ΚΡΗΤΗ

Βραβείο "Μιλτιάδης Καράτζης": Συγκινητική η τελετή απονομής, στη μνήμη Φ. Καφάτου

Το βραβείο απονεμήθηκε για 3η χρονιά στην καλύτερη ερευνήτρια - Οι ομιλίες και οι βραβεύσεις της εκδήλωσης

Βραβείο "Μιλτιάδης Καράτζης": Συγκινητική η τελετή απονομής, στη μνήμη Φ. Καφάτου

Πλήθος κόσμου έδωσε το "παρών", χθες το απόγευμα, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στη μνήμη του Φώτη Καφάτου, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.

Την εκδήλωση συντόνισε η γενική γραμματέας του Συλλόγου Φίλων ΙΤΕ, Κατερίνα Ζωγραφιστού.

Ο Φώτης Καφάτος ήταν καθηγητής Βιολογίας, με σπουδές στα πανεπιστήμια Κορνέλ και Χάρβαρντ, στο οποίο κι έλαβε το διδακτορικό του διατελώντας βοηθός καθηγητή έως το 1994. Δίδαξε βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το 1982, ίδρυσε το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, του οποίου ήταν πρόεδρος, μέχρι το 1993 στο ITE.

Την περίοδο 1993-2005, διετέλεσε γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας. Από το 2005, μέχρι τον θάνατό του, ήταν καθηγητής ανοσογενομικής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου. "Έφυγε" από τη ζωή το Νοέμβριο του 2017, στη γενέτειρά του, το Ηράκλειο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στη μνήμη του Φώτη Καφάτου

Επίσης, ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη ο Λευτέρης Οικονόμου, Φυσικός - ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, κι ο Στέφανος Τραχανάς, επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης - ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της εκδοτικής επιτροπής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης. 

Ο καθηγητής κ. Λ. Οικονόμου δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση και αντ' αυτού έστειλε το μήνυμά του, το οποίο και διαβάστηκε στην αίθουσα.

Μέσα σε αυτό ανέφερε: 

"Γνωρίζω το πολύ αξιόλογο έργο του Συλλόγου, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της ουσιαστικής επιβράβευσης νέων ερευνητών που εκπόνησαν στα εργαστήρια του ΙΤΕ διδακτορικές διατριβές κορυφαίας ποιότητας. Γι' αυτό σας το έργο, και το ΙΤΕ και οι νέοι ερευνητές, σας οφείλουν βαθύτατη ευγνωμοσύνη(...) Θα ήθελα και πάλι να σας εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου για την τιμή προς το πρόσωπό μου απόφασή σας". 

Ο κ. Τραχανάς στον ευχαριστήριο λόγο του ανέφερε ότι "η μεγαλύτερη τιμή ήταν ότι έβαλαν το όνομά μου μαζί με του Λευτέρη Οικονόμου" κι ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν.

Ο κ Στέφανος Τραχανάς 

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε η κυρία Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης και Πολιτικής Επικοινωνίας στο ΑΠΘ, η οποία μίλησε με θέμα "Ορατοί και αδιόρατοι κίνδυνοι για τη δημοκρατία και ο ρόλος των ΜΜΕ".

Στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή ομιλία, η κ. Καϊτατζή - Γουίτλοκ περιέγραψε, μεταξύ άλλων, τους κινδύνους που διατρέχει ο θεσμός της δημοκρατίας σήμερα αλλά και τους τρόπους που το λειτούργημα της δημοσιογραφίας δυσχεραίνει ή προστατεύει το ίδιο το πολίτευμα αλλά και τον βασικότερο στοιχείο του που είναι οι ίδιοι οι πολίτες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η Ελλάδα, όπως έχει γίνει γνωστό, το 2022 κατέλαβε την 108η θέση παγκοσμίως στην ετήσια έκθεση των "Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα", σχετικά με την ελευθερία της δημοσιογραφίας στη χώρα. 

Η κ. Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη βράβευση της Καλλιόπης Βασιλάκη, με το βραβείο "Μιλτιάδης Καράτζης 2022", το οποίο και παρέλαβε από τον επιχειρηματία, Αντώνη Καράτζη, Πρόεδρο του ομίλου εταιρειών Καράτζη και τον κ. Ζαχαρία Καραταράκη Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων ΙΤΕ. 

Η Δρ. Καλλιόπη Βασιλάκη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Κέντρο Ναυτιλιακής Ιστορίας του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών στο Ρέθυμνο και μελετάει την ιστορία και εξέλιξη των ναυτικών κοινοτήτων της Μεσογείου, των παραθαλάσσιων δηλαδή κοινωνιών που εξαρτώνται άμεσα από την οικονομική και γεωγραφική τους σχέση με τη θάλασσα. Έκανε το προπτυχιακό της στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και έπειτα τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παρίσι, στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, όπως έχει γράψει το Cretalive

Η Δρ. Καλλιόπη Βασιλάκη παραλαμβάνει το βραβείο ​​​

 

Μετά την απονομή του βραβείου, η κ. Βασιλάκη ανέφερε:

"Ευχαριστώ την επιτροπή για την τιμή που μου έκαναν να με επιλέξουν για το βραβείο Φίλων του ΙΤΕ. Κι ευχαριστώ ιδιαίτερα το ΙΤΕ και ιδιαίτερα το ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και τη διευθύντρια μας, καθ. Τζελίνα Χαρλαύτη, για όλη την τεράστια στήριξη που έχει δείξει προς όλους τους νέου ερευνητές. Χωρίς τη δική της δυναμική κινητοποίηση για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων από ιδιωτικούς φορείς, πολλοί από εμάς δε θα είχαμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στην έρευνα. θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον καθηγητή μου κ. Απόστολο Δελή, επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος, στο οποίο εργάστηκα ως υποψήφια διδάκτωρ και με τον οποίο ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι της έρευνας. Το ΙΤΕ αποτελεί έναν πολύ σημαντικό φορέα, όχι μόνο και πρωτίστως ως προς την υψηλού επιπέδου ερευνητική δραστηριότητα των μελών του, και το πάθος τους για έρευνα που τους κάνει να ξεπερνάνε σημαντικά εμπόδια, αλλά επίσης κι ως μοχλός εισροής πολλών Ελλήνων αλλά και ξένων ερευνητών στη χώρα μας. Αποτελεί έναν από τους βασικούς ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα, προσπαθεί να στηρίξει τους νέους ερευνητές στις πολύ δύσκολες συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίσουν δουλεύοντας συνεχώς σε μια συνεχή επισφάλεια για τον βιοπορισμό τους, με περιορισμένες εργασιακές προοπτικές και χωρίς καμία στήριξη από την πολιτεία. Δουλεύουμε με την σχεδόν παντελή απουσία προκηρύξεων για νέες θέσεις επιστημονικού προσωπικού και μελών ΔΕΠ, κάνοντας αγώνα για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων μετά τη συγγραφή εξαντλητικών προτάσεων για τα ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας, που διαρκούν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα στην Ελλάδα η παρουσία προκηρύξεων για εθνικά προγράμματα έρευνας συνεχίζει να μειώνεται δραματικά, ενώ το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει καμία ασφάλιση για όσους, πολλούς, δουλεύουν ως υπότροφοι κι όχι με σύμβαση εργασίας. Στις υπάρχουσες συνθήκες, λοιπόν, η παρουσία ενός ερευνητικού ιδρύματος όπως το ΙΤΕ και η έμπρακτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας του Ηρακλείου, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Μας δίνετε πραγματικά δύναμη και κίνητρο να συνεχίσουμε την έρευνά μας και να παραμείνουμε στη χώρα. Και γι' αυτό σας ευχαριστούμε θερμά". 

Ο κ. Καράτζης με τη σειρά του, κατά την παράδοση του βραβείου, δήλωσε: " Είναι η 3η χρονιά που αποδίδεται το βραβείο στον καλύτερο ερευνητή, συγχαρητήρια στην επιτροπή, συγχαρητήρια στην κα Βασιλάκη, εμείς θα παραμείνουμε συνεπείς σε αυτόν τον θεσμό όσο και για όσα χρόνια ο Σύλλογος Φίλων ΙΤΕ, επιλέγει να κρατάει αυτό τον θεσμό".

Το σημαντικό όμως στον σχεδιασμό του βραβείου-γλυπτού είναι πως κάθε λεπτομέρεια πάνω του είναι υπολογισμένη!

Για την ακρίβεια, έχει βασιστεί στην εξής λογική :

Από τη βάση προς την κορυφή υπάρχουν σκαλοπάτια. Το πρώτο διαγράφει μια γωνία 33 μοιρών, την ηλικία δηλαδή του αείμνηστου Μιλτιάδη Καράτζη όταν ξεκίνησε την καριέρα του, ενώ το δεύτερο, διαγράφει 79 μοίρες, όσα χρόνια έζησε ο Μιλτιάδης Καράτζης.

Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν έπαινοι για το έργο τους στους Αλκιβιάδη Καποκάκη και Εβίτα Δανδάλη.

O Αλκιβιάδης Καποκάκης
Τον έπαινο για την Εβίτα Δανδάλη παρέλαβε ο αδερφός της

 

 

 

Δείτε επίσης

Εκδήλωση στη μνήμη του Φώτη Καφάτου και απονομή του βραβείου «Μιλτιάδη Καράτζη 2022»

Κ. Βασιλάκη: «Το ΙΤΕ μοχλός “brain gain”»: Τι λέει η επιστήμονας που βραβεύεται από τον Σύλλογο Φίλων του ΙΤΕ

Η Πόπη του ΙΤΕ είναι και… δικό μας παιδί !

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση