ΚΡΗΤΗ
Συμμετοχή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020
Η πρώτη επίσημη και δια φυσικής παρουσίας συνάντηση των εταίρων του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας
SHARE:
Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου, με τηλεδιάσκεψη λόγω των συνθηκών της υγειονομικής πανδημίας, η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 "A holistic fire management ecosystem for prevention, detection and restoration of environmental disasters" (Ολιστικό οικοσύστημα διαχείρισης πυρκαγιών για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την αποκατάσταση περιβαλλοντικών καταστροφών), στο οποίο συμμετέχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ως εταίρος και επιχειρησιακός συνεργάτης της κοινοπραξίας.
Το έργο HORIZON με ακρωνύμιο "DRYADS" έχει συνολική διάρκεια υλοποίησης 42 μήνες, έως το Μάιο 2025, συνολικό προϋπολογισμό 22.820.000€ και συμμετοχή 46 εταίρων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς και ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα της Ταϊβάν. Συντονιστής εταίρος είναι ο επιστημονικός φορέας RISE Fire Research AS από τη Νορβηγία και, από την Κρήτη συμμετέχουν, εκτός από την ΑΔΚ, το Πολυτεχνείο και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.
Βασικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία και εφαρμογή ολιστικής, πολυπαραγοντικής πλατφόρμας με την οποία θα εκσυγχρονιστεί και ενδυναμωθεί η ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα της διαχείρισης των πυρκαγιών στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επικίνδυνων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο. Η πλατφόρμα του DRYADS πρόκειται να συγκεντρώσει και να επεξεργαστεί όλα τα διαθέσιμα τεχνολογικά και κοινωνικά δεδομένα με σκοπό τη βέλτιστη χρήση τους σε όλα τα στάδια (Πρόληψη, Ανίχνευση, Αντιμετώπιση, Αποκατάσταση) διαχείρισης πυρκαγιών. Συγκεκριμένα, για τα επιχειρησιακά στάδια εντοπισμού και επέμβασης, προβλέπεται η εξειδικευμένη εκπαίδευση του προσωπικού με μεθόδους εικονικής πραγματικότητας και η προμήθεια ειδικού προστατευτικού εξοπλισμού καθώς και ανιχνευτικών drones.
Το ολιστικό, τεχνολογικό οικοσύστημα, που θα διαμορφωθεί, θα δοκιμαστεί σε οκτώ περιοχές (case studies), στη Νορβηγία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Αυστρία, Γερμανία, Ελλάδα και στην Ταϊβάν. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ως περιοχή μελέτης επιλέχθηκε το Φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη με σκοπό την εφαρμογή της δοκιμαστικής διαδικασίας στην ανίχνευση πυρκαγιάς για την ασφαλή και γρήγορη εκκένωση του φαραγγιού.
Η πρώτη επίσημη και δια φυσικής παρουσίας συνάντηση των εταίρων του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη