Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με κατοίκους του χωριού Βαλή για το ζήτημα της εγκατάστασης εργοστασίων παραγωγής ενέργειας μέσω βιοαερίου

"Οι κάτοικοι της περιοχής, με συνεχείς αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα, κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία στην περιοχή τους δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω βιοαερίου, και φορέα υλοποίησης και εκμετάλλευσης τον ίδιο επενδυτή."

Ανακοίνωση

Το απόγευμα της Τρίτης 31/5, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, καθώς και τον Μιχάλη Μανιαδάκη, δημοτικό σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Δήμο Γόρτυνας, με κατοίκους του χωριού Βαλή.

Οι κάτοικοι της περιοχής, με συνεχείς αντιδράσεις το προηγούμενο διάστημα, κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην εγκατάσταση και λειτουργία στην περιοχή τους δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω βιοαερίου, και φορέα υλοποίησης και εκμετάλλευσης τον ίδιο επενδυτή. Η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στη λογική της απελευθέρωσης της ενέργειας, άρα και της ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας και της παράδοσής της στο μεγάλο κεφάλαιο, σύμφωνα με την στρατηγική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Οι κάτοικοι εξέφρασαν την αγωνιστική τους ετοιμότητα, καθώς τη λειτουργία των ιδιωτικών αυτών μονάδων έχει υπεραμυνθεί η κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, στην απάντησή που είχε δώσει στη Βουλή, στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, όπως επί της ουσίας και η δημοτική αρχή του Δήμου Γόρτυνας, με τη στάση της τους τελευταίους μήνες.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Μανώλης Συντυχάκης αναφέρθηκε στις μάχες που έδωσε το ΚΚΕ μαζί με το λαό, στις παρεμβάσεις του στο Δήμο Γόρτυνας και στη Βουλή, όπου κατέθεσε Ερωτήσεις και Επίκαιρη Ερώτηση. Εξήγησε τους λόγους της ξεκάθαρης αντίθεσης του ΚΚΕ στα εργοστάσια παραγωγής Ενέργειας με βιοαέριο – βιομάζα, και ανέπτυξε τις θέσεις του ΚΚΕ για την παραγωγή Ενέργειας στη χώρα μας, τονίζοντας ότι ειδικά στον τομέα της Ενέργειας και των καυσίμων, που είναι από τους πιο σημαντικούς τομείς της οικονομίας, στρατηγικής σημασίας, το εργατικό – λαϊκό κίνημα πρέπει από σήμερα να παλεύει κόντρα σε κάθε «απελευθέρωση» και ιδιωτικοποίηση, κάθε παράδοση στους μονοπωλιακούς ομίλους, σε άμεση σύνδεση με την πάλη για ενιαίο φορέα Ενέργειας – κοινωνική ιδιοκτησία, απαλλαγμένο από το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, σε όφελος των λαϊκών συμφερόντων.

Επίσης, στάθηκε στους κινδύνους που υπάρχουν από τη λειτουργία τέτοιων μονάδων, που εντάσσονται σε έναν επικίνδυνο πόλεμο αγοράς Ενέργειας, που μεταξύ των άλλων υπονομεύει και το περιβάλλον, την οικονομική δραστηριότητα και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Με τις πλάτες του Υπουργείου και με την αξιοποίηση νομοθετικών κενών, διασφαλίζεται η  σταθερή, υψηλή και εγγυημένη κερδοφορία στους ιδιώτες επενδυτές, και οδηγείται στην καταστροφή μια  περιοχή που χαρακτηρίζεται ως γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, με μεγάλες εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών. Όλα αυτά σημαίνουν σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους που θα έχουν συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, στο φυσικό περιβάλλον και επίσης στην αγροτική παραγωγή που αποτελεί βασικό πυλώνα της παραγωγικής δραστηριότητας και του εισοδήματος της περιοχής.

Τόνισε ότι απαιτείται μαζική αγωνιστική συσπείρωση για παρεμπόδιση ή ματαίωση των σχεδίων του κεφαλαίου, και ότι για να έχει η πάλη αυτή κάποια αποτελέσματα, έστω και προσωρινά, θα πρέπει να δένεται με την πάλη για την εξασφάλιση ενός ενιαίου φορέα Ενέργειας – κοινωνική ιδιοκτησία, ώστε να διασφαλίζεται ένας ενεργειακός τομέας που θα υπηρετεί τον λαό της χώρας μας, που θα υπηρετεί την ανάπτυξη της οικονομίας σε όφελός τους. Προϋπόθεση, η ανατροπή της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, των αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα. Αυτό, κατέληξε, μπορεί να συμβεί μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ, με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στα πλαίσια μιας λαϊκής εξουσίας, μιας κεντρικά σχεδιασμένης λαϊκής οικονομίας στην ενέργεια και σε κάθε κλάδο.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ