“Τι θα πω στο παιδί μου; Πέρσι πήγες στο σχολείο, φέτος θα κάτσεις στο σπίτι;”

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

"Αποκλεισμό" των παιδιών τους από τους παιδικούς σταθμούς καταγγέλλουν οι γονείς - Ν. Φακουρέλης: "Σε μεγάλο ποσοστό έχουν δίκιο"

Του Αντώνη Παντινάκη


Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στα γραφεία του ΔΟΠΑΦΜΑΗ μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών, αντιδρώντας στον αποκλεισμό, όπως τον χαρακτηρίζουν, εκατοντάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς.

«Για ακόμα μια χρονιά, τα voucher που δόθηκαν ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούσαν να καλυφθούν. Δεκάδες είναι τα παιδιά που έμειναν εκτός παιδικών σταθμών και στο Δήμο Ηρακλείου, όπου φέτος θα πάρουν συνολικά μόνο 1700 παιδιά ενώ ελάχιστα είναι τα βρέφη που έγιναν δεκτά με πάνω από 350 να μένουν εκτός, αφού οι δομές του δήμου δεν αρκούν για να τα δεχτούν», ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν.

"Κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει εκτός της προσχολικής αγωγής!"

Ανάμεσα στις διαμαρτυρόμενες μητέρες ήταν και η κ. Μαρία Κοκοσάλη, Δημοτική Σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο Ηρακλείου και μητέρα ενός βρέφους: “Ήρθα να κάνω ένσταση για το βρέφος που έχω και δεν το πήραν στον Δήμο Ηρακλείου, όπως και 400 τουλάχιστον άλλα βρέφη. Είμαστε όμως εδώ γιατί συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που διοργανώνουν οι ομάδες Γυναικών Ελλάδος για το πολύ οξυμένο ζήτημα της έλλειψης θέσεων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, αλλά όπως καταγγέλλουν εδώ και πάρα πολλές μητέρες, ούτε οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί παίρνουν το voucher το κουπόνι γιατί περιμένουν κι αυτοί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο να πάρουν περισσότερα χρήματα από αυτή την υπόθεση. Γιατί είναι ιδιωτικοί σταθμοί και το κέδρος είναι αυτό που τους κινεί”, ήταν η αρχική τοποθέτηση της κ. Κοκοσάλη, που διατράνωσε ότι “ Κανένα παιδί δεν πρέπει να μένει εκτός της προσχολικής αγωγής. Είναι δικαίωμα των μανάδων που θέλουν να εργαστούν, αλλά και των ανέργων να βρίσκουν θέση τα παιδιά τους στους Παιδικούς σταθμούς. Είναι καταρχάς υποχρέωση του κράτους να δημιουργήσει καινούργιους Παιδικούς Σταθμούς οι οποίοι θα είναι σύγχρονοι, με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονες υποδομές που θα τις πληρώνει το κράτος”.

Η Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέδειξε τέλος την σπουδαιότητα και την ανάγκη που έχουν τα παιδιά “γιατί και κοινωνικοποιουνται μέσα από αυτή τη διαδικασία και μαθαίνουν πράγματα και γίνονται και καλύτερα μέσα από τους Παιδικούς Σταθμούς. Και οι μητέρες και οι οικογένειες μπορούν να ανασάνουν μέσα σε αυτόν τον Γολγοθά που όλοι τραβάμε”.

"Τι θα πω στο παιδί μου;"

Η κ. Χρυσή Γιαννανακακη, είναι μητέρα τριών παιδιών. “Αυτή τη στιγμή, τι θα πω στο παιδί μου; Συγγνώμη πέρσι πήγες στο σχολείο, εφέτος που είσαι προνήπιο θα κάτσεις στο σπίτι γιατί τα έχουν κάνει μπάχαλο;” αναρωτήθηκε, ζητώντας μετ’ επιτάσεως “να μου απαντήσουν οι ίδιοι που είναι υπεύθυνοι τι θα γίνουν τα παιδιά αυτά!”.


Συνάντηση σε καλό κλίμα με τον Ν. Φακουρέλη - "Έχουν δίκιο!"

Αμέσως μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, αρκετές μητέρες συναντήθηκαν σε καλό κλίμα με τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κ. Νίκο Φακουρέλη.

Στη συνάντηση παρευρέθη και ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Μιχάλης Κασαπάκης.

“Βιάστηκαν λιγάκι να εκφράσουν αυτή την αντίδραση, αλλά κατά μεγάλο ποσοστό έχουν δίκιο!”, μας σχολίασε ο κ. Φακουρέλης και συνέχισε: “Κανονικά, πρέπει όλα τα παιδιά να μπορεί να τα φιλοξενεί ο Δήμος Ηρακλείου. Όμως οι θέσεις είναι 1.720, και κοιτάμε με νύχια και με δόντια να τις κρατήσουμε. Διότι, με τους νέους νόμους υπάρχει περιορισμός θέσεων.

Ένας Παιδικός Σταθμός μπορεί να πάρει συγκεκριμένο αριθμό παιδιών. Δυστυχώς, δεν μπορεί να πάρει παραπάνω. Εξαρτάται από τα τετραγωνικά του”.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι έληξε και η προθεσμία των ενστάσεων. Αφορά “κάποια παιδιά που έχουν ισοβαθμίσει, κάποια που έχουν ξεχάσει οι γονείς τους να φέρουν κάποια πιστοποιητικά”, μας επισήμανε ο κ. Φακουρέλης, εξηγώντας μας πως “γι’ αυτό δώσαμε μία δεύτερη ευκαιρία – και θα υπάρξει και τρίτη, ακόμα και τον Οκτώβριο, όταν θα έχουμε πια κατασταλάξει ποια παιδιά θα μείνουν. Διότι, αρκετά παιδιά θα φύγουν και θα πάνε στο προνήπιο. Οπότε, θα υπάρξει χώρος για άλλα παιδιά”.

Το μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στα βρέφη. Το αναγνωρίζει ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ και το επαναλαμβάνει, έχοντας μια ολοζώντανη ελπίδα για το επόμενο σχολικό έτος: “Μπορούμε να πάρουμε 300-350 βρέφη αλλά θα μείνουν κι άλλα τόσα εκτός. Ευελπιστούμε πως όταν δημιουργηθούν θέσεις από τα παιδιά που θα είναι 4 χρονών και θα πάνε στο Προσχολικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, την περίοδο 2020-2021, τότε θα δημιουργηθούν και χώροι αρκετοί στις δικές μας δομές για βρέφη. Φυσικά, θα χρειαστούν κάποιες έξτρα ανακαινίσεις και επιπλέον προσωπικό”.

Καταπιανόμενος από την τελευταία αναφορά του, ο κ. Φακουρέλης υπογράμμισε την ανάγκη “να υπάρξει μία πίεση στην κυβέρνηση, ώστε να δοθούν πολλά κονδύλια και πόροι για να φτιάξουμε παραπάνω Παιδικούς Σταθμούς. Και φυσικά να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την Προσχολική Αγωγή, με την δημιουργία νέων χώρων για τόσα παιδιά”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ