουν τους συγγενείς τους από τους οποίους τους χωρίζουν μόλις μερικά χιλιόμετρα αλλά κι ένας επικίνδυνος ιός".
Μέτρα και στη Γερμανία
Στο Μόναχο της Γερμανίας, ο Ηρακλειώτης Χάρης Ουσταμανωλάκης εργάζεται σε νηπιαγωγείο. Μέχρι προχθές είχε κλείσει ένα σχολείο, προληπτικά. Έξω από το σχολείο έχουν αναρτήσει έγγραφο που ενημερώνει τους γονείς, ότι απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο, σε ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό (προφανές!) αλλά και σε όσους έχουν πρόσφατα επισκεφθεί περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως είναι π.χ. η Ιταλία.
Σήμερα, τα δεδομένα άλλαξαν. Κλείνουν τα σχολεία στην Βαυαρία για τα παιδιά, με εξαίρεση τα παιδιά, και οι δύο γονείς των οποίων εργάζονται σε θέσεις έκτακτης ανάγκης – π.χ. γιατροί, νοσηλεύτριες, φαρμακοποιοί, αστυνομικοί, κτλ. Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Markus Söder διέψευσε πρωινό δημοσίευμα στον γερμανικό τύπο, σύμφωνα με το οποίο στο επόμενο διάστημα θα έκλειναν εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες στο Μόναχο.
Οι εργαζόμενοι στα σχολεία θα προσέρχονται, πάντως, κανονικά στη δουλειά τους, ενώ η πρώτη «φήμη» λέει ότι τα σχολεία στη Βαυαρία θα ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα.
Κατά τα άλλα, και στη Γερμανία ακυρώνονται εκδηλώσεις, συναυλίες, γεγονότα που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο, υπάρχει ενημέρωση στα ΜΜΕ, ωστόσο μακράν απέχουν οι πολίτες εκεί από τον πανικό και το "ντου" στα σούπερ μάρκετ! Με βάση πάντως και ενημερωτικά βίντεο που διακινούνται και αναρτήσεις έξω από φαρμακεία και ιατρεία, υπάρχουν κάποιες ελλείψεις σε χαρτί υγείας, αντισηπτικά και μάσκες.
"Πριν από δύο εβδομάδες επισκέφτηκα ένα εμπορικό κέντρο. Μάσκα έβλεπες πολύ σπάνια. Στην περιοχή που μένω, η κοινωνία είναι πιο μικρή και ο κόσμος τρομάζει κάπως παραπάνω" - αναφέρει ο Χάρης Ουσταμανωλάκης.
Ωστόσο, οι οδηγίες προς τους πολίτες είναι σαφείς και συγκεκριμένες, αναφορικά με το πως θα πρέπει να κινηθεί οποιοσδήποτε έχει βάσιμες υποψίες ότι έχει προσβληθεί από τον Covid-19. "Έχουν δώσει οδηγίες, για το πού να πάρεις τηλέφωνο και από εκεί θα σου πουν να πας για να κάνεις τεστ για τον ιό".