ΚΡΗΤΗ

Συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για τον Παλίγκρεμνο - Εν αναμονή της απόφασης

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να κατατεθούν υπομνήματα επί της υπόθεσης και απο τις δυο πλευρές

Συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για τον Παλίγκρεμνο - Εν αναμονή της απόφασης

Συζητήθηκαν χθες στο Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει ο δήμος Αγίου Βασιλείου, προκειμένου να μπει “φρένο” στις εργασίες διάνοιξης δρόμου για την κατασκευή τουριστικής μονάδας στον Παλίγκρεμνο.

Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα πρέπει να κατατεθούν υπομνήματα επί της υπόθεσης και απο τις δυο πλευρές, ενώ μέχρι την οριστική απόφαση του δικαστηρίου, ισχύει η αναστολή εργασιών στην περιοχή, απόφαση που είναι δεσμευτική για την εταιρεία.
Η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, εκτιμάται ότι θα εκδοθεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Μέλη της “Κίνησης για την Προστασία του Παλίγκρεμνου” βρέθηκαν και χθες έξω από τα δικαστήρια, αναρτώντας πανό και εμμένοντας στη θέση τους πως ο Παλίγκρεμνος είναι ένα γεωλογικό μνημείο που χρήζει προστασίας και θα πρέπει να απαγορευθεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε ο δήμος Αγ. Βασιλείου απέστειλε ήδη στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τη σύμβαση που υπέγραψε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ζητώντας τη θεσμική προστασία του Παλίγκρεμνου. Άυτό είναι το ζητούμενο για αυτοδιοίκηση, επιστημονικούς φορείς και πολίτες που, από τη ημέρα που έγινε γνωστό ότι ξεκίνησαν οι εργασίες, δίνουν αγώνα για να σταματήσουν τόσο τη συγκεκριμένη επένδυση όσο και γενικότερα να αναδείξουν τη ανάγκη κατοχύρωσης θεσμικού πλαισίου προστασίας της περιοχής ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα οποιασδήποτε οικοδομικής δραστηριότητας.

 

παλίγκρεμνος
Φωτογραφία: goodnet.gr


Παράλληλα, κάτοικοι του Πλακιά μαζί με τον Δήμο, φορείς της Κρήτης και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχουν καταθέσει στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων αίτηση ακύρωσης κατά της άδειας οικοδομής επάνω στον Παλίγκρεμνο.
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή συζήτηση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος Αγίου Βασιλείου ισχυρίζεται στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ότι ο δρόμος που χρησιμοποίησε και διάνοιξε η εταιρεία κατά τις εργασίες είναι κοινόχρηστος και όχι του ιδιώτη και όπως τόνισε ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, “έχουμε βάσιμες ελπίδες να κερδίσουμε τα ασφαλιστικά μέτρα και να πέσει η οικοδομική άδεια.
Το δεύτερο που έχουμε κάνει είναι ότι καταθέσαμε την σύμβαση που υπογράψαμε με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και την στείλαμε ήδη στον υπουργό, στον υφυπουργό και στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.
Εμείς περιμένουμε να παγώσουν οι διαδικασίες, να μπλοκάρει η οικοδομική άδεια και να κηρυχθεί το σημείο ως μνημείο της φύσης και προστατευόμενο. Για όλα αυτά πρέπει να υπάρξει υπουργική απόφαση. Πιστεύω ότι με την μελέτη που εκπονείται από το πανεπιστήμιο σίγουρα θα κηρυχθεί. Άλλωστε, μία μελέτη που γίνεται από το πανεπιστήμιο και αξιόπιστη είναι και αποτυπώνει την πραγματικότητα. Ο Παλίγκρεμνος είναι γνωστός παντού. Έπρεπε το μέρος να έχει προστατευθεί και πλέον γίνονται οι ενέργειες για να γίνει και αυτό”.
Σε ό,τι αφορά το ΣΧΟΟΑΠ του δήμου που ορίζει τις προστατευόμενες περιοχές, ο κ. Ταταράκης σημείωσε πως “όταν ξαναγίνει προκήρυξη από το υπουργείο θα είμαστε από τους πρώτους που θα καταθέσουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε την μελέτη ΣΧΟΟΑΠ”
Εκ μέρους της «Κίνησης για την σωτηρία του Παλίγκρεμνου», ο Γιάννης Βασιλάκης υπογράμμισε πως “το βασικό που περιμένουμε είναι να κηρυχθεί η περιοχή προστατευόμενο τοπίο, επίσημα από την πολιτεία, και να απαγορευθεί κάθε οικοδομική δραστηριότητα ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη επένδυση. Ο Παλίγκρεμνος αποτελεί ένα τοπόσημο για όλη τη νότια Κρήτη και θεωρούμε ότι οφείλουμε να το προστατεύσουμε”.

Παρών στα δικαστήρια ήταν και ο Μανούσος Μανουσογιάννης, δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου με τη Λαϊκή Συσπείρωση ο οποίος τόνισε:
“Ποτέ άλλοτε το περιβάλλον δεν είχε τόσους πολλούς φίλους, άλλους σε εισαγωγικά και άλλους χωρίς εισαγωγικά. Παρόλα αυτά, ποτέ άλλοτε επίσης το περιβάλλον δεν κινδύνευε τόσο πολύ, άλλοτε στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης άλλοτε στο όνομα των ηπίων παρεμβάσεων, από τις “τρύπες” που αφήνει το νομικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις για να γίνονται μικρότερες ή μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε περιοχές natura, σε προστατευόμενες περιοχές ή σε περιοχές που θα έπρεπε να είναι προστατευόμενες και ακόμα δεν έχουν κηρυχθεί ως τέτοιες.
Τέτοια είναι η περιοχή του Παλίγκρεμνου, που όλοι αναγνωρίζουν ότι ήδη θα έπρεπε να είχε προστατευθεί”.

Πηγή:goodnet.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση