Ταβερναράκης στο Livetalks: Άθλος της επιστήμης τα εμβόλια σε χρόνο - ρεκόρ

Το γεγονός όμως ότι ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί δεν σημαίνει ότι θα φτάσουμε γρήγορα στο τέλος, προειδοποιεί ο Πρόεδρος του ΙΤΕ

Η έναρξη των εμβολιασμών, πέρα από ένα "πολύ ευχάριστο γεγονός", σηματοδοτεί και "το τέλος της πανδημίας", υποστήριξε στο Livetalks ο πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Η (υγειονομική) επικαιρότητα, τα σπουδαία επιτεύγματα της επιστήμης και η επόμενη μέρα στο ΙΤΕ, ήταν οι κυριότεροι άξονες της ραδιοφωνικής συζήτησής με τον κ. Ταβερναράκη.

"Το γεγονός ότι ξεκίνησαν (οι εμβολιασμοί) δεν σημαίνει ότι θα φτάσουμε γρήγορα στο τέλος" φρόντισε να μας προσγειώσει στην πραγματικότητα ο πρόεδρος του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας. "Θα πρέπει να έρθουν πολύ περισσότερα εμβόλια, γιατί αυτά που έχουν έρθει είναι ελάχιστα και μάλιστα δεν αρκούν για τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες. Χρειάζεται να έχουμε πολύ περισσότερα εμβόλια τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να ελπίζουμε ότι γύρω στο καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με lockdown και περιοριστικά μέτρα".

Μόλις έρθει η σειρά του κ. Ταβερναράκη, " εννοείται ότι θα κάνω το εμβόλιο! Ερχόμαστε σε επαφή με ευπαθείς ομάδες ή ασθενείς, μια που κι εγώ είμαι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, υπάρχει προτεραιοποίηση".

Εμβόλια σε χρόνο - ρεκόρ: Ένας "Άθλος" της επιστήμης με... εξήγηση και πολυετή έρευνα

Τα άλματα που έκανε η διεθνής επιστημονική κοινότητα, με την κυκλοφορία πολλών εμβολίων σε λιγότερο από έναν χρόνο, χαρακτηρίζονται "πολύ μεγάλη επιτυχία" από τον κ. Ταβερναράκη: Τα αποτελέσματα κρίνονται "εξαιρετικά" από τον ίδιο. Είναι ένας πραγματικός "άθλος", όπως είπε.

Τα εμβόλια "ξεπέρασαν σε αποτελεσματικότητα άλλα παραδοσιακα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας για άλλες ασθένειες, είναι πραγματικά Άθλος για την επιστήμη! Δείχνει τη συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας · αλλά και πόσο αποδίδει η επένδυση στην έρευνα!".

Βεβαίως, ο κ. Ταβερναράκης - πριν απ' όλα - θέλησε να μας ενημερώσει πως "η διαδικασία για την ανάπτυξη αυτών των εμβολίων δεν ξεκίνησε από το μηδέν, τώρα ξαφνικά - είχε προηγηθεί η έρευνα σχετική, η οποία ξεκίνησε δεκαετίες πριν. Χωρίς αυτή την έρευνα δεν θα μπορούσαμε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια! Αυτό νομίζω δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ποια είναι η αξία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της μόρφωσης γενικά, αλλά και πιο ειδικά της έρευνας - γιατί (η έρευνα) είναι η επένδυση για το μέλλον!".

 

Οι προκλήσεις του μέλλοντος και τα φάρμακα

Αρκετοί σκέφτονται και φοβούνται πως ο κορωνοϊός μπορεί να μην είναι η τελευταία πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. "Η πανδημία κάποια στιγμή θα τελειώσει (τώρα που έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια και φάρμακα). Αλλά, ενδέχεται να έχουμε αντίστοιχες προκλήσεις για το μέλλον" μας προϊδεάζει ο κ. Ταβερναράκης,  "ειδικά μάλιστα όταν έχουμε παρέμβει στο περιβάλλον με τέτοιο καταστροφικό τρόπο".

Για παράδειγμα, "ασθένειες που υπήρχαν σε ζώα" ίσως να περνούν διαδοχικά η μία μετά την άλλη - με μεγαλύτερη συχνότητα - στον άνθρωπο. "Θα έχουμε τέτοιου είδους ασθένειες στο μέλλον. Πιστεύω πως η άσκηση που έγινε τώρα, με την ανάπτυξη εμβολίου, θα βοηθήσει αργότερα να έχουμε το ίδιο γρήγορα εμβόλια και για επόμενες προκλήσεις!" αισιοδοξεί ο πρόεδρος του ΙΤΕ.

Στην ...φαρέτρα των "όπλων" κατά του κορωνοϊού προστίθενται και φάρμακα. Ο κ. Ταβερναράκης αναφέρθηκε στην "θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα", την οποία ακολούθησε και ο (απερχόμενος) πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. "Τα φάρμακα είναι ήδη διαθέσιμα, έχουν περάσει από το στάδιο των κλινικών δοκιμών. Μάλιστα, το συγκεκριμένο φάρμακο έχει πάρει έγκριση από τον ΕΟΦ της Αμερικής. σε κάποιες περιπτώσεις έχει έρθει και έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα".

Η επιστήμη στην πρώτη γραμμή, "έμπνευση για τα νέα παιδιά!"

Ένα από τα "καλά παρεπόμενα της πανδημίας" είναι ότι έβγαλε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων τους επιστήμονες, " είναι ότι πρόβαλε κι αυτό το πρότυπο, ως εναλλακτικό πρότυπο, δηλαδή το πρότυπο του ανθρώπου που ασχολείται με την έρευνα, ασχολείται με την επιστήμη και έδειξε στην κοινωνία πόσο χρήσιμοι μπορούν να είναι αυτοί οι άνθρωποι" υπογράμμισε ο κ. Ταβερναράκης. "Όπως βλέπουμε και παρατηρούμε όλοι, δυστυχώς, τα πρότυπα στην εποχή μας είναι διαφορετικά. Προέρχονται συνήθως από ριάλιτι εξαιρετικά κακής ποιότητας". Όμως, η προβολή ενός εναλλακτικού προτύπου, μπορεί να "λειτουργήσει ως έμπνευση για νέα παιδιά να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο, της επιστήμης και της έρευνας".

"Οι Έλληνες επιστήμονες μπορούν να κάνουν θαύματα!"

Για να φτάσουμε σε αυτό το ευτυχές σημείο, η ίδια η Πολιτεία θα πρέπει να επανακαθορίσει τις προτεραιότητές της.

"Υπάρχει μία στροφή τα τελευταία χρόνια στην υποστήριξη της έρευνας. Έχει γίνει σαφές ότι ζούμε στην κοινωνία της γνώσης" διαπιστώνει ο πρόεδρος του ΙΤΕ και υπερθεματίζει: "Η επένδυση στην έρευνα δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητα!".

Παρά τα περιορισμένα κονδύλια, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες - ερευνητές, οι οποίοι διαπρέπουν εντός κι εκτός των συνόρων.

Κι αν τους δοθούν τα κατάλληλα μέσα, "πραγματικά μπορούν να κάνουν θαύματα!" τονίζει ο κ. Ταβερναράκης, ανταγωνιζόμενοι "επί ίσοις όροις τους ξένους επιστήμονες".

Νησίδες αριστείας υπάρχουν και τις εντοπίζει ο πρόεδρος του ΙΤΕ για να προσθέσει: "Πράγματι, μπορούμε να κάνουμε ανταγωνιστική έρευνα, αρκεί να δοθούν τα μέσα!".

Το χθες, το σήμερα και το... αύριο του ΙΤΕ

Ρωτήσαμε τον κ. Ταβερναράκη για την πρόσφατη επανεκλογή του στην προεδρία του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας. Κι αφού μας έκανε ένα σύντομο απολογισμό με τα "σημαντικά βήματα ανάπτυξης" τα οποία έγιναν κατά την προηγούμενη θητεία του, μας οριοθέτησε τους στόχους, ονοματίζοντας τα δύο μεγάλα (προσωπικά του) στοιχήματα για την επόμενη τετραετία:

"Θεωρώ ότι πετύχαμε πάρα πολλά τα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, παρότι οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές. Πετύχαμε σημαντικά βήματα ανάπτυξης". Υπό τις παρούσες διαμορφωθείσες συνθήκες "θεωρώ ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα!".

Το πρώτο και κυριότερο μεγάλο στοίχημα για τα επόμενα χρόνια είναι "η ανανέωση του ερευνητικού δυναμικού του Ιδρύματος". Η προσέλκυση δηλαδή νέων και δυναμικών ερευνητών - επιστημόνων από το εξωτερικό. "Η ραχοκοκαλιά του ΙΤΕ είναι οι ερευνητές του, οι άνθρωποί του" είναι μία από τις βασικότερες αρχές της φιλοσοφίας του κ. Ταβερναράκη.

Από εκεί και πέρα, θα επιδιωχθεί "μεγαλύτερη αλληλεπίδραση των διαφορετικών Ινστιτούτων του ΙΤΕ". Διότι το Ίδρυμα είναι το "μεγαλύτερο και πιο πολυθεματικό ερευνητικό Κέντρο της χώρας" υπενθυμίζει ο κ. Ταβερναράκης.

"Η επιστήμη πλέον είναι διεπιστημονική" θα πει, συμπληρώνοντας πως μέσα από τη "συνεργασία επιστημόνων από διαφορετικά πεδία" θα μπορέσουμε "να έχουμε πραγματική πρόοδο".

Τα σχέδια ανάπτυξης που θα προωθηθούν ώστε να υλοποιηθούν περιλαμβάνουν ακόμη τη "δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα", προκειμένου να "προσφέρουμε εκείνες τις Υπηρεσίες που χρειάζεται ένα Ερευνητικό Ίδρυμα στη σύγχρονη εποχή για να είναι ανταγωνιστικό"

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ