ΚΡΗΤΗ
ΣΥΡΙΖΑ Ιεράπετρας: Η Συστηματική Απαξίωση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας είναι η Κοινή Διαπίστωση
H κατάσταση στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας όπως αναδείχτηκε κατά την επίσκεψη του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Ανδρέα Ξανθού
Το Νοσοκομείο – Κ.Υ. Ιεράπετρας επισκέφθηκε στις 4/08 ο πρώην Υπουργός Υγείας και Τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ανδρέας Ξανθός συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη και στελέχη της Ν.Ε. Λασιθίου και της Ο.Μ. Ιεράπετρας.
Στο νοσοκομείο είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους των εργαζομένων διαπιστώνοντας για ακόμη μια φορά την απαξιωτική και καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση τα τελευταία 3 χρόνια στον χώρο της δημόσιας Υγείας. Η έλλειψη έμπρακτης και ουσιαστικής στήριξης του Νοσοκομείου Ιεράπετρας από την κυβέρνηση της ΝΔ και οι αυταρχικές, παράλογες και παράνομες συμπεριφορές της τωρινής Διοίκησης έχουν οδηγήσει το προσωπικό στα όρια του. Ήδη έχουν υποβάλει 3 εργαζόμενοι τις παραιτήσεις τους λόγων των πιέσεων που έχουν δεχθεί από την Διοίκηση.
Καμία προσπάθεια ενίσχυσης του προσωπικού με μόνιμο ή επικουρικό προσωπικό με τα αποτελέσματα να αποτυπώνονται καθημερινά στις εφημερίες, καθώς πολλές από αυτές πραγματοποιούνται χωρίς την παρουσία βασικών ιατρικών ειδικοτήτων.
Η συστηματική απαξίωση του Νοσοκομείου Ιεράπετρας φάνηκε και με την πρόσφατη κατανομή των θέσεων ιατρών, που αποφασίστηκε από το ΔΣ των Διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου. Μόλις μία (!) θέση προκηρύχτηκε για το Νοσοκομείο μας.
Η υποστελέχωση του νοσοκομείου έχει προκαλέσει πλήρη υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των περιφερειακών ιατρείων γιατί οι ιατροί του Κέντρου Υγείας καλύπτουν τα τεράστια κενά του Νοσοκομείου.
Κτιριακές παρεμβάσεις χωρίς μελέτες και αδειοδοτήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα ακόμα και την καθυστέρηση λειτουργίας του αξονικού τομογράφου του οποίου είχε προκηρυχθεί και δρομολογηθεί η τοποθέτηση του, το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αυταρχική και προσβλητική συμπεριφορά του Αναπληρωτή Διοικητή έχει δημιουργήσει κλίμα φυγής και παραιτήσεων στο νοσοκομείο και θα προκαλέσει τεράστιες δυσκολίες στη μελλοντική του στελέχωση, καθώς δημιουργείται και πάλι αρνητική εικόνα για το μέλλον του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, όπως τα χρόνια 2010 – 2014. Η υποστελέχωση σε κρίσιμους τομείς λειτουργίας (έχουν μείνει μόνο από ένας (1) μόνιμος παθολόγος, ακτινολόγος και καρδιολόγος) αλλά και η εκδικητική και εμμονική απομάκρυνση των ανεμβολίαστων υγειονομικών, επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τη κατάσταση.
Ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλης Θραψανιώτης έχει φέρει επανειλημμένως στην Βουλή με ερωτήσεις και αναφορές όλα τα παραπάνω προβλήματα, χωρίς όμως να λάβει καμία απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.
Στην συζήτηση και συνέντευξη τύπου που ακολούθησε στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, ο Ανδρέας Ξανθός και ο Μανόλης Θραψανιώτης είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από τους εκπροσώπους του Δήμου, των δημοτικών παρατάξεων αλλά και εκπροσώπων των Εργαζομένων και των Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί, με κοινή διαπίστωση, ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο Ανδρέας Ξανθός τόνισε ότι «με λύπη διαπιστώνουμε ότι ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε προσπάθεια για αναβάθμιση του Νοσοκομείου πλέον έχουν γίνει βήματα πίσω.»
Δεσμεύτηκε ότι ο άμεσος στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι η ισότιμη στήριξη όλων των δομών υγείας στο Λασίθι γιατί δεν αμφισβητείται η σημασία και ο ιδιαίτερος ρόλος κάθε δομής.
Τόνισε επίσης ότι η κατάσταση επιβάλλει συνολική αλλαγή στρατηγικής και γενναία επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, με νέο πλαίσιο κινήτρων (εργασιακών - μισθολογικών - εκπαιδευτικών - επιστημονικής εξέλιξης - κοινωνικής υποστήριξης, κλπ.), με ειδική μέριμνα για τις άγονες δομές, ειδικότητες και ιατρικές θέσεις σε όλη τη χώρα.
Χωρίς αυτά τα κίνητρα, χωρίς μια διαφορετική διαχείριση της κρίσης στελέχωσης του συστήματος (μηχανισμός μόνιμης κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου (επικουρικοί της πανδημίας κ.α.) σε αορίστου, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι ήδη εξειδικευμένο προσωπικό, επιστροφή των εργαζομένων που είναι σε αναστολή και 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 3ετίας για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών) και χωρίς σοβαρή ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ με τελικό στόχο τη σύγκλιση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο στις δημόσιες δαπάνες υγείας.