ΣΥΡΙΖΑ Σητείας: Η επικαιρότητα και η σημασία των γερμανικών οφειλών

Newsroom
Newsroom

"Μια αναγκαία επανόρθωση" αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση με αφορμή την ομιλία του Αριστομένη Συγγελάκη

Κατά την εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σητείας στις 9/8/2022 ο Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Συγγραμματέας της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με την ομιλία του ανέδειξε το ζήτημα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα σε σύνδεση μάλιστα με τον πόλεμο της Ουκρανίας. 

"Στο Δελτίο Τύπου της Ο.Μ. Σητείας για την εκδήλωση", - όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης - "εκ παραδρομής και λόγω απουσίας απομαγνητοφωνημένου κειμένου, δεν αποδόθηκε σωστά η παρέμβαση του κ. Αριστομένη Συγγελάκη, με κίνδυνο να προκληθεί σύγχυση για τις θέσεις του κινήματος διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. 

Για αυτό το λόγο αναδημοσιεύουμε τα κύρια σημεία της παρέμβασης του κ. Συγγελάκη, και γιατί το θέμα έχει αποκτήσει ιδιαίτερη επικαιρότητα, λόγω της συμπλήρωσης 6 μηνών από την έναρξη της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία:

ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ κ. ΑΡ. ΣΥΓΓΕΛΑΚΗ, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σητείας

«Αν, λοιπόν, υπάρχει ένα ζήτημα που συμπυκνώνει τα θέματα αυτά, δηλαδή την ιστορική μνήμη, τη διάθεση να αγωνιστούμε για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία, αυτό είναι το θέμα των γερμανικών οφειλών.».

(…)

«Τις διεκδικούμε (τις γερμανικές οφειλές) γιατί είναι πρωτίστως ηθικό χρέος, που όμως μέσα από την υλική του αποκατάσταση θα μπορέσει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και γιατί θα δοθεί ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θα έλθει η στιγμή να πληρώσουν για τα ανομήματά τους. Για σκεφθείτε το λίγο αυτό: Αν είχε αποδοθεί δικαιοσύνη για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα φαντάζεται κανείς ότι με περισσή ευκολία θα γινόταν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα ξεσπούσε αυτός ο αιματηρός πόλεμος με τις εκατόμβες των θυμάτων και τα εκατομμύρια των προσφύγων και των εκτοπισμένων;  Αν ξέρανε οι ηγέτες των χωρών ότι θα έλθει η στιγμή να λογοδοτήσουν, να τιμωρηθούν για τα εγκλήματα και να πληρώσουν αποζημιώσεις και επανορθώσεις γι’ αυτά που διέπραξαν θα παίρνανε με μεγάλη ευκολία αυτή την απόφαση; Όχι βέβαια! 

(…)

Το ζήτημα των γερμανικών οφειλών είναι κομβικό. Είναι ένα ζήτημα που ενώνει, όσο τίποτα άλλο, τον ελληνικό λαό. Και οφείλει να ενώσει και το πολιτικό σύστημα της χώρας. Γιατί, εκτός των άλλων, είναι και μια απόδειξη ότι έχει τη δύναμη και τη διάθεση να κατοχυρώσει την εθνική ανεξαρτησία. Να έλθει να συγκρουστεί δηλαδή με την ηγετική δύναμη της Ευρώπης που είναι σήμερα η Γερμανία απαιτώντας αποζημιώσεις, επανορθώσεις, το κατοχικό δάνειο και την επιστροφή των πολιτιστικών μας θησαυρών.

Ποια είναι όμως η απάντηση της Γερμανίας απέναντι στις εύλογες ελληνικές αξιώσεις; (…) Η κυρία Μπέρμποκ, η οποία πριν μπει στην κυβέρνηση έλεγε ότι πρέπει η Γερμανία να αναλάβει την ιστορική ευθύνη (για τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα) και, εντάξει, δεν συμφωνούμε με όλα όσα ζητάτε αλλά να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν μπορεί το στίγμα για τα ναζιστικά εγκλήματα να σπιλώνει τη σύγχρονη Γερμανία. Αυτά έλεγε κι αυτά είπε το κόμμα της στις 25 Μαρτίου 2021 στη συζήτηση που έγινε στην Bundestag, αυτά έλεγαν, και μετά, τώρα που έγιναν κυβέρνηση, λέει να ξεχάσουμε τις αποζημιώσεις και τις επανορθώσεις και να κάνουνε κάποιες «επενδύσεις». Δηλαδή να ’ρθουνε σε μαρτυρικούς δήμους που ολοκαυτώθηκαν, που αποδεκατίστηκε ο πληθυσμός, που καταστράφηκαν τα πάντα για να κάνουν ένα συντριβάνι ή δεν ξέρω εγώ τι. Η απάντηση σ’ αυτό είναι αυτή που μας έλεγε ο Μανώλης Γλέζος πάντα να λέμε: ΟΧΙ! ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ! 

Κι ο αγώνας μας είναι ένας αγώνας για τη θωράκιση της δημοκρατίας, είναι ένας αγώνας  εθνικής ανεξαρτησίας, είναι ένας αγώνας για την ειρήνη. Γιατί όταν οι σχέσεις των δύο λαών στηρίζονται στα σαθρά θεμέλια της υποτέλειας, του φόβου και της συναλλαγής μόνο κακά ξεμπερδέματα μπορεί να έχουμε. Εμείς θέλουμε τη φιλία και την ειρήνη με τη Γερμανία κι εργαζόμαστε γι’ αυτήν, αλλά (φιλία πραγματική) που να στηρίζεται στα στέρεα θεμέλια της ιστορικής αλήθειας, του αμοιβαίου σεβασμού και της δικαιοσύνης». 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ