Τι προβλέπει ο νόμος για τους Φ.Ο.Δ.Σ.Α! Ποιες μονάδες δημιουργούνται στο νησί

Τι προβλέπει το σχέδιο για την Κρήτη, οι μονάδες και το...χατίρι στα Χανιά


Το νομοσχέδιο που θα διέπει τη σύσταση και οργάνωση νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού Δικαίου για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της χώρας, δόθηκε στη δημοσιότητα, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους φορείς που θα έχουν την ευθύνη διαχείρισης των Απορριμάτων, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες που θα εκπροσωπούν.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που δημοσιεύει σήμερα το cretalive το Σχέδιο Νόμου αναβαθμίζει το ρόλο των τοπικών κοινωνιών, αφού τους παρέχει το αποκλειστικό προνόμιο να σχεδιάσουν και να συστήσουν οι ίδιες τούς φορείς που θα διαχειρίζονται τα απόβλητά τους. Θέτει ακόμα  τις βάσεις για το σχεδιασμό αυτό, ώστε να βοηθηθούν στην επιλογή της βέλτιστης κατά περίπτωση λύσης. Λαμβάνει επίσης ιδιαιτέρως υπόψη τη νησιωτικότητα και προβλέπει διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των αποβλήτων στα νησιά, για τα οποία διακρίνει περαιτέρω δυνατότητες ανάλογα με το μέγεθός τους.
                               

 Τι προβλέπει το σχέδιο για την Κρήτη και τα νησιά


Ειδική μνεία γίνεται στο σχέδιο για τα νησιά και τη διαχείριση των αποβλήτων αφού όλο το δεύτερο άρθρο αφιερώνεται σε αυτά: σύμφωνα με το σχέδιο λοιπόν υπάρχει η διάκριση μεταξύ εκείνων των νησιών που έχουν περισσότερους από έναν δήμους, και εκείνων που αποτελούν μόνα τους ένα δήμο Δηλαδή,σε όσες περιφέρειες έχουν πληθυσμό μέχρι 400.000 κατοίκους συστήνεται ένα (1) νομικό πρόσωπο, σε όσες έχουν πληθυσμό από 400.001 κατοίκους μέχρι 700.000 κατοίκους συστήνονται μέχρι τρία (3) νομικά πρόσωπα και σε όσες έχουν πληθυσμό από 700.001 κατοίκους και πάνω συστήνονται μέχρι τέσσερα (4) νομικά πρόσωπα. 

Για τα υπόλοιπα νησιά, που αποτελούνται μόνο από ένα δήμο, δεν επιτρέπεται η σύσταση νομικού προσώπου. Στην περίπτωση αυτή η διαχείριση των αποβλήτων γίνεται από τις δημοτικές υπηρεσίες του δήμου, ενώ παράλληλα δεν απαγορεύεται να ανατίθεται η διαχείριση σε άλλο δήμο στο πλαίσιο της διαδημοτικής συνεργασίας είτε με συμβάσεις διαδημοτικής συνεργασίας είτε με προγραμματικές συμβάσεις. 

Η Κρήτη είναι στην δεύτερη κατηγορία και σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει αλλά και τις πληροφορίες του cretalive στο νησί πάμε για τρεις μονάδες: στα Χανιά θα παραμείνει αυτόνομη η μονάδα της ΔΕΔΙΣΑ κάτι που ήταν και πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και το οποίο ικανοποιείται. 

Στο Ρέθυμνο θα λειτουργήσει η μονάδα του Αμαρίου που θα έχει την ευθύνη για όλο το νομό Ρεθύμνου, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο και το πληθυσμιακό όριο των 80.000 κατοίκων, ενώ για την υπόλοιπη Ανατολική Κρήτη θα υπάρχει μία μονάδα, που θα απορροφήσει τους ΦΟΔΣΑ Χερσονήσου, Αρχανών- Αστερουσίων και Σητείας. 

Στα αξιοσημείωτα πάντως είναι πως αναβαθμισμένος είναι ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης(που όμως δεν έχει οριστεί ακόμη!) σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, αφού μια σειρά από ενέργειες θα περνάνε πλέον από τα δικά του χέρια και την...υπογραφή του! 

Τέλος αφού θυμίσουμε πως η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει το αργότερο μέχρι τις 30 Μαίου, οπότε και θα έχουμε το Σχέδιο νόμου και με τη βούλα νομοθέτημα του κράτους. Ολόκληρη η εισηγητική έκθεση αλλά και το σχέδιο νόμου μπορείτε να το δείτε εδώ.

Το μέλος της ΚΕΔΕ κ.Αποστόλης Λουλουδάκης σχολιάζοντας το σχέδιο τόνισε:

"To σχέδιο Νόμου που κατέθεσε για διαβούλευση το Υπουργείο  Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση . Όσον αφορά την Κρήτη θα δημιουργηθούν μέχρι τρεις φορείς διαχείρισης στερεών απόβλητων (ΔΙΣΑ) και με δεδομένο ότι παραμένει με τη σημερινή της μορφή η ΔΕΔΙΣΑ που περιλαμβάνει το σύνολο των Δήμων του Νομού Χανίων και ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα τους , σηματοδοτεί ταυτόχρονα την έναρξη των διαδικασιών από τους υπόλοιπους Δήμους της Κρήτης που θα οδηγήσουνε στη δημιουργία ενός η δύο φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. 

Οι Δήμοι της Κρήτης έχουνε πλέον στα χέρια τους τη δυνατότητα να πάρουνε εκείνες τις αποφάσεις και να προγραμματίσουν με βάση τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού, τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους , τα πραγματικά ποσοτικά μεγέθη, με περιβαλλοντική ευαισθησία να προχωρήσουνε  σε μια ουσιαστική αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού."

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση και το σχέδιο νόμου


Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ