ΚΡΗΤΗ
Τι αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, στη γενική τους συνέλευση
Στο επίκεντρο βρέθηκε το μείζον ζήτημα του εργασιακού εκφοβισμού σε βάρος τους
Την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή Γενική Συνέλευση μελών του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου στην αίθουσα εκδηλώσεων του νοσοκομείου. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου:
"Αφού διαπιστώθηκε η προβλεπόμενη από το καταστατικό απαρτία, ακολούθησαν εισηγήσεις του ΔΣ, συζήτηση μεταξύ των μελών και στο ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:
Για το πρώτο θέμα “Προσβλητικές συμπεριφορές και εργασιακός εκφοβισμός εις βάρος εργαζομένων” εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση ομόφωνα η παρακάτω απόφαση:
Ο εργασιακός εκφοβισμός και τα περιστατικά ψυχολογικής και σωματικής βίας εις βάρος εργαζομένων στο σύστημα υγείας αποτελούν ένα διεθνές και διαχρονικό πρόβλημα. Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου έχουν υπάρξει στο παρελθόν σχετικά περιστατικά, με θύτες κυρίως συνοδούς ασθενών ή ασθενείς. Το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου είναι διαχρονικά ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο, τα κενά στελέχωσης του είναι πολύ πιο πάνω από τον πανελλαδικό και τον Παγκρήτιο μέσο όρο. Η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων προσπαθεί με ευσυνειδησία και αίσθημα ευθύνης την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, ενώ η φράση "το νοσοκομείο λειτουργεί χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων" δεν είναι απλά μια κοινότυπη έκφραση, αλλά αποτελεί μια πραγματικότητα που αποδεικνύεται από τους τεράστιους αριθμούς των οφειλόμενων ημερών άδειας και ρεπό σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού. Με την έλευση της πανδημίας τα πράγματα επιδεινώθηκαν αφού μπορεί μεν να έγιναν κάποιες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, αυξήθηκαν όμως ταυτόχρονα και οι ανάγκες σε βάρδιες και επιπλέον εργασίες για τις νέες δομές που δημιουργήθηκαν (ΜΕΘ COVID, ΤΕΠ COVID, κλινή covid, εμβολιαστικό κέντρο).
Το πρώτο διάστημα της πανδημίας υπήρξε από την κυβέρνηση η αίσθηση ότι αναγνωρίζεται το δύσκολο, επικίνδυνο και κρίσιμο έργο των εργαζόμενων στην υγεία. Όμως αυτό τη αίσθηση σταδιακά υποχώρησε και γρήγορα φτάσαμε στο αντίθετο άκρο, αφού η κυβέρνηση έμπρακτα δεν έχει κάνει τίποτα στην κατεύθυνση της επίλυσης των πιο σημαντικών εργασιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε και αντιμετωπίζουμε:
-Δεν έγινε τίποτα για την ασφαλιστική ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, παρά τη σχετική εισήγηση της επιτροπής του υπουργείο εργασίας με πρόεδρο τον κ. Μπεχράκη.
-Δεν έγινε τίποτα για την αντιμετώπιση της εργασιακής ανασφάλειας των συμβασιούχων και τη μονιμοποίηση τους. Η υποτιθέμενη προσπάθεια με τη μοριοδότηση στην προκήρυξη των 3720 έχει καθυστερήσει δύο χρόνια, καλύπτει ένα πολύ μικρό από τους συμβασιούχους που εργάζονται και αποκλείει τις περισσότερες ειδικότητες.
-Δεν έγινε τίποτα για τη μισθολογική αναβάθμιση των εργαζόμενων στην υγεία, η κυβέρνηση δεν μπήκε καν στη λογική της αναπλήρωσης των μνημονιακών μισθολογικών απωλειών και της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα της υγείας συνεχίζουν να είναι από τους πιο κακοπληρωμένους στις χώρες της ΕΕ, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η φυγή νέων επαγγελματιών υγείας προς το εξωτερικό.
-Δεν έγινε τίποτα για τη διασφάλιση της αξιοκρατίας και της δίκαιης αντιμετώπισης στην επιλογή προϊσταμένων για τις διάφορες θέσεις ευθύνης. Κρίσεις έχουν να γίνουν παραπάνω από μία δεκαετία, οι διοικητές τοποθετούν με αναθέσεις σε θέσεις ευθύνης όποιους αυτοί επιθυμούν.
-Δεν διασφαλίστηκε ένα κλίμα ηρεμίας και σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων στα Νοσοκομεία, αλλά αντίθετα στα περισσότερα νοσοκομεία επιχειρήθηκε και επιχειρείται να καθιερωθεί ένα κλίμα συνεχούς πίεσης, εντατικοποίησης της εργασίας και φίμωσης της φωνής των εργαζομένων. Αντίστοιχα φαινόμενα έχουμε στο νομό Λασιθίου και στο ΓΝΑΝ.
-Και σαν να μην έφταναν αυτά η κυβέρνηση προχώρησε στο απάνθρωπο και ολέθριο για τη λειτουργία του ΕΣΥ μέτρο των αναστολών εργασίας.
Με βάση τα παραπάνω είναι εμφανές ότι οι εργαζόμενοι στην υγεία, όχι μόνο δεν αντιμετωπιζόμαστε από την κυβέρνηση όπως μας αξίζει, σαν επαγγελματίες υγείας που προσπαθούμε σε δύσκολες συνθήκες να εκπληρώσουμε τα δύσκολα και κρίσιμα για την κοινωνία καθήκοντα μας, αλλά το αντίθετο, αντιμετωπιζόμαστε σαν ασήμαντα και άβουλα πιόνια ενός δημόσιου συστήματος υγείας που η κυβέρνηση προσπαθεί να το συρρικνώσει προς όφελος των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων του χώρου της υγείας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το κλίμα εργασιακού εκφοβισμού, προσβολών και προσπάθειας φίμωσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου από την πλευρά της διοίκησης του Νοσοκομείου. Έχουν υπάρξει αρκετά γεγονότα, κάποια γνωστά στην τοπική κοινωνία όπως η καθαίρεση του πρώην διευθυντή του ΤΕΠ, η προσβλητική προς εργαζομένους συμπεριφορά διορισμένου μέλους του ΔΣ και οι δημόσιες επιθέσεις στο σύλλογο εργαζομένων και στον πρόεδρο του, και κάποια άλλα όχι γνωστά (τα περισσότερα), που στοιχειοθετούν ότι στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου υπάρχει ένα κλίμα συνεχούς πίεσης, εντατικοποίησης, φίμωσης και εκφοβισμού των εργαζομένων από την πλευρά των διορισμένων από την κυβέρνηση μελών της διοίκησης.
Ως εργαζόμενοι δεν μπορούμε να ανεχόμαστε και να δουλεύουμε μέσα σε αυτό το κλίμα και κάνουμε έκκληση σε όλους τους δημόσιους φορείς, στα κυβερνητικά στελέχη, στους αιρετούς και στην κοινωνία να κινητοποιηθούν για να σταματήσει αυτή η άσχημη κατάσταση και να μπορούμε να εργαζόμαστε μέσα σε ένα κλίμα ηρεμίας, αλληλοκατανόησης και σεβασμού των εργασιακών δικαιωμάτων.
Για το δεύτερο θέμα «Έλλειψη προσωπικού, Αίτημα για μονιμοποίηση συμβασιούχων, Αίτημα για άρση των αναστολών εργασίας, Εργασιακά και μισθολογικά θέματα» αποφασίστηκε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων κινητοποίηση στο χώρο του Νοσοκομείου με τα παρακάτω αιτήματα:
-Ενίσχυση του Νοσοκομείου με προσωπικό όλων των κλάδων, ώστε να μπορεί να λειτουργεί πλήρως, με ασφάλεια, με τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας και να μπορούν οι εργαζόμενοι να παίρνουν τις άδειες και τα ρεπό που δικαιούνται και που τους οφείλονται.
-Μονιμοποίηση των συμβασιούχων (επικουρικών, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ) με μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Αποτροπή απολύσεων και της επανόδου των εργολάβων στα νοσοκομεία.
-Άρση των αναστολών εργασίας έτσι ώστε να γυρίσουν οι συνάδελφοι που είναι σε αναστολή και να μην ξαναφύγουν όσοι εργάζονται με πιστοποιητικά νόσησης.
-Γενναίες αυξήσεις των μισθών, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
-Ένταξη στα ΒΑΕ, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, Μείωση των ωρών εργασίας με 4 βάρδιες, προστασία και αύξηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας,
-Σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων από τη διοίκηση του Νοσοκομείου, όχι στις αυταρχικές και προσβλητικές για τους εργαζόμενους συμπεριφορές.
-Αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία. Χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-Δωρεάν, δημόσια, πλήρης, ισότιμη περίθαλψη για όλο το λαό. ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ. Οι ιδιώτες και τα ιδιωτικά ιατρεία – χειρουργεία δεν έχουν θέση στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ."