Τι είπε ο Βαγγέλης Αποστόλου στον Νίκο Ηγουμενίδη

Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη Ερώτηση του Ηρακλειώτη βουλευτή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Τα επίκαιρα ζητήματα των αγροτικών ενισχύσεων και της αλιείας που αφορούν το Ηράκλειο και την Κρήτη έφερε σήμερα στη Βουλή ο Νίκος Ηγουμενίδης με επίκαιρη ερώτηση του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε τα ζητήματα της περίφημης «Φόρμας 6», των εκπρόθεσμων ενεργοποιήσεων και των ενστάσεων που έχουν ήδη υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χαθούν τα δικαιώματα των αγροτών.

«Υπήρχαν γονείς που έδωσαν την περιουσία στα παιδιά τους, υπήρχαν παππούδες που έδωσαν την περιουσία στα εγγόνια τους, υπήρχαν αγρότες που νοίκιασαν την περιουσία τους σε άλλους ανθρώπους για να χειρίζονται και να καλλιεργούν τη γη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν «εξαϋλώθηκε» καμία περιουσία, δεν «εξαϋλώθηκε» αυτή η αγροτική περιουσία που υπάρχει και κατ’ επέκταση ούτε η αγροτική παραγωγή, η οποία θέλουμε να προκύψει απ’ αυτή την αγροτική περιουσία. Επομένως, κατά τη γνώμη μου πρέπει να παρέμβουμε σ’ αυτό», εξήγησε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στάθηκε ξεχωριστά σε κάθε ερώτημα του βουλευτή και παρατήρησε εξαρχής ότι είναι η πρώτη χρονιά που η χώρα μας δεν έχει δημοσιονομικές διορθώσεις, δηλαδή πρόστιμα, στην κατανομή των δικαιωμάτων. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «έχουμε ένα εθνικό απόθεμα το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε. Ταυτόχρονα ήδη έχουμε βάλει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μήπως με κάποια διαδικασία ανοχής εφαρμογής του Κανονισμού λύσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Είναι ανοιχτό».

Σχετικά με τις ενστάσεις, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός σημείωσε ότι «μπορούν να γίνουν και τώρα μέχρι 15 Ιουνίου, αν επικαλεστούν ιδιαίτερο λόγο, για να μας βοηθήσουν κι εμάς, ούτως ώστε στα πλαίσια των συνεννοήσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση να λύσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα».

Σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο βουλευτής του Ηρακλείου τόνισε προς τον αρμόδιο Υπουργό ότι «πέρα από το θέμα τού να πάρουν τα χρήματά τους οι αγρότες που τα δικαιούνται, τα παιδιά τους, οι ενοικιαστές ή οι ενοικιάζοντες, και να πάρει η περιουσία την ενίσχυση που δικαιούται, παρακαλώ να επανεξετάσετε και το θέμα των ανεπαρκειών της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ». Κατά τη δευτερολογία του ο Ευάγγελος Αποστόλου σημείωσε σχετικά ότι «πρέπει απαραίτητα να τηρούμε τους κανονισμούς των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι έχουμε τόσα πολλά άλλα θέματα μαζί τους και δεν πρέπει να τους δίνουμε τη δυνατότητα, ειδικά για παραβιάσεις των συγκεκριμένων κανονισμών, να μας δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο αυτό. Οπωσδήποτε, μπορεί να υπάρχουν λάθη σ’ αυτή τη διαδικασία, αλλά θα προσπαθήσουμε όσο το δυνατόν να διορθώσουμε καταστάσεις».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε επιπλέον και το ζήτημα της ανάπτυξης της αλιείας στο Ηράκλειο: «Η ανάπτυξη της αλιείας και η άσκηση όλων των διαθέσιμων αναπτυξιακών προγραμμάτων αλιείας ενδιαφέρουν άμεσα την Κρήτη και φυσικά το Νομό Ηρακλείου», τόνισε, ρωτώντας τον αρμόδιο Υπουργό «για ποιο λόγο αποκλείεται ο Νομός Ηρακλείου από το πρόγραμμα αλιείας, αφού σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο δείκτης δεν καλύπτει καμία περιοχή του Νομού και η μικρότερη περιοχή που μπορεί να εφαρμοστεί είναι αυτή με τουλάχιστον δέκα χιλιάδες κατοίκους».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε από την πλευρά του ότι η διαβούλευση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ότι όλες οι παρατηρήσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψη, σημειώνοντας ότι: «αυτό που θέλουμε εμείς, βεβαίως, ιδιαίτερα όσον αφορά το κομμάτι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας, είναι το μεγάλο ζήτημα της όχι απλά διατήρησης αλλά και ενίσχυσης των ιχθυαποθεμάτων, ενώ παράλληλα βεβαίως πρέπει να βρούμε τρόπους ιδιαίτερα για τις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, ώστε να μπορέσουμε -αυτό που είναι το ζητούμενο- να διατηρηθεί η κοινωνική και οικονομική συνοχή».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ