ΚΡΗΤΗ
Τοπικές κουζίνες, παραδόσεις και αλληλεγγύη στην Ευρώπη
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο ψήφισμα της 12ης Μαρτίου 2014 με τίτλο «Ευρωπαϊκή γαστρονομική κληρονομιά» επεσήμανε τις εκπαιδευτικές και τις πολιτιστικές πτυχές της αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα δράσης με σχέδια σε κάθε επίπεδο
Ένα πολύ όμορφο, διετές σχέδιο ERASMUS+ Ενηλίκων όλων των ηλικιών ΜΕ ΤΊΤΛΟ «ΚΑΛΉ ΤΡΟΦΉ – ΚΑΛΉ ΖΩΉ» (GOOD FOOD GOOD MOOD) ολοκληρώθηκε στην Κρήτη με μεγάλη επιτυχία!
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο ψήφισμα της 12ης Μαρτίου 2014 με τίτλο «Ευρωπαϊκή γαστρονομική κληρονομιά» επεσήμανε τις εκπαιδευτικές και τις πολιτιστικές πτυχές της αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα δράσης με σχέδια σε κάθε επίπεδο. «Η γαστρονομία, είναι μέρος της ταυτότητας μας και θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών μελών».
Η ευρωπαϊκή γαστρονομική κληρονομιά και η αξία της εκάστοτε τοπικότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο συζητήσεων και δράσεων που διήρκεσαν μια εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας διακρατικής εκπαιδευτικής κινητικότητας που υλοποιήθηκε στην διοικητική περιφέρεια του Δήμου Χερσονήσου αναδεικνύοντας τον πλούτο των υλικών και άυλων πόρων που διαθέτει η περιοχή. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν από την Ελλάδα (ΚΟΙΠΟΔΙ), την Ιταλία (JUMP IN), την Ισπανία (INGEFIEX) και την Τουρκία ((BEYOGLOY HALK EGITIMI MERKEZI) και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ταυτότητα της Κρήτης και τους ανθρώπους της, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή.
Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν με συνάντηση της 25μελούς ομάδας με την Αντιπεριφερειάρχη Ειρήνη Χουδετσανάκη που σύστησε τις τοπικές πρώτες ύλες και τις δράσεις της Περιφέρειας στον Πρωτογενή Τομέα ενώ στη συνέχεια συμμετείχαν σε σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου με την κα Ελευθερία Γερμανάκη Υπεύθυνη και Panel Supervisor στο Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης Ελαιολάδου του Α.Σ Ρεθύμνου.
Στον Μοχό όπου την επιμέλεια είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μοχού επισκέφθηκαν το Λαογραφικό Μουσείο ξεχωρίζοντας την ενότητα «κουζίνα» και απόλαυσαν χόντρο με χοχλιούς, ομελέτα φούρνου με λαχανικά εποχής, κατσίκα κοκκινιστή, ντολμαδάκια με φύλλα, γλυκό κουταλιού σταφύλι και δοκίμασαν χαρουπόμελο.
Μίλησαν για τον Καζαντζάκη, τον Λόρκα, τον Ναζίμ Χικμέτ και τον Δάντη - όλοι κοινοί αγαπημένοι – απολαμβάνοντας τη δροσιά του πλατάνου στο Κράσι.
Στην Επισκοπή, απόλαυσαν ένα γιορτινό πρωινό με βάση το μέλι όπως τηγανόψωμα, λουκουμάδες και άλλα ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Επισκοπής τους πρόσφερες χειροποίητες βούργιες και στη συνέχεια επισκέφθηκαν στο Καινούργιο Χωριό τα Ενετικά πατητήρια και το Μουσείο Οίνου όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κ.Χ. παρέθεσε λουκούλλειο γεύμα με καπρικό, σουτζουκάκια, σαλάτες, ντολμαδάκια, σταφιδόπιτα και καρυδόπιτα και τους πρόσφερε φιάλες με τοπικό κρασί παραγωγής τους.
Επισκέφθηκαν και πραγματοποίησαν γευστικές δοκιμές σε Ρακοκάζανο και Οινοποιείο της Επισκοπής καθώς και μονάδα επεξεργασίας κρέατος μαθαίνοντας για τις διαδικασίες και τις πρώτες ύλες.
Γνώρισαν στην Επισκοπή την πλατεία και τα παραδοσιακά καφενεία που ακόμα προμηθεύουν με αγνά προϊόντα τον κόσμο, ως σημεία γευσιγνωσίας αλλά και κοινωνικούς χώρους συλλογικών ζυμώσεων και έκφρασης. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν σεμινάριο με τον Σεφ Χριστόφορο Κωνσταντάκη, ετοιμάζοντας χοχλιούς μπουμπουριστούς και σύγλινο με ντομάτες κι αυγά! Οι γυναίκες του Συλλόγου ΕΡΓΑΝΗ στη συνέχεια δοκίμασαν τις δεξιότητες τους στο ζυμάρι ετοιμάζοντας καλιτσούνια, καλοψίκια και ψωμί ξομπλιαστό του γάμου και τους πρόσφεραν γεύμα με παραδοσιακά γεμιστά, τυριά και πίτες. Τους πρόσφεραν ως δώρο πετσετάκια κουζίνας
Στην Ελιά το καλωσόρισμα έγινε σε τοπικό μεζεδοπωλείο με παραδοσιακό λουκάνικο, απάκι, λαχανικά εποχής, ελιές, παξιμάδια και ρακί ενώ το βράδυ στήθηκε ένα ζωηρό γλέντι με ασκομαντούρα, λύρα και λαούτο ενώ σιγοψηνόταν αρνιά αντικρυστά και τηγανιζόταν πατάτες κυδωνάτες , χοτρόπιτες και άλλες λιχουδιές ενώ το γαλακτομπούρεκο ανακηρύχθηκε το καλύτερο όσων είχαν δοκιμάσει! Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Ελιάς φρόντισε για όλα ενώ ο Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα, Πατήρ Μιχάλης, προσκάλεσε τους συμμετέχοντες σε έναν ανθρώπινο διάλογο, εντός του ναού, συνομίλησαν για την ελευθερία, την ειρήνη και την αλληλεγγύη.
Οι «ΜΕΡΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ» του Δ. Ηρακλείου ήταν μια επίσκεψη ενδιαφέροντος καθώς και γνωριμίας με την πόλη του Ηρακλείου ενώ η βραδιά έκλεισε δοκιμάζοντας φρέσκο ψάρι και θαλασσινά στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου!
Η τελευταία μέρα ξεκίνησε με καφέ στην πλατεία της Χερσονήσου και βόλτες στα γραφικά της σοκάκια. Στην Ενετική Φάμπρικα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χερσονήσου έγινε σεμινάριο παρασκευής τζατζίκι, ντολμάδων, μουσταλευριάς, μακαρόνια σκιουφιχτά ενώ απόλαυσαν μουσακά και πιάτα με όσπρια. Ο Σύλλογος τους πρόσφερε αναμνηστικές τσάντες.
Το κλείσιμο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας ήταν γεμάτο κέφι, στην γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού στο Λιμάνι Χερσονήσου, όπου υποδέχθηκαν τους συμμετέχοντες ο Φιλωνίδειος Πολιτιστικός Σύλλογος και η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου. Απόλαυσαν τους κρητικούς χορούς και τη μουσική μας, άφθονη ρακί, κρασί και εδέσματα που ετοίμασαν τα ξενοδοχεία της περιοχής ενώ ο Φιλωνίδειος Σύλλογος πρόσφερε στους συμμετέχοντες δώρο, βιβλίο που έχει εκδόσει με μαντινάδες.
Η εκπαιδευτική και πολιτιστική, διακρατική, δραστηριότητα ολοκληρώθηκε στην Κρήτη αλλά το ταξίδι του καθενός συνεχίζεται. Το ΚΟΙΠΟΔΙ ως Ένωση Συλλόγων οφείλει συγχαρητήρια και ευχαριστίες στις διοικήσεις και στα μέλη των Συλλόγων που συνεργάστηκαν με υπευθυνότητα, με χαρά και υπερηφάνεια για να επιτευχθεί το προσδοκώμενο, υψηλής ποιότητας, αποτέλεσμα. Είναι πρωτοπόροι όλοι οι Σύλλογοι που σύστησαν το ΚΟΙΠΟΔΙ για να συντονίσει δράσεις υπερτοπικής σημασίας αναδεικνύοντας τις δυνανότητες συνεργασίας, αλληλεγγύης και συμμετοχής στην τοπική ανάπτυξη.
Το ΚΟΙΠΟΔΙ και οι συνεργαζόμενοι φορείς μαζί με τις Εθνικές μας Υπηρεσίες και εν προκειμένω το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών θα συνεχίσουμε, με πίστη, να εργαζόμαστε για τις κοινές μας αξίες αξιοποιώντας το ERASMUS+ που «ανοίγει δρόμους, αλλάζει ζωές» μέσα από σχέσεις αλληλοκατανόησης, σεβασμού και αλληλεγγύης.
Δείτε περισσότερες ειδήσεις για Κρήτη