Το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης για την ανάπλαση της πλατείας Σούδας

Το Τεχνικό Επιμελητήριο σαν τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, στηρίζει την εγκεκριμένη μελέτη βιοκλιματικής ανάπλασης της πλατείας της Σούδας, η οποία θα βελτιώσει την εικόνα συνολικά της περιοχής ως πύλης εισόδου στην ΒΔ Κρήτη.

Επιστολή από το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης για τη μελέτη Ανάπλασης Πλατείας Σούδας :

Αγαπητέ κ. Κουργιεράκη 
Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής επιστολής σας προς το ΤΕΕ- ΤΔΚ  αναφορικά με την Μελέτη που παρουσιάστηκε από τον Δήμο Χανίων για την Ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας της Σούδας θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

Η μελέτη παραδόθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στον Δήμο Χανίων μετά από όλες τις νόμιμες διαδικασίες και το μελετητικό γραφείο που την ανέλαβε διαθέτει τεράστια εμπειρία σε βιοκλιματικές αναβαθμίσεις κοινόχρηστων χώρων όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. 
Ο δημόσιος ελεύθερος χώρος στην υφιστάμενη πλατεία τώρα είναι κοντά στα 1.000 τ.μ. και είναι κατακερματισμένος σε τέτοιο βαθμό (πεζοδρόμια και τρεις νησίδες), ώστε να χάνει τον χαρακτήρα της. Στη προτεινόμενη μελέτη ο χώρος αυτός αυξάνεται στα 2.900 τ.μ. και η επιφάνεια πρασίνου, που ήταν πριν 300 τ.μ. (πάλι κατακερματισμένη στις νησίδες) γίνεται 800 τμ ενιαίο τμήμα με καθιστικά και σκίαση. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι σαφώς η μελέτη είναι στην σωστή κατεύθυνση της αύξησης του δημόσιου χώρου.
Η βιοκλιματική τεκμηρίωση της μελέτης και η απόδοση της έχει εξεταστεί, προσομοιωθεί με ακρίβεια χρησιμοποιώντας επιστημονικά εργαλεία ώστε να πληρεί τις αυστηρές προδιαγραφές που έχει καθορίσει το Υπουργείο από την περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013. Η καινοτομία της πρότασης στηρίζεται στη χρήση ψυχρών και φωτοκαταλυτικών υλικών και στη χρήση ΑΠΕ μικρής κλίμακας για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Οπότε η συγκεκριμένη πρόταση ανάπλασης μπορεί να χρηματοδοτηθεί τόσο από Εθνικούς Πόρους ή/και από Ευρωπαϊκούς Πόρους αφού πληρεί αποδεδειγμένα όλα τα αυστηρά κριτήρια που υπάρχουν. Εδώ να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη είχε κατατεθεί για χρηματοδότηση στο ΠΕΠ – Κρήτης το προηγούμενο διάστημα, αλλά δεν εντάχθηκε για τυπικούς λόγους. Συγκεκριμένα έπρεπε να υπάρχει προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Λιμενικού Ταμείου και όχι  παραχώρηση προς χρήση, γιατί ένα τμήμα της ανάπλασης ανήκει στην χερσαία λιμενική ζώνη. 
Στο ανατολικό τμήμα της πλατείας προτείνεται η κατασκευή πεζοδρομίου μέσου πλάτους περίπου 4μ, το οποίο στο χαμηλό του τμήμα παρουσιάζει υψομετρική διαφορά μικρότερη από την υφιστάμενη. Η υποβίβαση του πεζοδρομίου στο επίπεδο της πλατείας θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα στα υφιστάμενα καταστήματα, αφού θα δημιουργούσε μεγάλη υψομετρική διαφορά με αυτά, ενώ η δημιουργία σκαλοπατιών θα έπρεπε να γίνει εις βάρος των καταστημάτων (με βάση το σχέδιο πόλης) κάνοντας πολύ δύσκολη - επικίνδυνη την πρόσβαση προς αυτά. Επιπλέον το πλάτος πεζοδρομίου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 2μ.  
Όσο αφορά τις αφετηρίες των λεωφορείων και ταξί, υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του λιμενικού ταμείου να μεταφερθούν σε γειτονικό ευχερέστερο χώρο (πιθανόν και εντός του λιμένα μετά από συνεννόηση με το Λιμενικό Ταμείο) για την βελτίωση της λειτουργικότητάς τους και την πλήρη απόδοση του ελεύθερου χώρου στους πεζούς απαλλαγμένου από κάθε φύσεως οχήματα. 
Σχετικά με την δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι κατασκευαστικά πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο έργο αν λάβουμε υπόψη και την στάθμη της θάλασσας, ενώ από μόνο του είναι πολλαπλάσιου κόστους από αυτό της ανάπλασης της πλατείας Σούδας. Η πρόσθετη αυτή δαπάνη σαφώς δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από προγράμματα ΕΣΠΑ ή το Πράσινο  Ταμείο γιατί δημιουργεί έσοδα και με βάση την κείμενη νομοθεσία η χρηματοδότηση του μπορεί να γίνει μόνο μέσω δανειοδότησης. Επιπλέον τέτοιου μεγέθους πολεοδομικές παρεμβάσεις πρέπει να προβλέπονται από το Σχέδιο Πόλης, πράγμα που δεν ισχύει σε αύτη την περίπτωση. Όσον αφορά τον περιορισμό των υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης είναι κάτι που απασχολεί και εμάς, το οποίο όμως πρέπει να λυθεί σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο και με γνώμονα τα περιορισμένα οικονομικά 
Το Τεχνικό Επιμελητήριο σαν τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας, στηρίζει την εγκεκριμένη μελέτη βιοκλιματικής ανάπλασης της πλατείας της Σούδας, η οποία θα βελτιώσει την εικόνα συνολικά της περιοχής ως πύλης εισόδου στην ΒΔ Κρήτη. Μάλιστα σε συνδυασμό με την μελέτη που εκπονείται για τον επιβατικό σταθμό του λιμένα Σούδας επιφάνειας 2.000 τ.μ  θα δώσει ώθηση στην επιβατική κίνηση αυξάνοντας τα οφέλη για την περιοχή (αύξηση θέσεων εργασίας, νέες επιχειρήσεις κλπ). Η πλατεία της Σούδας στην σημερινή της μορφή δεν είναι και δεν θυμίζει πλατεία. Η συγκεκριμένη πρόταση της ανάπλασης της δίνει την μορφή που πρέπει να έχει, προκειμένου να αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους επισκέπτες. Ελπίζουμε ότι η Δημοτική αρχή θα κάνει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για ένταξη της σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ