Τι ζητούν Ιάπωνες επιστήμονες στην Κρήτη; Δείτε φωτογραφίες

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Ο Ιάπωνας καθηγητής μιλά άπταιστα ελληνικά, λατρεύει την Κρήτη και έγινε Ishimotάκης - Αυτό είναι το όνειρό του!

«Στη φιλοξενία  είναι άλλη περίπτωση η Κρήτη. Δεν υπάρχει τέτοια θερμή υποδοχή πουθενά στον κόσμο, ούτε στην Ελλάδα. Σε πέντε ημέρες γυρίσαμε το νησί. Επισκεφθήκαμε όλο το νομό Ηρακλείου, ανεβήκαμε στον Ψηλορείτη. Τόσο ζεστή υποδοχή, τόσο νόστιμα τυριά, μοσχομυρωδάτα κρασιά. Όλα στο νησί σας είναι φανταστικά, όχι μόνο ο πολισμός αλλά και τα εξαιρετικά προϊόντα».

Όλα αυτά αναφέρει ο κ. Tohsei Ishimoto ο οποίος μιλά εντυπωσιακά καλά την ελληνική γλώσσα καθώς εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα "Υστερορωμαϊκή και Πρώιμη Βυζαντινή Ιστορία και Αρχαιολογία" ενώ διετέλεσε και ερευνητής στο Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Πλέον υπηρετεί ως Καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Τόκυο και της Yokohama και εξηγεί στο Cretalive τη μακρά του «Οδύσσεια» από την Ιαπωνία μέχρι την Κρήτη.

Επιστρέφοντας στην Ιαπωνία εργάστηκε επί 12 χρόνια στο γραφείο του ΕΟΤ στο Τόκυο με αντικείμενο επαφές με tour operators για την ιαπωνική τουριστική αγορά.

Πώς και γιατί βρέθηκε με τους συνεργάτες του στην Κρήτη

Στο επίκεντρο του ερευνητικού ενδιαφέροντος, ως καθηγητή πανεπιστημίου, βρίσκονται τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τύπου LEADER και το κατά πόσο αυτά συμβάλλουν στον ποιοτικό τουρισμό, την τοπική ανάπτυξη και πώς επιδρούν στην ανάπτυξη της υπαίθρου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Tohsei Ishimoto και οι συνεργάτες του βρέθηκαν στο Ηράκλειο ώστε να μελετήσουν τον τροπο εφαρμογής και υλοποίησης για όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά σε τοπικό επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι στην Ιαπωνία δεν υπάρχουν ενιαία προγράμματα, όπως το LEADER, και για τους Ιάπωνες η χρηματοδότηση μεταξύ κρατών είναι κάτι πρωτοφανές!

Στο Ηράκλειο λοιπόν η Αναπτυξιακή Ηρακλείου βοηθά τους επενδυτές σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων. Έτσι σε αγαστή συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή της Αναπτυξιακής Ηρακλείου κ. Γιώργο Μαυρογιάννη οι Ιάπωνες καθηγητές επισκέφθηκαν επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στον τομέα της Αγροδιατροφής και του οινοτουρισμού, φάρμες, μονοπάτια και μινωικές διαδρομές.

iapones kriti 2

Ιάπωνες τουρίστες στα χωριά της Κρήτης!

Οι καθηγητές, παρότι έχουν επισκεφθεί το Ηράκλειο πάνω από τρεις φορές και θα έρθουν ξανά τα επόμενα χρόνια, επιθυμούν την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, ένα αντικείμενο το οποίο ο κ. Ishimoto, έχουμε την τύχη, να το κατέχει άριστα. Έτσι οργανώνουν επίσκεψη φοιτητών από την Ιαπωνία ώστε να διαπιστώσουν πώς δουλεύει το σύστημα χρηματοδότησης επιχειρήσεων από τα κάτω προς τα πάνω (σε τοπικό επίπεδο) και τί αποτελέσματα έχει.

Το γραφείο του ΕΟΤ στο Τόκυο έχει κλείσει πλέον, εδώ και αρκετά χρόνια, και οι τουρίστες από την Ιαπωνία κατευθύνονται κυρίως προς τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, ενώ συνολικά έχει πέσει σε δραματικά επίπεδα ο αριθμός των τουριστών που καταφθάνουν στην Ελλάδα από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Διακαής πόθος του κ. Ishimoto είναι αυτό να αλλάξει και πάλι.

«Επισκέφθηκαν αρκετές επιχειρήσεις όπως μονάδα αγροτουρισμού και ιπποτουρισμού στο Αβδού, μονάδα θαλάσσιων σπορ στη Χερσόνησο, οινοποιεία σε όλο το νομό Ηρακλείου αλλά και του Διαμαντάκη στις Κάτω Ασίτες, διαδρομές με παλιά πατητήρια στον Πρινιά, τυροκομικές μονάδες στο Σμάρι κ.α., τα οποία έχουν όλα χρηματοδοτηθεί από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου» εξηγεί στο Cretalive ο κ. Μαυρογιάννης.

iapones kriti 6

iapones kriti 3

Τί ζητούν να δουν οι Ιάπωνες τουρίστες

Ο Tohsei Ishimoto έχει επισκεφθεί όλη την Κρήτη. Αγαπημένα του μέρη είναι τα Χανιά και το Ρέθυμνο τα οποία διατηρούν αναλλοίωτη και σε καλή κατάσταση την παλιά τους πόλη. Αυτό ζητούν λοιπόν οι Ιάπωνες να δουν κατά τις διακοπές τους: το γνήσιο, το αυθεντικό, το αναλλοίωτο. «Στην Ιαπωνία μόλις ένα κτήριο παλιώσει το γκρεμίζουν, τους αρέσουν τα μοντέρνα. Στην Ελλάδα τα παραδοσιακά στοιχεία δεν χάνονται, τα κρατάτε πολύ και αυτό μου αρέσει» τονίζει ο κ. Ishimoto.

«Η ιστορία είναι ένα κοινό μας στοιχείο. Έχουμε κι εμείς πολλά φεστιβάλ και πανηγύρια (αλλά διαφορετικού τύπου, όχι χριστιανικά). Προσπαθούμε κι εμείς να συνεχίσουμε το ιστορικό ιαπωνικό πνεύμα. Εκτιμάμε την ιστορία μας» επισημαίνει ο καθηγητής ως κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στους δύο λαούς.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε αγαστή συνεργασία με την Αναπτυξιακή Ηρακλείου οι Ιάπωνες καθηγητές ονειρεύονται να πείσουν τους συμπατριώτες τους να γνωρίσουν την παραδοσιακή γνήσια Κρήτη όπως επιβιώνει αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων. Θα ήθελαν να φέρουν τουρίστες στα χωριά όπου θα βιώσουν από κοντά τον αγροτουρισμό και τον οικοτουρισμό. Ιδανικά θα ήθελαν οι Ιάπωνες -έστω και για λίγο- να ζήσουν ως αυθεντικοί Κρητικοί και για να γίνουν... Ishimotάκι!

iapones kriti1

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ