ΚΡΗΤΗ
Τεχνικό Πρόγραμμα εν μέσω κορωνοϊού!
Τι προγραμματίζει η Λότζια και πως αναπροσαρμόζει το πλάνο της, λόγω της πανδημίας!
Του Αντώνη Παντινάκη
Ανακατατάξεις στα οικονομικά του Δήμου Ηρακλείου δημιουργεί, εκ των πραγμάτων, η δυστυχής συγκυρία της πανδημίας. Μολονότι, ο “πυρήνας” του Τεχνικού Προγράμματος είναι συρρικνωμένος, η Λότζια προσανατολίζεται να προχωρήσει σε μόχλευση κεφαλαίων “από παντού”, ώστε να εξακολουθήσει "να είναι σε υψηλό επίπεδο η παραγωγή του δημοτικού έργου”, πρακτική επιλογή την οποία περιγράφει και ... αποπειράται να απλοποιήσει στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης:
“Το Τεχνικό Πρόγραμμα εξακολουθεί να είναι σημαντικό και να έχει δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης σημαντικών έργων και παρεμβάσεων. Δεν αφήνουμε καμία χρηματοδότηση να πηγαίνει χαμένη, είτε αυτή έρχεται από το ΕΣΠΑ, είτε αυτή έρχεται από άλλα προγράμματα, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το “Αντώνης Τρίτσης” κλπ”.
Ιεράρχηση προτεραιοτήτων
Τρεις είναι οι άξονες δράσης οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα επιδράσουν ενισχυτικά και εξισορροπητικά: Η καθημερινότητα των δημοτών (η πιο βασική προτεραιότητα προσωπικά του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού), οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και ο νευραλγικός τομέας των μεγάλων έργων.
Η καθημερινότητα περιλαμβάνει συντήρηση των κοινόχρηστων χώρων της πόλης, με τον κ. Αναστασάκη να αναγνωρίζει “ότι έχουν επιβαρυνθεί με τη χρήση πολλών ετών, αλλά και με την ελλιπή συντήρηση (όπως οι πεζόδρομοι, οι πλατείες κλπ)”.
“Λίφτινγκ” θα γίνει και σε όλα τα διαθέσιμα δημοτικά κτήρια, για να λυθούν κυρίως τα ζητήματα ασφάλειας και υγιεινής που παρουσιάζονται.
“Θα διαχειριστούμε ορισμένα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη δημόσια ασφάλεια, όπως οι καταπτώσεις των πρανών στον Άγιο Βλάση αλλά και στην Αστρινάκη” προσθέτει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων.
Συναφές θέμα, που έχει να κάνει και με την ασφάλεια των παιδιών, είναι το έργο ενίσχυσης της Παιδαγωγικής Ακαδημίας. “Μετά τις περιπέτειες που πέρασε, θεωρούμε ότι το 2021 θα υλοποιηθεί” είναι η εκτίμηση του κ. Αναστασάκη, που συμπληρώνει ότι “εξακολουθούμε να δουλεύουμε μέχρι να συμπληρωθεί κάθε έλλειψη σε όλες τις γειτονιές της πόλης, σε παιδικές χαρές και αθλητικούς χώρους”.
Στην κλίμακα αυτή εντάσσεται και ένα πρόγραμμα μαμούθ, που ξεκινά για πρώτη φορά στα χρονικά του Δήμου, κι αφορά ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 65 εκατομμύρια ευρώ.
Από το β’ εξάμηνο του 2021, οπότε και αναμένεται να συμβασιοποιηθούν αυτές οι 15 εργολαβίες, η δημοτική αρχή θα είναι σε θέση να παρεμβαίνει σε όλα τα μήκη και πλάτη του Δήμου, και στους οικισμούς, σταδιακά κάθε χρόνο.
Βασική ενότητα είναι κι αυτή της άρδευσης. “Εφέτος, καταφέραμε με νύχια και με δόντια και σώσαμε την παρτίδα στην αρδευτική περίοδο, με επισκευές σε όλες τις ζημιές που υπήρχαν στα αντλητικά, αλλά και στα δίκτυα. Πλέον, θα δουλέψουμε με ακόμα μεγαλύτερους προϋπολογισμούς, ώστε να είναι πανέτοιμα τα αρδευτικά δίκτυα με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου” δεσμεύεται ο κ. Αναστασάκης.
Κυρίαρχο αίτημα των δημοτών αποτελούν οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις. Με την (εκ νέου) ενεργοποίηση των mini bus, η Λότζια φιλοδοξεί το 2021 να είναι η χρονιά που θα λειτουργήσει και η πράσινη γραμμή, από και προς το νότο.
“Μας έχουν ταλαιπωρήσει οι διαδικασίες των εγκρίσεων” ομολογεί ακόμη ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, αισιοδοξώντας εντούτοις “ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το σκόπελο και για το Άη Γιάννη τον Χωστό”, αλλά και για το προβληματικό σημείο, μπροστά από γνωστό πολυκατάστημα παιχνιδιών, χαμηλά στην 62 Μαρτύρων, δίπλα στο Γιόφυρο.
Κεφάλαιο μεγάλα έργα
Η συμπλήρωση και του παζλ αρχίζει από το κέντρο της πόλης. Μετά το πάρκο Γεωργιάδη και τη συντήρηση των Τειχών, σειρά παίρνουν: η Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, η ολοκλήρωση της ανάπλασης του “σταυρού” σε Έβανς – 1821 και ο Λάκκος.
Θα ακολουθήσει το μεγάλο έργο τελικής διαμόρφωσης των Ενετικών Τειχών. Στόχος της δημοτικής αρχής και του ιδίου του κ. Αναστασάκη, η ακόμη πιο δυναμική ένταξη των Τειχών στην καθημερινή ζωή των δημοτών και των επισκεπτών του Ηρακλείου.
Οι αναπλάσεις ... ξεφεύγουν από τα όρια του κέντρου: Στην Νέα Αλικαρνασσό, θα επιχειρηθεί να αλλάξει, προς το καλύτερο, η εικόνα της Σταδίου και των Θαλασσινών. Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και στην οδό Κομνηνών στον Πόρο, καθώς επίσης και σε Ασίτες και Άγιο Μύρωνα, έξω από τον αστικό ιστό.
Ενεργειακή αναβάθμιση
Η δημοτική μέριμνα - δραστηριότητα περιστρέφεται και γύρω από το Παγκρήτιο, που υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί με την αντικατάσταση του στεγάστρου αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση της συνολικής υποδομής.
Πράσινο αποτύπωμα θα αφήσει και η (ενεργειακή) αναβάθμιση της Ανδρόγεω, του μεγάλου διοικητικού κτηρίου, αλλά και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οκτώ κτήρια του Δήμου.
Επιθυμία της δημοτικής αρχής, κάθε χρονιά να υπάρχει ωρίμανση σημαντικών τομέων.
Μελέτες θα “τρέξουν” για ενεργειακή αναβάθμιση 13 σχολείων, για τα μορφολογικά πρότυπα γύρω από τα Λιοντάρια, για τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, για την επαναχρησιμοποίηση δημοτικών κτηρίων (όπως το Μέγαρο Κοθρή, η φάμπρικα Ανωγειανάκη και ο Φάρος)
“Μελετάμε – αυτός είναι ο σκοπός για το 2021- ένα δίκτυο πεζοδρομίων, πάνω από 12-13 χιλιόμετρα, σε διάφορα κεντρικά σημεία του Ηρακλείου, προκειμένου να δώσουμε προσβάσιμες διαδρομές στους δημότες” σημειώνει ο κ. Αναστασάκης και κλείνει υπογραμμίζοντας πως “μέλημά μας είναι να καταφέρουμε να μελετήσουμε νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς και σχολεία, κατά προτεραιότητα νηπιαγωγεία, ώστε να μην είναι μόνιμη η λύση με τις λυόμενες αίθουσες για την προσχολική αγωγή, αλλά να δούμε σε βάθος ετών νέα πολυδύναμα νηπιαγωγεία, που να μπορούν να εξυπηρετήσουν με σύγχρονα κτήρια τις ανάγκες των μικρών παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών”.