ΚΡΗΤΗ

Ζητούν ανάκληση της απόφασης για το καθηκοντολόγιο των βοηθών νοσηλευτών

Επιστολή του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ

No profile pic

Επιστολή στους Υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Εσωτερικών απέστειλε η Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, με θέμα:

"
 Να ανακληθεί η υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο των Βοηθών Νοσηλευτών που διατηρεί την αδικία σε βάρος τους, διαιωνίζει τη πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού και οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδων νοσηλευτικών τμημάτων πανελλαδικά. Να καθιερωθεί ΜΙΑ ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού, με Πανεπιστημιακή εκπαίδευση, και ένταξη, με μεταβατικές διαδικασίες, των ΤΕ και ΔΕ συναδέλφων"

Στην επιστολή αναφέρεται:

"ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ σε χιλιάδες νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές προκαλεί η απαράδεκτη Υπουργική Απόφαση Γ6/Γ.Π.οικ. 46042/2022 – ΦΕΚ 4209/Β/8-8-2022 «Καθηκοντολόγιο Βοηθών Νοσηλευτών-τριών Νοσοκομείων και των λοιπών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του ΕΣΥ, καθώς και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.», η οποία:

● διατηρεί την αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών και ταυτόχρονα τους αναθέτει επιπλέον αλλότρια καθήκοντα, όπως: «μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων, εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων, από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο, στο φαρμακείο ή όπου αλλού παραστεί ανάγκη, σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊστάμενου ή του υπεύθυνου νοσηλευτή.»

● δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των σχολών των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών.

● διαιωνίζει την πολυδιάσπαση  του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές και καλλιεργεί παραπέρα το «διαίρει και βασίλευε» ακόμα και μέσα στο ίδιο τμήμα, δεδομένου ότι αναθέτει την "αποκλειστική ευθύνη για την εκτέλεση επιπλέον νοσηλευτικών πράξεων από βοηθό νοσηλευτή στον υπεύθυνο νοσηλευτή, ο οποίος φέρει την ευθύνη να κρίνει εάν ο Βοηθός Νοσηλευτής δύναται να εκτελέσει."

● στις σημερινές συνθήκες μεγάλης υποστελέχωσης - που επιδεινώνεται από τις αναστολές εργασίας χιλιάδων συναδέλφων – και σε συνδυασμό με την αύξηση του φόρτου εργασίας των νοσηλευτών από την εισαγωγή των εντύπων του ΟΔΙΠΥ Α.Ε., οδηγεί σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδων νοσηλευτικών τμημάτων σε δεκάδες νοσοκομεία πανελλαδικά.

Αποκαλυπτική είναι η πρόταση της πλειοψηφίας της ΠΑΣΥΝΟ (που είναι ταυτόχρονα και ηγεσία της Ε.Ν.Ε.) για καθιέρωση «υπεύθυνου νοσηλευτή», με 16ωρη βάρδια ή «εφημερία» (8ωρη πρωινή και σε συνέχεια απογευματινή ή νυχτερινή) που θα «εποπτεύει και θα εκχωρεί αρμοδιότητες στον βοηθό νοσηλευτή». Δηλαδή «εκτόξευση» της εντατικοποίησης για τους ΤΕ και ΠΕ συναδέλφους και ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση για τους ΔΕ συναδέλφους.  

Είναι φανερό ότι η πρόσφατη υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο εντάσσεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για ένταση της εκμετάλλευσης και των διαχωρισμών σε βάρος όλου του νοσηλευτικού προσωπικού, ιδιαίτερα σε βάρος των ΔΕ συναδέλφων, στα πλαίσια της επέκτασης λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί φαίνεται επίσης ότι υπηρετούν τον στόχο για ανάπτυξη του ιδιωτικού επαγγέλματος, μέσω εταιρειών, του «κατ’ οίκον» νοσηλευτή που είναι διαχρονικό αίτημα της ΕΝΕ-ΠΑΣΥΝΟ. Αυτό όμως προϋποθέτει επέκταση νοσηλευτικών καθηκόντων που σήμερα όμως αποτελούν ιατρικές πράξεις. Πιθανότατα εκτιμούν ότι ένας κλάδος που θα περιλαμβάνει μόνο τους ΠΕ και ΤΕ συναδέλφους θα έχει μεγαλύτερο «κύρος» για να «διεκδικήσει» ευρύτερο πεδίο καθηκόντων. Όπως επιχειρήθηκε να γίνει το 2014 και το 2020.

Να καταργηθεί η πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού

Η πολυδιάσπαση και η συνεχιζόμενη εκμετάλλευση του νοσηλευτικού προσωπικού όλων των κατηγοριών υπηρετεί την πολιτική κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες»,  και εντάσσεται στους σχεδιασμούς για το «νέο ΕΣΥ»..

Στο σχεδιασμό αυτό εντάσσεται η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων καθώς και η διατήρηση της πολυδιάσπασης του νοσηλευτικού προσωπικού.  

Η μόνη πρόταση που συμβάλλει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλου του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των αναγκών των ασθενών είναι η κατάργηση της πολυδιάσπασης και η δημιουργία μίας, ενιαίας κατηγορίας, με Πανεπιστημιακή  Εκπαίδευση, όπου θα ενταχθούν, με μεταβατικές διαδικασίες, οι ΤΕ και ΔΕ συνάδελφοι. Μόνο έτσι οι νοσηλευτές θα έχουμε ίδιο επίπεδο σπουδών, ίδια δικαιώματα (μισθολογικά και εξέλιξης) και ίδια καθήκοντα και θα μπορούμε να εργαζόμαστε και να προσφέρουμε ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες, ανάκληση των αναστολών εργασίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, ουσιαστικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας".


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση