ΚΡΗΤΗ

Στο...προσκήνιο και πάλι οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη!

Αποφασισμένη να προχωρήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση μεσούσης της τουριστικής περιόδου – Πως θα «τρέξει» η εργολαβία των 1,2 εκ ευρώ

No profile pic

Τον Απρίλιο – Μάιο εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να υλοποιούνται τα πρωτόκολλα κατεδάφισης στην Κρήτη καθώς ήδη ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την εργολαβία 1,2 εκ ευρώ και αναμένεται να αναδειχτεί ο ανάδοχος. «Ξέρουμε ότι θα πάμε σε άνοιγμα της εργολαβίας με το άνοιγμα της θερινής περιόδου και ενώ θα έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν. Έχουμε ενημερώσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και θα προχωρήσουμε ως οφείλουμε κανονικά. Δεν υπάρχει διακριτική ευχέρεια του κρατικού λειτουργού να πράξει κατά το δοκούν» τονίζει η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη σημειώνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ένας προσεκτικός χειρισμός καθώς θα υπάρξει «βλάβη» και στους σύννομους πολίτες που δραστηριοποιούνται δίπλα σε όσους έχουν παρανομήσει. «Είναι δύσκολο να πάμε εκεί γιατί βλάπτουμε και τους σύννομους. Θέλει ένα προσεκτικό χειρισμό για το πως θα το κάνουμε αλλά θα το κάνουμε. Δεν υπάρχει δυνατότητα και περιθώριο αναστολής» ξεκαθαρίζει.

Η «μαύρη» λίστα των αυθαίρετων κτισμάτων

Μεγαλώνει εν τω μεταξύ η λίστα με τα αυθαίρετα κτίσματα που καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο στην Κρήτη, καθώς τα πρωτόκολλα από 270 που ήταν περίπου το 2018, ήδη έχουν φτάσει τα 333. «Αυτή η λίστα ιεράρχησης και προτεραιοποίησης που δηλώνεται και εγκρίνεται από το ΥΠΕΝ είναι για εμάς "ευαγγέλιο"», λέει η Μαρία Κοζυράκη και στην καχυποψία ότι…άνωθεν παρέμβαση θα μπορούσε να την τροποποιήσει, υπενθυμίζει «ότι θα βρεθεί υπόλογος όποιος το τολμήσει».

Τα πρώτα 20-30 πρωτόκολλα αφορούν αποκλειστικά στου νομούς Λασιθίου και Ηρακλείου και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η εργολαβία που θα τρέξει θα μπορεί να υλοποιήσει περίπου 120-130 πρωτόκολλα από τα συνολικά 333 που περιλαμβάνει η λίστα.

Η απόλυτη πλειοψηφία των πρωτοκόλλων αφορά σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν περιλαμβάνονται - όπως τονίζει - κατοικίες αλλά μόνο υπαίθριοι χώροι κατοικιών (πέργκολες, περιφράξεις και…πισίνες!) και έπονται τα ξενοδοχεία και πάλι όσον αφορά συγκεκριμένους χώρους που επεκτείνονται στον αιγιαλό και την παραλία.

«Οι κατεδαφίσεις είναι ένα "βαρύ" μέτρο για την πολιτεία, όμως ευτυχώς η Μάνδρα και το Μάτι μας δίδαξαν τι σημαίνει η κατάληψη του δημοσίου χώρου για την ασφάλεια όλων μας και όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος» σημειώνει η Συντονίστρια. «Είναι σαφές ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις αλλά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας και θα προχωρήσουμε και θα φροντίσω έτσι ώστε αυτή η διαδικασία να κυλά ως μια κανονική, νόμιμη διαδικασία που όλοι θα αποδέχονται και θα πρέπει να συντελεστεί. Όταν κάποιος δεσμευτεί σε αυτό και είναι αμετακίνητος πιστεύω ότι σε λίγο διάστημα όλα αυτά θα γίνουν κάπως λίγο πιο «φυσιολογικά».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση