ΚΡΗΤΗ
Υπέρ της προστασίας των δανειοληπτών με "κόκκινα" δάνεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο
Για «εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα» έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης- Κάλεσμα να βρεθεί λύση για την εκτόνωση της κατάστασης
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε, την Τετάρτη, από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης το ψήφισμα των φορέων που ανέγνωσε στο Σώμα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, και αφορά στην προστασία των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τα "κόκκινα" δάνεια.
Το μείζον κοινωνικό θέμα των πλειστηριασμών απασχόλησε το Σώμα με δεκάδες πολίτες να βρίσκονται στην αίθουσα, προκειμένου να ενημερωθούν και να πιέσουν προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης του ψηφίσματος από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε, υπογράφεται από: Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, Εμποριοβημηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου, ΤΕΕ/ΤΑΚ, Οικονομικό Επιμελητήριο Ανατολικής Κρήτης, ΟΕΒΕΝΗ, Εμπορικό Σύλλογο Ηρακλείου καθώς και Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.
Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε και ψήφισε το δικό της κείμενο. Επίσης κατατέθηκε κείμενο του Συλλόγου Δανειοληπτών «Ελευθερία» από τον νομικό τους εκπρόσωπο, Κωστή Δρυγιαννάκη.
Κατά την εισήγηση του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, ανέφερε ότι: «Θέλουμε να εκφράσουμε την αγωνία μεγάλου μέρους της κοινωνίας. Μετά την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου δεν υπάρχει καμία προστασία στην πρώτη κατοικία. Πρόκειται για μείζον κοινωνικό πρόβλημα αφού έχουν ξεκινήσει ήδη πλειστηριασμοί και κατασχέσεις ακόμα και σε ανθρώπους που πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς, αναφέρθηκε σε «κοράκια που μπήκαν στη ζωή μας και λέγονται funds». Στη συνέχεια δήλωσε πως «Εμείς θέλουμε να πληρώσουμε το ποσοστό που πήρε η τράπεζα από το fund και να πάρουμε πίσω το δάνειο ώστε να συνεχίσουμε κανονικά την αποπληρωμή του στην τράπεζα. Έχουμε δώσει ήδη πάνω από 40 εκατ. ευρώ σε δάνεια».
Επίσης υπογράμμισε ότι: «Η Κρήτη χαρίζεται στα funds. Το fund μας κόβει το οξυγόνο κι έχω χάσει τον ύπνο μου αφού δέχομαι τεράστια πίεση και βρίσκομαι συνεχώς με ένα "πιστόλι στον κρόταφο". Είναι αδιανόητο ότι μας πούλησαν σε ξένους τσάμπα. Τα fund έχουν θησαυρίσει από τη γη του ελληνικού λαού. Να πληρώσουμε ό,τι μας αναλογεί, τίποτα περισσότερο».
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Ευάγγελος Ζάχαρης, τόνισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο «είναι δίπλα σας και πρέπει να λυθεί το πρόβλημα όσο γίνεται πιο σύντομα».
«Θέλω να δηλώσω την πλήρη συμπαράσταση μας στους ανθρώπους που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Δεν υπάρχει σπίτι ή οικογένεια στην Κρήτη που να μην έχει δικό του άνθρωπο που διώκεται από τράπεζες ή fund» ανέφερε κατά την έναρξη της εισήγησης του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Στη συνέχεια ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, του προβλήματος με τους πλειστηριασμούς, το παράδειγμα της Ένωσης Ηρακλείου λέγοντας πως «ενώ τα δάνεια πληρώνονταν κανονικά ένα βράδυ τα δάνεια μεταφέρθηκαν στα fund».
Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη του ζητήματος με νομοθετική πρωτοβουλία και ρεαλιστικό σχέδιο ώστε «να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης δείχνοντας ότι κατανοεί απολύτως το πρόβλημα είπε ότι: «Δεν μπορεί να υπάρχει οικογένεια ή αγρότης αν τους πάρεις το σπίτι. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία με αυτά τα χαρακτηριστικά, πρόκειται για εκρηκτικό κοινωνικό μείγμα. Πρέπει να διευθετηθεί το θέμα με τρόπο που θα αποσυμπιέσει την κατάσταση. Εμείς τασσόμαστε στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν τα προβλήματα».
Ο περιφερειακός σύμβουλος και φοροτεχνικός, Παύλος Μπαριτάκης, δήλωσε πως: «Οι προτάσεις, που ακούστηκαν σήμερα, θα μπορούσαν να βελτιώσουν σε ικανοποιητικό βαθμό το πρόβλημα. Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου είναι απροστάτευτη η πρώτη κατοικία αλλά και τα περιουσιακά στοιχεία των εγγυητών. Πρέπει να γίνει παύση πλειστηριασμών και προστασία της πρώτης κατοικίας. Επίσης μας προβληματίζει το ιδιώνυμο του αδικήματος καθώς πολλοί που διαμαρτύρονται φοβούμαι ότι θα συρθούν στα δικαστήρια».
Ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης δήλωσε πως: «η σημερινή συζήτηση αφορά ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό ζήτημα και πρέπει να φανούμε αντάξιοι. Είναι ορατός ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα κόκκινα δάνεια. Πρέπει να δημιουργηθεί δίχτυ ασφαλείας για τα ευάλωτα νοικοκυριά».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη