ΚΡΗΤΗ
Συγκέντρωση υπογραφών για τη διάσωση του φρουρίου Ιτζεδίν
Από τις Τ.Ε του ΚΚΕ - Τι αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση
SHARE:
Στη συγκέντρωση υπογραφών για τη διάσωση του Φρουρίου Ιτζεδίν και την απόδοσή τους στην τοπική κοινωνία προχωρούν οι Τ.Ε. του ΚΚΕ στα Χανιά. Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνουν:
"Ενώνουμε την φωνή μας, συντονίζουμε τις ενέργειες μας, ώστε να διασωθεί το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν και να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία.
Τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διαχρονικά, φέρουν ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση που έχει περιέλθει το ιστορικό μνημείο του Νομού μας.
Η κατάρρευση του διοικητηρίου είναι το πιο πρόσφατο πλήγμα στο μνημείο, που έχει αφεθεί στην τύχη του και χάνεται από την φθορά του χρόνου. Εδώ και δεκαετίες γινόμαστε μάρτυρες στην μετατόπιση ευθυνών από το κεντρικό κράτος στην τοπική/περιφερειακή διοίκηση και αντίστροφα.
Το φρούριο του Ιτζεδίν στο Καλάμι Χανίων, είναι ένας ιστορικός τόπος μνήμης. Το 1872 χτίστηκε σαν φρούριο από τον Τούρκο Πασά της περιοχής για αμυντικούς σκοπούς. Αργότερα μετατρέπεται σε φυλακή από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι φυλακές έχουν συνδέσει την ιστορία τους με την ιστορία του λαού μας, του εργατικού-λαϊκού κινήματος, λειτουργώντας ως φυλακές πολιτικών κρατουμένων από το 1930 μέχρι και το 1971 όπου οι τελευταίοι πολιτικοί κρατούμενοι μεταφέρονται σε άλλα δεσμωτήρια. Στα κελιά του μαρτύρησαν χιλιάδες κομμουνιστές, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, λαϊκοί αγωνιστές που έδωσαν ακόμα και την ζωή τους για να υπερασπιστούν τις αξίες και τα ιδανικά τους.
Ο ιστορικός αυτός τόπος μνήμης, αντίστοιχος της Μακρόνησου και της Γυάρου, συνδέεται με ηρωικές σελίδες της σύγχρονης Ιστορίας της πατρίδας μας, που αφορούν όχι μόνο τον Ν. Χανίων, αλλά και συνολικά την χώρα μας. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ανεξαρτήτου πολιτικής τοποθέτησης , αντιλαμβάνεται ότι τέτοιοι τόποι μαρτυρίου πρέπει να διατηρούνται ,να αξιοποιούνται και να διδάσκονται οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου μας.
Το φρούριο άλλωστε έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο μνημείο από το 1986 και υπάγεται και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι απαράδεκτο ότι το κτήριο έχει αφεθεί στην τύχη του, ότι είναι κλειστό για το κοινό, ότι δεν προχωράνε οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασής του. Καμία κυβέρνηση εδώ και δεκαετίες δεν έχει δείξει την πολιτική βούληση να δοθεί λύση στο πρόβλημα, παρά την απόφαση της ίδιας της Βουλής και τις συνεχόμενες προσπάθειες από πλευράς του ΚΚΕ και της νεολαίας του, με αποκορύφωμα το Φεστιβάλ για τα 100 χρόνια του Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό φρούριο τον Σεπτέμβρη του 2018.
Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Κυβέρνηση – Υπουργείο Πολιτισμού - Περιφέρεια Κρήτης– Δήμος Χανίων) να σταματήσουν άμεσα να παίζουν το γαϊτανάκι ευθυνών μεταξύ τους. Την ώρα που η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση κωλυσιεργούν, το φρούριο καταρρέει και μαζί του σβήνονται λαμπρές σελίδες της ιστορίας του τόπου.
Απαιτούμε να αποκατασταθούν όλες οι εγκαταστάσεις του φρουρίου, με σκοπό να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, να αναδειχτεί η ιστορία του, που είναι συνυφασμένη με την ιστορία του λαού μας. Ο ιστορικός αυτός χώρος πρέπει να είναι επισκέψιμος από τα παιδιά μας, από τα εγγόνια μας, από κατοίκους απ’ όλη την Ελλάδα, από τουρίστες του εξωτερικού.
Γιατί ένας λαός χωρίς ιστορική μνήμη δεν μπορεί να ανοίξει δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.
* Οι υπογραφές θα συγκεντρώνονται από τις κομματικές οργανώσεις της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ.