ΚΡΗΤΗ

Τα Χριστούγεννα της μοναξιάς στο Ενυδρείο Κρήτης

Η περίεργη συναγρίδα, ο φοβητσιάρης καρχαρίας και πώς η καραντίνα επηρεάζει τα ψάρια.

No profile pic

Η πρώτη καραντίνα, η επιστροφή σε μία νέα, όμως, πραγματικότητα, και μετά το δεύτερο lockdown…

Ο κορωνοϊός δεν επηρεάζει την ψυχική υγεία μονάχα των ανθρώπων αλλά και τη συμπεριφορά των ψαριών!

Η υπεύθυνη του Τμήματος Ενυδρειολογίας και ερευνήτρια στο Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Ασπασία Στεριώτη, μιλά στο Cretalive για το πώς τα ψάρια αντιδρούν στις αλλαγές που έφερε και στη δική τους καθημερινότητα η πανδημία.

«Είναι αλήθεια ότι άλλη συμπεριφορά έχουν τα ζώα όταν είναι μόνα τους, άλλη όταν υπάρχει η αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο, άλλη όταν είναι μεγάλη η διάρκεια της μέρας και το κάθε είδος έχει τη δική του συμπεριφορά», αναφέρει.

Εξηγεί πως «αυτό που είναι σίγουρο είναι πως όταν τα ψάρια δε δέχονται επισκέψεις είναι πολύ πιο ήρεμα, δεν υπάρχουν τα φλας να τους στρεσάρουν, δεν τρομάζουν από τα χτυπήματα στο τζάμι. Διότι οι επισκέπτες, όσο και να τους λέμε να μη χτυπάνε τα τζάμια, θεωρούν ότι όταν χτυπήσουν το τζάμι το ψάρι θα έρθει κοντά. 

Η συναγρίδα και ο καρχαρίας

Η Δρ. Ασπασία Στεριώτη αναφέρει πως «υπάρχουν ψάρια, όπως είναι η συναγρίδα που έχει μια περιέργεια και έρχεται πιο κοντά όταν δει κάποιες κινήσεις κοντά στο τζάμι. Είναι, όμως, ψάρια, τα οποία φοβούνται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο καρχαρίας, όταν χρησιμοποιούνται πολλά φλας χτυπάει πάνω στα τζάμια με αποτέλεσμα να τραυματίζεται το ρύγχος του

Ήρεμοι οι θαλάσσιοι οργανισμοί

Την άνοιξη, το Ενυδρείο σταμάτησε να δέχεται επισκέψεις, το καλοκαίρι άνοιξε για το κοινό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν είχε τον κόσμο περασμένων ετών, προ κορωνοϊού. Έτσι, είχαμε αύξηση των επισκεπτών και έδωσε μια δυνατότητα στους οργανισμούς του Ενυδρείου να προετοιμαστούν για να τους υποδεχτούν. Τώρα, το Ενυδρείο είναι και πάλι κλειστό, οι οργανισμοί έχουν ηρεμήσει ξανά και οι επιστήμονες περιμένουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούν όταν η πανδημία αποτελέσει παρελθόν και το Ενυδρείο «πλημμυρίσει» και πάλι από κόσμο.

«Τα ψάρια είναι χαμηλότερα στο δέντρο της εξέλιξης σε σχέση με οργανισμούς, όπως τα θαλάσσια θηλαστικά, τα θηλαστικά, γενικότερα, ή τα πτηνά», αναφέρει η ενυδρειολόγος.

Συνάδελφοί της από άλλα μέρη του κόσμου σε Ενυδρεία, όπου φιλοξενούνται πιγκουίνοι, διαπιστώνουν ότι τα αξιαγάπητα ζωάκια, που είναι κοινωνικά ή έχουν μάθει να έρχονται σε επαφή με κόσμο, περνάνε μία φάση «μελαγχολίας».

Διαφορετικά Χριστούγεννα

Το προσωπικό του Ενυδρείου, που συνεχίζει να εργάζεται με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, αφού οι οργανισμοί χρειάζονται φροντίδα, και αυτό δε γίνεται με τηλεργασία, βιώνουν τα πιο μοναχικά Χριστούγεννα στα 16 χρόνια λειτουργίας του Ενυδρείου. Κάθε χρόνο, είχαμε τον δύτη- Άγιο Βασίλη, τη γοργόνα, εκατοντάδες παιδιά που συμμετείχαν σε διάφορες δράσεις, παρακολουθούσαν θεατρικά δρώμενα. Φέτος, όλα είναι αλλιώς και αυτό έχει επηρεάσει την ψυχολογία όλου του προσωπικού.

Παράλληλα, υπάρχει και οικονομικό αντίκτυπο αφού, ενώ τα έξοδα παραμένουν, τα έσοδα έχουν μειωθεί δραματικά λόγω της μη επισκεψιμότητας.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση