Μείωση παραγωγής, εξαιτίας των κατά τόπων βροχοπτώσεων καταγράφει ο κρητικός αμπελώνας, όπως αναφέρουν στο Cretalive οινοπαραγωγοί του νησιού.
Πάγωσαν οι προσδοκίες για εξαγωγές
Συγκεκριμένα αν και ο τρύγος ξεκίνησε με την συγκομιδή των πρώιμων αμπελώνων και τους παραγωγούς να δηλώνουν έτοιμοι για τις εξαγωγές σε αγορές όπως η Γερμανία, που αποτελεί και κύρια αγορά για τα κρητικά κρασιά, ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής σε όλη σχεδόν την Κρήτη.
Οι πληγείσες περιοχές
Ειδικότερα στον Δήμο Μαλεβιζίου οι παραγωγοί στην Επαρχία Μονοφατσίου, Πεδιάδα και στην Επαρχία Τεμένους μετρούν τις πληγές τους, όπως αναφέρει στο Cretalive γνωστός παραγωγός τονίζοντας ότι άλλοι οινοποιοί ξεκίνησαν τον τρύγο για τα επιτραπέζια και άλλοι περίμεναν μέχρι μέσα Αυγούστου ώστε να μεστώσουν τα χρώματα και τα αρώματα των σταφυλιών.
Δεδομένων των άστατων καιρικών συνθηκών της προηγούμενης περιόδου ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής σαπίθηκε. Ζημιές καταγράφουν και οι παραγωγοί σε όλη σχεδόν την Κρήτη καθώς σε όλο το νησί σημειώθηκαν βροχοπτώσεις. «Και στα Χανιά έχουμε ζημιές και η μικρή παραγωγή του Ρεθύμνου έχει ζημιές αλλά και στο Λασίθι παρατηρείται ανάλογη εικόνα», αναφέρει παραγωγός του Ηρακλείου.
Ενισχύεται το δίκτυο γεωπόνων στο νησί
Ωστόσο, το θετικό, εξηγούν, είναι ότι οι καιρικές συνθήκες είναι ένα από τα ασφαλιζόμενα αίτια του ΕΛΓΑ με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να προσδοκούν σε αποζημιώσεις.
Επιπλέον σε όλα τα αμπελοχώρια όπως μας αναφέρουν έχουν βγει γεωπόνοι ενώ όπως πληροφορούμαστε αναμένεται να κατέβουν 20 γεωπόνοι για να εκτιμήσουν την ζημιά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης.
ΚΕΟΣΟΕ: Καταστράφηκε η παραγωγή σουλτανίνας
Την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κρητικός αμπελώνας αναδεικνύει και ο Κλαδικός Εθνικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελοοινικών Προϊόντων, λέγοντας ότι η κατεστραμμένη παραγωγή σουλτανίνας εξαιτίας ευδεμίδας και όξινης σήψης και πρωτοφανών βροχοπτώσεων, ασκεί αφόρητες πιέσεις στα οινοποιεία.