ΚΡΗΤΗ

Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ηρακλείου: Χωρίς προϋπολογισμό και προσωπικό… παλεύει με το φιλότιμο!

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και καταδεικνύουν τις τεράστιες ελλείψεις

Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ηρακλείου: Χωρίς προϋπολογισμό και προσωπικό… παλεύει με το φιλότιμο!

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις που καταγράφονται τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε πόρους στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου.

Η μη ψήφιση του προϋπολογισμού , σε συνδυασμό με την οικονομική "ασφυξία" και την υποστελέχωση προκαλούν μαρασμό σε μία νευραλγική υπηρεσία που αντανακλά άμεσα στην καθημερινότητα του πολίτη.

Τα αποτελέσματα είναι ορατά σήμερα και δυστυχώς για όλους τους κατοίκους της πόλης θα γίνουν ακόμα πιο ορατά τους επόμενους μήνες καθώς ο Δήμος πλέον εργάζεται είτε πάνω σε έργα που είχαν ήδη προγραμματιστεί είτε αναζητά χρηματοδοτικά εργαλεία από το κεντρικό κράτος, την Περιφέρεια Κρήτης ή και από ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να προχωρήσει ο δικός του σχεδιασμός.

Οδοποιία και ηλεκτροφωτισμός στο επίκεντρο

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης γνωρίζει αρκετά καλά την "καυτή" θέση που ανέλαβε και τα προβλήματα που υπάρχουν στο Ηράκλειο. Εννοείται ότι η Υπηρεσία δίνει προτεραιότητα τόσο στην οδοποιία όσο και στον ηλεκτροφωτισμό ολόκληρου του δήμου, όμως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

«Ο ηλεκτροφωτισμός έχει συνεργείο με επτά άτομα και 25.000 φωτιστικά σώματα για όλο το Ηράκλειο, από τον αστικό ιστό μέχρι και την Καρκαδιώτισσα!» αναφέρει στο Cretalive η Δέσποινα Ζαχαριουδάκη, προϊσταμένη στη Διεύθυνση Συντήρησης στην Υπηρεσία Τεχνικών Έργων. Παράλληλα η ίδια συμπληρώνει ότι έχουν πάρει σύνταξη δέκα άτομα τα τελευταία χρόνια από τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Σημειώνεται ότι η λειτουργία της υπηρεσίας είναι 24ώρη και με απογευματινές βάρδιες ωστόσο υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ανάλογη -ίσως και λίγο χειρότερη- είναι η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της οδοποιίας. «Έχουμε τεράστιο πρόβλημα με ένα συνεργείο με τρία άτομα για τις λακκούβες σε αυτή τη χρονική στιγμή. Πέρυσι υπήρχαν δύο συνεργεία και μία εργολαβία. Η εργολαβία έληξε και θα προκηρυχθεί νέα. Οι δύο όμως του προηγούμενου συνεργείου εν τω μεταξύ πήραν σύνταξη. Συνεπώς, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα συνεργείο και καμία εργολαβία. Περιμένουμε τον προϋπολογισμό για να βγει νέα εργολαβία» τονίζει στο Cretalive ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης.

Το Ηράκλειο, με τις τεράστιες ελλείψεις και ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, έχει επτά άτομα διαθέσιμα για 25.000 σώματα ηλεκτροφωτισμού και μόνο τρία άτομα σε ένα συνεργείο για τις άπειρες λακκούβες που είναι διάσπαρτες σε όλη την πόλη.

Όμως σε αυτό το σημείο ο κ. Σισαμάκης κάνει μία παρέμβαση για να ξεκαθαρίσει ότι: «όπου βλέπει λακκούβα ο πολίτης θεωρεί ότι είναι ευθύνη του δήμου. Η ευθύνη για τις αποκαταστάσεις ανήκει στο φορέα που υλοποιεί την παρέμβαση στο δρόμο για τα δίκτυα (π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΔΕΥΑΗ). Εκείνοι έχουν την ευθύνη αποκατάστασης του οδοστρώματος μετά από κάθε παρέμβασή τους στο οδικό δίκτυο και κυρίως οι λακκούβες δημιουργούνται από τις τομές και τις αποκαταστάσεις των τομών». Με λίγα λόγια ο Δήμος προσπαθεί κυριολεκτικά να κλείσει τρύπες που άνοιξαν άλλοι φορείς.

Σημειώνεται επίσης ότι τα δίκτυα ηλεκτροφωτισμού είναι 40 χρονών στο Δήμο Ηρακλείου! «Ο αρχικός στόχος είναι να μπορέσει να επανέλθει η πόλη σε μια σχετική κανονικότητα. Έχει δοθεί από τον Δήμαρχο έμφαση στην υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού την οποία προσπαθούμε να ενισχύσουμε με προσωπικό, δηλαδή να βγάλουμε τουλάχιστον ένα ακόμα συνεργείο για να καλύψουμε το σύνολο των αναγκών. Αλλά ο μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι να γίνει αντικατάσταση και συντήρηση του δικτύου οδοφωτισμού στο σύνολο της πόλης καθώς είναι απαρχαιωμένα τα περισσότερα δίκτυα και οι στύλοι» είπε σχετικά ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα είναι η αντικατάσταση για τα ιδιόκτητα φωτιστικά του Δήμου Ηρακλείου (διότι αρκετοί ξύλινοι στύλοι ανήκουν στη ΔΕΗ) με λάμπες LED χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και υψηλής απόδοσης ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών αλλά και να ενισχυθεί η ποιότητα φωτισμού στην πόλη. «Αυτός είναι ένας στόχος που ξεκινά τώρα με βάθος πενταετίας καθώς είναι σύνθετο έργο που χρειάζεται πολλές μελέτες αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία» επισημαίνει ο κ. Σισαμάκης.

Προβλήματα και στην Διεύθυνση Μελετών

Μεγάλη είναι η υποστελέχωση και στη Διεύθυνση Μελετών, η δουλειά της οποίας δεν είναι εμφανής στο επίπεδο της καθημερινότητας. «Υπάρχουν σημαντικά κενά στην παρακολούθηση, τις μελέτες, την επίβλεψη και εκτέλεση των έργων. Εκεί μένει πίσω αναπτυξιακά ο Δήμος καθώς δεν προλαβαίνει ούτε να μελετήσει ούτε να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις», τονίζει ο αντιδήμαρχος θέτοντας επί τάπητος ένα εξαιρετικά φλέγον ζήτημα.

Επίσης συμπληρώνει ότι «λείπει αρκετό επιστημονικό προσωπικό. Η πρώτη εκτίμηση για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς σωστά η υπηρεσία, για να έχουν συγκεκριμένα έργα τα οποία θα μπορούν να παρακολουθήσουν και να τα εκτελέσουν, να βγάλουν τους διαγωνισμούς για τις χρηματοδοτήσεις που πρέπει, είναι ότι χρειάζονται επιπλέον τουλάχιστον 15 μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων.

Σημειώνεται επίσης ότι χρονικά καθυστερούν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης έτσι ώστε να τελειώνει ο εργολάβος την πρώτη φάση ενός έργου, να θέλει να πληρωθεί τα χρήματα για να συνεχίσει το έργο, όμως η χρηματοδότηση να μην έχει πιστωθεί ακόμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

 

Δείτε επίσης:

Δήμος Ηρακλείου: Ο προϋπολογισμός και το έλλειμμα των 27 εκατ. ευρώ!

"Ο Δήμος δεν καταρρέει" - Ο Β. Λαμπρινός απαντά στον Α. Καλοκαιρινό

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

κεντρική φωτογραφία: Mark Konig από το Unsplash

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση