ΚΡΗΤΗ

Θραψανιώτης: Συνεχής εξαπάτηση και μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων

Τι αναφέρει στο νεότερο άρθρο του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου

Θραψανιώτης: Συνεχής εξαπάτηση και μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων

Για "συνεχή εξαπάτηση και μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων" κάνει αναφορά ο Μανόλης Θραψανιώτης σε νεότερο άρθρο του, σχετικά με τη συζήτηση που υπήρξε στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 6 Ιουλίου.

Το άρθρο του Μανόλη Θραψανιώτη

Στην ολομέλεια της Βουλής -6 Ιουλίου 2022 - στη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών των κομμάτων, μετά από αίτημα το πρωθυπουργού κ Μητσοτάκη, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το θέμα της απονομής συντάξεων και της επιστροφής των αναδρομικών μετά από την απόφαση του ΣΤΕ.

Είναι γεγονός ότι η επίλυση του προβλήματος απονομής των συντάξεων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και ταλαιπωρεί αφάνταστα τους συνταξιούχους.

Ο κ. Γ. Βρούτσης, πρώτος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της
κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη δήλωνε:

Οι συντάξεις θα βγαίνουν αυθημερόν με ένα πάτημα κουμπιού στο τέλος
του 2020 ή το αργότερο τον Απρίλιο του 2021”.

Ο κ. Γ. Βρούτσης απομακρύνθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και ανέλαβε ο κ.
Χατζηδάκης, ο οποίος κατά δήλωση του παρέλαβε "σαράβαλο" αλλά οι συντάξεις θα έβγαιναν πολύ γρήγορα...

Ένα χρόνο αργότερα, 14 Απριλίου 2022, ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου ο υπουργός Εργασίας, έμπλεος ενθουσιασμού ανακοίνωνε ότι " οι συντάξεις θα εκδίδονται σε τρεις μήνες από την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους. Σε περίπτωση λαθών ή παραλείψεων, προβλέπεται έλεγχος των συντάξεων σε βάθος πενταετίας, ενώ αν ο ασφαλισμένος δεν συμφωνεί με το ύψος της σύνταξης, μπορεί να κάνει ένσταση εντός τριών μηνών από την έκδοση της ". Ως εδώ όλα μια χαρά φαίνονται. Στις 19 Ιουνίου σε συνέντευξη του Υπουργού στην Real News μαθαίνουμε ότι σε 70 μέρες εκδίδονται 69.000 συντάξεις και ότι το σύνολο των "εκκρεμών " συντάξεων, 300.000 περίπου, μειώνεται ταχύτατα.

Παρατήρηση πρώτη. Μείωση εκκρεμών συντάξεων σημαίνει έκδοση οριστικής σύνταξης. Οι προσωρινές συντάξεις βάσει νόμου δεν υπολογίζονται και συμπεριλαμβάνονται στις εκκρεμείς συντάξεις άρα άδικα οι θριαμβολογίες.

Παρατήρηση δεύτερη.‎‎ ‎‎ Αν ο ασφαλισμένος διαφωνεί, μπορεί να ασκήσει ένσταση, αφού τυχόν λάθη βαρύνουν τον ασφαλισμένο καθώς με δική του ευθύνη κατατίθενται τα δικαιολογητικά.

Οι εκδοχές που μπορεί να προκύψουν :‎

1ον: Να είναι όλα καλά, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με την προϋπόθεση να έχει απευθυνθεί ο πολίτης σε λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο και να πληρώσει.

2ον: Να έχει γίνει λάθος να έχει εκδοθεί μεγαλύτερη σύνταξη τέταρτο ή πέμπτο χρόνο να ζητήσουν πίσω τα τυχόν επιπλέον χρήματα.

3ον: Να υπάρχει διαδοχική ασφάλιση. Οι "Συντάξεις εμπιστοσύνης", εφόσον δεν εκδοθούν από τον ΕΦΚΑ εντός τριών μηνών, θα βγαίνουν αυτόματα μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ. Να σημειωθεί ότι το σύστημα ΑΤΛΑΣ " βλέπει την ψηφιοποιημένη ασφαλιστική ιστορία " μόνο μετά το 2002 και αν ένας ασφαλισμένος έχει διαδοχική ασφάλιση (σε διαφορετικά ταμεία), η σύνταξη υπολογίζεται βάσει του τελευταίου ασφαλιστικού φορέα.

Αν λοιπόν ο ασφαλισμένος δεν υποβάλλει ένσταση στο τρίμηνο, τότε κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμα διόρθωσης και η σύνταξη του να βγει μειωμένη αφού δεν συνυπολογίζεται ο χρόνος από τον προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα και υπάρχουν δυστυχώς πολλά τέτοια παραδείγματα

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του επισημαίνει "ότι 1 στις 2 συντάξεις που εκδίδονται περιέχουν λάθη που οδηγούν σε πολύ χαμηλές συντάξεις, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να εκδίδονται οριστικές συντάξεις μικρότερες και από τις προσωρινές, ενώ άλλες συντάξεις απορρίπτονται (κακώς) με συνοπτικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, «για πρώτη φορά ο πολίτης θα είναι υπεύθυνος για την πλήρη και ορθή καταγραφή του ασφαλιστικού του βίου "

Στην Βουλή κατά την συζήτησή, ο κ. Μητσοτάκης επέρριψε την ευθύνη των περικοπών στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι προσπαθεί να εξαπατήσει τον Ελληνικό Λαό και τους συνταξιούχους, αφού η απόφαση του ΣΤΕ αφορά την περικοπή των συντάξεων του 2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και συνέχισε τονίζοντας ο κ Τσίπρας:

" Εκείνοι (οι συνταξιούχοι) γνωρίζουν ότι ο κ. Πετσας τους εξαπάτησε, όταν τους διαβεβαίωνε να μην προσφύγουν στην δικαιοσύνη γιατί το θέμα θα λυθεί νομοθετικά ".

Αποτέλεσμα 1,2 εκατομμύρια χαμηλό - συνταξιούχοι να χάνουν τα αναδρομικά. και 350.000 να είναι οι τυχεροί γιατί δεν "τον εμπιστεύθηκαν" και έκαναν προσφυγή μέχρι 31 Ιουλίου 2020, ως είχαν το δικαίωμα και δικαιώθηκαν.

Οι υπόλοιποι 1,2 εκατομμύρια πίστεψαν τον κ Πέτσα ότι το θέμα θα λυθεί νομοθετικά, έπαιξαν και δυστυχώς έχασαν.

Συμπέρασμα ο νόμος που αφορά τις συντάξεις "εμπιστοσύνης" όχι μόνο δεν βελτιώνει τον ρυθμό έκδοσης οριστικών συνταξιοδοτικά αποφάσεων, αλλά αντίθετα χειροτερεύει την κατάσταση αφού μεταθέτει στο μέλλον την οριστικοποίησή τους με τους κινδύνους να παραμονεύουν.

Οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών της κυβέρνησης της ΝΔ. Μετά την κατάργηση της 13ης Σύνταξης, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 0,5% του προϋπολογισμού (900 εκ. € περίπου) που αντιστοιχούσε στην 13 σύνταξη, ο κ Μητσοτάκης τα έκανε δώρο για την Ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης. Στα τρία χρόνια της κυβέρνησης ΝΔ οι συνταξιούχοι έχασαν περίπου 3 δις €.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, με συνεχείς περικοπές του εισοδήματος, ιδίως των χαμηλοσυνταξιούχων. Η κατάσταση τους επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο με την έκρηξη της ακρίβειας στην ενέργεια, στα καύσιμα και τα τρόφιμα, που ταυτόχρονε πλήττει την πλειονότητα των πολιτών, τους εργαζόμενους, τα νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση