Συνέδριο για τα λιμάνια - Ανακοινώσεις Παπαδάκη για μαρίνα και ναυτικό μουσείο

Ξεκίνησε το Συνέδριο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Με χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης και του Δημάρχου Ηρακλείου ξεκίνησε την Τρίτη το συνέδριο με θέμα τις σύγχρονες προσεγγίσεις διοίκησης και ανάπτυξης λιμένων που διοργανώνουν ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. 
Τα θέματα που θα αναλυθούν στο συνέδριο, αφορούν - μεταξύ άλλων - στον τουρισμό και την κρουαζιέρα σε σχέση με την Κρήτη, την εμπορευματική κίνηση και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Κρήτης.

"Μέσα από τη συνεργασία, πρέπει να υπάρχει πρώτα ο πολίτης. Τα λιμάνια μπορούν να δώσουν σημαντική ανάπτυξη για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα υπέρ των πολιτών", υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης,
 



Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός τόνισε: 
"Η λειτουργία του λιμανιού πρέπει να έχει ουσιώδη ρόλο στην ανάπτυξη. Ο εμπορευματικος χαρακτήρας του λιμανιού είναι απαραίτητος. Πρέπει να επεκταθουν οι δραστηριότητες του. Η ανάπτυξη μιας ισχυρής ταυτότητας που επιδιώκουμε για την πόλη ορίζεται από την μοναδικότητα του Ηρακλείου, που στηρίζεται στους πολιτιστικούς θησαυρούς και στη σύγχρονη ζωή. Σήμερα ανοίγει ο διάλογος για το μέλλον του λιμανιού. Και σε αυτό το διάλογο δηλώνουμε παρών. Δυσαρμονίες και αρνητικές διαθέσεις απαγορεύονται". 

"Η Γαλάζια οικονομία θα πρέπει να είναι βασικός άξονας Ανάπτυξης. Ο παρακτιος τουρισμός και η κρουαζιέρα, αποτελούν βασικές προτεραιότητες και δράσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας", ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αλεξάκης. 

Ο Πρόεδρος του ΟΛΗ, Γιάννης Βαρδαβας υπογράμμισε: "Ο ΟΛΗ καλείται να διαδραματίσει ένα νέο ρόλο για το λιμάνι, με εξωστρέφεια που θα φέρει επενδύσεις. Να γίνει το λιμάνι πύλη διεθνών εμπορικών δραστηριοτήτων, για να έρθει ανάπτυξη"

Μηνάς Παπαδάκης: "Μέσα από τις μεγάλες κρίσεις αναδύονται μεγάλες ευκαιρίες" 

Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Μηνάς Παπαδάκης επεσήμανε ότι "μέσα από τις μεγάλες κρίσεις αναδύονται μεγάλες ευκαιρίες".

"Του χρόνου προγραμματίζουμε να κάνουμε ένα διεθνές συνέδριο σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής" τόνισε ο κ. Παπαδάκης και συνέχισε λέγοντας:

"Το πολυθεματικο λιμάνι του Ηρακλείου είναι διεθνούς σημασίας, κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επιθυμία μας είναι η ανάπτυξη όλο και περισσότερων ακτοπλοϊκών γραμμών. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τις υποδομές".

Σύμφωνα με τον ίδιο, βασικό πρόβλημα στο εμπορικό λιμάνι είναι ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός.

"Υφίσταται η προοπτική να λειτουργήσουμε ως δορυφορικό λιμάνι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Καταλύτης θα είναι η ανανέωση του εξοπλισμού μας.
Τεράστια περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν από τον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα. Στοχεύουμε στην υλοποίηση μιας νέας μαρίνας, ανατολικά του Λιμεναρχείου. Αν θέλουμε να αφήσουμε ένα έργο πίσω μας , αυτό είναι η νέα μαρίνα. Το Ηράκλειο, η Μητρόπολη της Κρήτης, στερείται μιας νέας μαρίνας" είπε χαρακτηριστικά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ συνέχισε λέγοντας:

"Η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού θα  έχει τεράστιο όφελος για την τοπική οικονομία. Το αποτύπωμα της κρουαζιέρας είναι πολύ μεγάλο για την τοπική οικονομία. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη του home porting στο λιμάνι του Ηρακλείου. Πιστεύουμε ότι το λιμάνι του Ηρακλείου διαθέτει βασικά στοιχεία ελκυστικότητας. Στόχος μας για την επόμενη πενταετία οι 800.000 επιβάτες κρουαζιέρας, για να είμαστε πίσω μόνο  από το λιμάνι του Πειραιά. Αυτή είναι η θέση που μας ανήκει".

Ο κ. Παπαδάκης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ναυτικού μουσείου. "Σχεδιάζουμε τη μετατροπή του θεατρικού σταθμού σε σύγχρονο συνεδριακό κέντρο. Κεφαλαιώδους σημασίας είναι να αποκτήσει το λιμάνι μας εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου" ανέφερε και κατέληξε λέγοντας: "Είμαστε αποφασισμένοι για να πετύχουμε τους στόχους μας. Είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και διαθέσιμοι σε συνεργασία"

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Δημάρχου Ηρακλείου 



«Θεωρούμε ότι σήμερα ανοίγει ο διάλογος για το μέλλον του λιμανιού και σε αυτόν τον διάλογο ο Δήμος Ηρακλείου δηλώνει “παρών”». Με αυτή  την φράση έκλεισε τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, το μεσημέρι της Τρίτης 28 Ιουλίου, στο 1ο Συνέδριο που διοργανώνουν ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με θέμα: «Σύγχρονες Προσεγγίσεις Διοίκησης και Ανάπτυξης Λιμένων». 

Το συνέδριο πραγματοποιείται σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου και ο Δήμαρχος στην τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων εξήρε αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμος έχει αποδείξει έμπρακτα ότι εφαρμόζει την μεθοδολογία της συμμετοχικής διακυβέρνησης και του διαλόγου: «Θεωρούμε πολύ καλή ιδέα την διοργάνωση αυτού του συνεδρίου, προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος με τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς και να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται την λειτουργία και το μέλλον του λιμανιού,  και ή δυνατόν να συναποφασισθεί ο αναπτυξιακός ρόλος που θα κληθεί να υπηρετήσει τα επόμενα 10-15 τουλάχιστον χρόνια.
Η μεθοδολογία της συμμετοχικής διακυβέρνησης, του διαλόγου - διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους διασφαλίζει την απρόσκοπτη υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και πολύπλευρου σχεδιασμού αφού θα είναι προϊόν «συναπόφασης».  

Εμείς στον Δήμο Ηρακλείου τα τελευταία 6 χρόνια,  υπηρετούμε αυτό το μοντέλο και έτσι διασφαλίσαμε ότι οι παρεμβάσεις μας αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου δεκαετούς σχεδίου το οποίο καταρτίσαμε μετά από μια μεγάλη διαβούλευση το 2016. 
Με την ενεργοποίηση όλων των κοινωνικών εταίρων της πόλεως, μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο,  καταρτίσαμε το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) που βασίζεται στις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες του Δήμου.
Στον προαναφερόμενο  διάλογο συμμέτοχος ήταν και ο ΟΛΗ ο οποίος και θα χρηματοδοτηθεί από την ΒΑΑ του Δήμου, για υλοποιήσει ένα έργο προστασίας του προσήνεμου μόλου με προϋπολογισμό περίπου 2.000.000,00 € .
Ακόμη, είχαμε συνεργασία με τον ΟΛΗ και το Υπουργείο Πολιτισμού για την ολοκλήρωση των μελετών προκειμένου να είναι εφικτή η αποκατάσταση και του υπόλοιπου τμήματος του παραλιακού μετώπου που είναι η συνέχεια της ενετικής οχύρωσης του Χάνδακα, και που αποτελείται από το παράκτιο τείχος και το εμβληματικό ενετικό μνημείο Rocca a Mare  ή «Κούλε», από τον Δερματά έως τον δυτικό μόλο του λιμανιού. Ένα σημαντικό έργο προϋπολογισμού 1.850.00 ευρώ περίπου. 
Από την ανάληψη των καθηκόντων μας επίσης συνεργαστήκαμε εποικοδομητικά και ενεργοποιήσαμε το θέμα της παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμένα στον Δήμο και σήμερα βρισκόμαστε στον τελευταίο στάδιο της ολοκλήρωσης της διοικητικής διαδικασίας και της οριστικής έγκρισης της».
Ο Δήμαρχος μίλησε και για τις συντονισμένες ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής ταυτότητας της πόλεως, την επιμήκυνση  της τουριστικής περιόδου και την καθιέρωση του Ηρακλείου ως πόλη -  προορισμό. 
Τα παραπάνω, κατέληξε ο Δήμαρχος: «Πέρα από την αναπτυξιακή δυναμική που προσδίδουν στην πόλη,  δημιουργούν προϋποθέσεις  για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων τουρισμού και αναψυχής πέριξ του λιμένα και όχι μόνο και προσδίδουν πλεονεκτήματα στον στρατηγικό προσανατολισμό για ανάπτυξη και ενίσχυση των επιχειρηματικών προοπτικών του λιμανιού».
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ