ΚΡΗΤΗ

Tαξίδεψαν στην Κοπεγχάγη, για να μεταφέρουν «θετικό κλίμα» στο σχολείο τους από την πιο «πράσινη» κι «ευτυχισμένη» πόλη της Δανίας

Εκπαιδευτικοί από το 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου

Tαξίδεψαν στην Κοπεγχάγη, για να μεταφέρουν «θετικό κλίμα» στο σχολείο τους από την πιο «πράσινη» κι «ευτυχισμένη» πόλη της Δανίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη κινητικότητα του 4ου  κατά σειρά  Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA122, που υλοποιεί το 10ο ΓΕΛ Ηρακλείου, με τίτλο «Happy schools: education for well-being and life skills.» στην Κοπεγχάγη της Δανίας από 13/11/2023 έως 18/11/2023.

Τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου (οικονομολόγος, πληροφορικός και φιλόλογος) παρακολούθησαν το σεμινάριο «Positive education for Well- Being and Life- Skills development” από τον εκπαιδευτικό φορέα Europass Teacher Academy, που υλοποιήθηκε από τον οργανισμό Body & Mind Academy, που εδρεύει στην Κοπεγχάγη και εισήγαγε τους συμμετέχοντες στις βασικές αρχές της Θετικής Ψυχολογίας για τη διασφάλιση του θετικού κλίματος στο σχολείο.

Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι του σεμιναρίου για τους εκπαιδευτικούς ήταν οι εξής:
1.Να εξοικειωθούν με τις αρχές της θετικής εκπαίδευσης, που στηρίζεται στις σύγχρονες θεωρίες της θετικής ψυχολογίας και  εστιάζει σε δυνάμεις και αρετές που επιτρέπουν στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές μέσα από μία ολιστική προσέγγιση να πετύχουν την ευημερία στο σχολικό περιβάλλον και στη μελλοντική τους ζωή.
2.  Να καλλιεργήσουν στους ίδιους και στους μαθητές τους την ενσυνειδητότητα, φτάνοντας σε ένα επίπεδο αυτογνωσίας και αυτοστοχασμού.
3. Να βοηθήσουν τους μαθητές να αποκτήσουν δεξιότητες ζωής (συνεργασία, ομαδικό πνεύμα, δημιουργικότητα κ.α), ώστε να συνδυάσουν τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις με την προσωπική τους ανάπτυξη, μέσα από θετικά συναισθήματα,  ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες και δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων στο σχολικό περιβάλλον.
4. Να σχεδιάζουν τη διδασκαλία, βασιζόμενοι στις αρχές της θετικής ψυχολογίας μέσα σε ένα θετικό παιδαγωγικό κλίμα στην τάξη, συνδυάζοντας γνωστικά και συναισθηματικά στοιχεία, για να διευκολύνουν τη μαθησιακή διαδικασία και να εξασφαλίσουν τη μακροχρόνια διατήρηση της νέας γνώσης.

Μέσω της παραπάνω κινητικότητας, οι εκπαιδευτικοί γνώρισαν συναδέλφους από τη Δανία, τη Ρουμανία και τη Γερμανία, ενώ παράλληλα επισκέφτηκαν ένα σχολείο Β/μιας Εκπ/σης της Κοπεγχάγης, βλέποντας από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του. Επίσης, αντάλλαξαν εκπαιδευτικές εμπειρίες και καλές πρακτικές, ενώ δημιουργήθηκαν και επικοινωνιακοί δεσμοί,  με στόχο την ανάπτυξη μελλοντικών ευρωπαϊκών συνεργασιών. Έτσι, βελτίωσαν τις γλωσσικές τους δεξιότητες, αναγνώρισαν τις ομοιότητες και τις διαφορές με άλλα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα, αλλά επανεκτίμησαν και την αξία του αλληλοσεβασμού,  της πολυπολιτισμικότητας και της συνεργασίας.

Τέλος, μέσω του σεμιναρίου αλλά και στον ελεύθερό τους χρόνο, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην πόλη της Κοπεγχάγης  και να επισκεφτούν σημαντικά αξιοθέατα, όπως το Εθνικό Mουσείο, την υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη της Κοπεγχάγης (Black Diamond), τα Bασιλικά ανάκτορα, τον καθεδρικό ναό της πόλης, και τα απέραντα πάρκα, που κατατάσσουν τη Δανία στις πιο «πράσινες» και περιβαλλοντικά βιώσιμες χώρες του κόσμου.

Συνεπώς, οι εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα των Δανών και βίωσαν από κοντά τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητά τους, η οποία επιβεβαιώνει την  πρόσφατη έρευνα που τους κατατάσσει στις πρώτες θέσεις ως τους πιο ευτυχισμένους πολίτες στην Ευρώπη, λόγω του υψηλού  βιοτικού επιπέδου, της ασφάλειας που νιώθουν από το σύστημα Υγείας και Ασφάλισης και γενικότερα τον τρόπο ζωής (με μηδενική ηχορύπανση, καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης κινείται με ποδήλατα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα). Αυτό το αίσθημα ασφάλειας, που συμβάλλει στην ευτυχία, οι Δανοί το ονομάζουν  “Hygge”, που σημαίνει τη “σκόπιμη οικειότητα”, η οποία επιτυγχάνεται με ασφαλείς, ισορροπημένες και αρμονικές κοινές εμπειρίες. Αυτό το συναίσθημα λειτουργεί ενάντια στο στρες, δημιουργώντας παράλληλα χώρο για την οικοδόμηση της συντροφιάς, της ισότητας και της εμπιστοσύνης στις μεταξύ τους σχέσεις.

 Οι εκπαιδευτικοί επέστρεψαν από το πρόγραμμα Erasmus+ γεμάτοι με θετικές εμπειρίες που θα μοιραστούν με τους συναδέλφους αλλά και με τους μαθητές τους.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση