ΚΡΗΤΗ

Ξενάγηση στη Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου: "Τίποτα δεν γίνεται χωρίς αγώνα και πίστη"

Ο Πρόεδρός της, Μιχάλης Τρούλης μας ξεναγεί στους υπερσύγχρονους χώρους της βιβλιοθήκης

No profile pic

Του Αντώνη Παντινάκη

 

Η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών διαθέτει τα τελευταία χρόνια τον χώρο που της αξίζει: η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, ακόμη και μέσα στην ζοφερή περίοδο της πανδημίας, έχει ανοιχτή την αγκαλιά της προς το αναγνωστικό κοινό!

Ο πρόεδρος της Μιχάλης Τρούλης μάς ξεναγεί στους υπερσύγχρονους χώρους, εμφανώς ικανοποιημένος και δικαιωμένος, βλέποντας να έχει πάρει “σάρκα και οστά” το όνειρο ζωής του...

“Είναι το καμάρι του Ρεθύμνου, της Κρήτης και της χώρας μας. Παραλάβαμε και καινούργια ράφια από τη Γερμανία. Το κτήριο πληροί τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές” λέει με υπερηφάνεια ο κ. Τρούλης.

“Η ευχαρίστηση πάρα πολύ μεγάλη, γιατί φτάσαμε μετά από 26 χρόνια σε ένα αποτέλεσμα που είναι επαινετό. Απομένει να προχωρήσουμε και ολοκληρώσουμε τον τελευταίο όνειρο- στόχο, την ίδρυση του Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού στην Μονή Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή”.

Το εγχείρημα – για το οποίο μας είχε προετοιμάσει προ μηνών στο Livetalks- προχωρά με σταθερά βήματα...

Η επαφή και η περιπλάνηση του κ. Τρούλη με τον μαγικό κόσμο του βιβλίου ξεκίνησε για τα καλά στην τρίτη Γυμνασίου, όταν έπεσε στα χέρια του η πολύ επίκαιρη “Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης κατά τον Mendelssohn – Bartholdy”.

Άμεσα συνειδητοποίησε ότι “δεν θα με άφηνε ποτέ η αγάπη για το βιβλίο”.

Αργότερα, όταν φοιτούσε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως Μάξιμος Ρεπανέλλης, ο τελευταίος σχολάρχης της Σχολής της Χάλκης, “ένας σπουδαίος ιεράρχης και φιλόσοφος”, τον επέλεξε να οργανώσει την μαθητική βιβλιοθήκη του Γυμνασίου.

Πριν 26 χρόνια, ο κ. Τρούλης διορίστηκε πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου.

“Δεν υπήρχε μία βιβλιοθήκη όπως του άξιζε και του έπρεπε ως πόλις των τεχνών και των γραμμάτων” θυμάται ο ίδιος. “Είχα τη δυνατότητα να διεκδικήσω, να πετύχω και να κάνω πράξη αυτόν τον στόχο. Οργάνωνα το σχέδιο και την ιδέα. Και το όνειρο έγινε πράξη. Συνέδεσα την Δημόσια Βιβλιοθήκη με την ύπαρξή μου. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς αγώνα, χωρίς καλούς συνεργάτες και χωρίς πίστη”.

Η προηγούμενη ...στέγη της Βιβλιοθήκης ήταν στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας της πόλης, στο παλιό Παρθεναγωγείο

“200 περίπου μέτρα, δεν ήταν ποτέ δυνατό να χωρέσουν οι 200.000 και πλέον βιβλία. Ήταν αποθηκευμένα σε χώρους απολύτως ακατάλληλους: το χειμώνα είχε πάρα πολλή υγρασία, το καλοκαίρι πάρα πολλή ζέστη. Τα βιβλία κάτω από αυτές τις συνθήκες, και ειδικά τα τυπωμένα με φθηνά χαρτιά, δεν αντέχουν, κρατάνε πολύ λίγο”.

Με αδιάκοπη προσπάθεια και επιμονή, ανεργέρθη ο καινούργιος χώρος. Στο υπόγειό του βρίσκεται και το μουσείο... για του Κυνήγι του Θησαυρού, στο Ρέθυμνο, την καρναβαλική πρωτεύουσα της Κρήτης. Εκεί παρουσιάζονται πολλά και σπάνια εκθέματα κι ενθύμια απ’ τα παιχνίδια όλων αυτών των ετών.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου δεν έκλεισε ούτε μία μέρα μέσα στην πανδημία (παρά μόνο τις αργίες!). Συνεχίζει να εξυπηρετεί τους αναγνώστες με σεβασμό προς την υγεία και τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Το προσωπικό της δέχεται ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές παραγγελίες και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έξω από την βιβλιοθήκη να παραλάβουν και να επιστρέψουν στη συνέχεια το βιβλίο της αρεσκείας τους.

Τα αναγνωστήρια βεβαίως δεν λειτουργούν, ενώ όπως είναι φυσικό δεν πραγματοποιούνται οι υπέροχες και ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δράσεις για μικρά παιδιά.

Η κανονικότητα θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επιστρέψει για τα καλά εν καιρώ...

 

 

Δείτε επίσης:

Προχωρά το Κέντρο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού στον Μυλοπόταμο

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση