Στον "αέρα" πάνω από 1.000 αιματολογικοί ασθενείς στο Βενιζέλειο

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Αναστάτωση από την αναβολή επ' αόριστον των ραντεβού

Σε απόγνωση βρίσκονται περισσότεροι από 1.000 ασθενείς οι οποίοι ενημερώνονται τις τελευταίες ημέρες από την γραμματεία της Αιματολογικής του Βενιζελείου νοσοκομείου ότι τα ραντεβού τους αναβάλλονται επ’ αόριστον, λόγω και της έλλειψης γιατρών, όπως έγραψε νωρίτερα το Cretalive

Στα τέλη του Ιουλίου είχε ραντεβού ασθενής ο οποίος διαγνώστηκε με αιμοτολογικό πρόβλημα πριν ένα χρόνο και από τότε παρακολουθείται σταθερά στην Αιματολογική του νοσοκομείου.

Μέσα στην εβδομάδα όμως επικοινώνησαν μαζί του από την γραμματεία για να τον ενημερώσουν ότι το ραντεβού αναβάλλεται επ’ αόριστον.

«Ο μπαμπάς νόσησε πριν ένα χρόνο και τον ανέλαβαν κατευθείαν. Αυτή την εβδομάδα, ενώ ήταν καθορισμένο το ραντεβού για 25 Ιουλίου, μας πήραν τηλέφωνο από την γραμματεία της Αιματολογικής και μας ενημέρωσαν ότι το ραντεβού αναβάλλεται επ’ αόριστον καθώς έχουν μείνει μόνο τρεις γιατροί και δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τόσο όγκο ασθενών» αναφέρει η κόρη του ασθενούς, τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του Cretalive.

Η ίδια αναφέρει ότι το Τμήμα λειτουργούσε υποδειγματικά και άψογα μέχρι πρότινος ενώ στην οικογένεια επικρατεί πλέον κλίμα αναστάτωσης καθώς δεν γνωρίζουν ποιος θα συνταγογραφεί πλέον τα φάρμακα του ασθενούς πατέρα τους, τα οποία κοστίζουν και ιδιαίτερα ακριβά.

«Το ραντεβού μας είναι προγραμματισμένο πριν δύο μήνες, από το προηγούμενο ραντεβού σού κλείνουν το επόμενο και αμέσως μετά την εξέταση γίνεται αναπροσαρμογή της θεραπείας και ακόλουθη συνταγογράφηση. Όταν ξεκινήσαμε τη θεραπεία του είχαν δώσει το γνήσιο φάρμακο αλλά δεν το βρίσκαμε εύκολα στα φαρμακεία και το τελευταίο διάστημα  παίρναμε το γενόσημο. Τώρα μας είπαν ότι θα πρέπει να βρούμε παθολόγο ή αγροτικό ιατρό να μας συνταγογραφεί τα φάρμακα γιατί για να τα γράψει το νοσοκομείο πρέπει να έχει προηγηθεί οπωσδήποτε η εξέταση», λέει η ίδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αιματολογική εξυπηρετούσε πάνω από 1.000 ασθενείς από ολόκληρη την Κρήτη και τη νότια Ελλάδα οι οποίοι μετά από τις τελευταίες εξελίξεις βρίσκονται… επί ξύλου κρεμάμενοι.

«Απ’ ότι καταλαβαίνουμε αν δεν γίνουν προσλήψεις γιατρών θα κλείσει το Τμήμα» λέει με απογοήτευση η κόρη του ασθενούς που κατοικεί σε οικισμό πέριξ του Ηρακλείου.

«Αναστολή λειτουργίας μέχρι να βρεθεί λύση»

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Διοικητή του Βενιζελείου, Κώστα Δανδουλάκη, από την Δευτέρα 29 Ιουλιου κλήθηκε αιματολόγος από τα Χανιά να καλύψει, προσωρινά, το κενό που δημιουργήθηκε. Ο αναπληρωτής Διοικητής υπογραμμίζει ότι όλα τα περιστατικά επείγουσας μορφής εξυπηρετούνται, ενώ θα γίνει μια διαδικασία "επικαιροποίησης" των εξετάσεων και ραντεβού που "πήγαν πίσω".

Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Καφετζάκης πρόεδρος Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ηρακλείου αναφέρει σχετικά ότι «η κλινική έχει μείνει με τρεις γιατρούς λόγω αποχωρήσεων, είτε συνταξιοδότησης είτε ιδιώτευσης γιατρών με αποτέλεσμα αυτοί οι τρεις γιατροί να μην μπορούν να καλύψουν πλήρως το πρόγραμμα εφημέρευσης για όλο το μήνα του νοσοκομείου. Υπ’ αυτούς τους όρους έχει ληφθεί η απόφαση για αναστολή λειτουργίας μέχρι να βρεθεί λύση με κάποιον τρόπο στο πρόβλημα».

«Δηλαδή μέχρι να βρεθεί γιατρός ο οποίος θα μπορέσει να συμμετέχει στις δραστηριότητες της κλινικής. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με πρόσληψη κάποιου γιατρού, είτε προφανώς -αυτό που συνήθως κάνουν μέχρι τώρα οι Διοικήσεις των νοσοκομείων ή της ΥΠΕ- αντιμετακίνηση γιατρού από άλλα νοσοκομεία έτσι ώστε να βελτιώνεται η κατάσταση στο Βενιζέλειο και να τη χαλάνε στο Πανεπιστημιακό ή από όποιο νοσοκομείο μετακινηθεί ο γιατρός αυτός», σχολιάζει σχετικά με την διαδικασία ο ίδιος.

Συμπερασματικά ο κ. Καφετζάκης υπογραμμίζει πως: «μία ειδικότητα αιχμής, όπως είναι η Αιματολογία, που είχε δύο κλινικές στο Ηράκλειο, στο Βενιζέλειο και στο ΠΑΓΝΗ, υποχωρεί και υποβαθμίζεται πάρα πολύ σαν ειδικότητα γιατί μία σειρά ανθρώπων που εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα στο Βενιζέλειο θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους για να εξυπηρετηθεί. Το πιο πιθανό είναι να μετακινηθούν προς το Πανεπιστημιακό το οποίο ήδη σηκώνει τεράστιο βάρος».

Αναφέρει επίσης ότι στο Βενιζέλειο, εκτός από την Αιματολογική κλινική υπήρχε και το Τμήμα Πήξης, Αιμόστασης και Αιμοδοσίας στα οποία εργάζονται αιματολόγοι. «Στο εν λόγω Τμήμα, το οποίο ήταν εξαιρετικά σημαντικό και μοναδικό σε όλη την νότια Ελλάδα, με την αποχώρηση της Διευθύντριας κας. Σπυριδάκη, πριν δύο χρόνια, υπέστη πολύ σοβαρή υποβάθμιση και δεν έχει καμία σχέση με το Τμήμα που ήταν πριν μερικά χρόνια».

Σε ανακοίνωσή της η Τριμελής Επιτροπή των γιατρών του Βενιζελείου τονίζει:

"Ακόμα ένα επεισόδιο απαξίωσης του Εθνικού  Συστήματος Υγείας εκτυλίσσεται με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τους συναδέλφους και τους ασθενείς της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου μας.

Παρά τις επανειλημμένες γραπτές αναφορές στη διοίκηση για την επερχόμενη αδυναμία επαρκούς κάλυψης της Αιματολογικής Κλινικής , της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας και των Εξωτερικών Ιατρείων λόγω σημαντικής υποστελέχωσης, οι απαραίτητες κινήσεις δεν έγιναν , η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και χθες ανακοινώθηκε από τη διευθύντρια της κλινικής,  η αδυναμία κάλυψης των νέων περιστατικών και η διαχείριση σε περιορισμένα πλαίσια των ήδη διαγνωσμένων περιστατικών .

Παράλληλα να υπενθυμίσουμε ότι συνεχίζονται οι μετακινήσεις των Παθολόγων για κάλυψη εφημεριών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου , προστέθηκαν νέες μετακινήσεις Ορθοπαιδικών στο ίδιο νοσοκομείο για τον ίδιο λόγο, ακτινολόγοι από το ΠΑΓΝΗ μετακινούνται στο υποστελεχωμένο Τμήμα Αξονικού για κάλυψη εφημεριών , το Αναισθησιολογικό συνεχίζει να υπολειτουργεί με τις ελάχιστες 2 μόνο πρωινές  χειρουργικές αίθουσες  και η λίστα αναμονής των χειρουργείων όλο και αυξάνεται.

Χωρίς τέλος η ταλαιπωρία των ασθενών, χωρίς τέλος η εξώθηση των γιατρών του Ε.Σ.Υ. στην εξάντληση  και στα όρια της παραίτησης για να έχει την δυνατότητα ο υπουργός μας να τους επιστρατεύσει και να τους ξαναφέρει στα νοσοκομεία. Όντως μια λαμπρή ιδέα που κανένας από εμάς τους ανίδεους  δεν είχε σκεφτεί ..αλλά γι’ αυτό δεν είμαστε υπουργοί αλλά απλά "γιατρουδάκια".

Ο Πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, Δ. Βρύσαλλης υπογραμμίζει:

"Η αναγκαστική αναστολή λειτουργίας της Αιματολογικής κλινικής του Βενιζελείου λόγω της αδυναμίας κάλυψης των εφημεριακών αναγκών δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι αποτέλεσμα της σταδιακής συνειδητής υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας και ειδικά του Βενιζελείου νοσοκομείου, από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και τις διορισμένες διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων. Η υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας, η υποστελέχωση με την ταυτόχρονη αύξηση της προσέλευσης των ασθενών στα νοσοκομεία λόγω της απουσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έχει οδηγήσει χιλιάδες υγειονομικούς σε όλη τη χώρα σε burn out, ενώ το κύμα των παραιτήσεων των υγειονομικών όλο και φουντώνει, με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα του τμήματος Πήξης του Βενιζελείου που ανήκε στην Αιματολογική κλινική  και σταμάτησε να λειτουργεί λόγω παραίτησης της υπεύθυνης γιατρού, αλλά και η κατάσταση στην Γαστρεντερολογική κλινική όπου η λειτουργία της είναι πιθανό να μην είναι εφικτή μετά από σωρεία παραιτήσεων των γιατρών.

Αντί ο υπουργός να «επιστρατεύει» τους ιδιώτες γιατρούς  για να καλύψουν τα κενά στα νοσοκομεία (δηλαδή τους -οίδιους γιατρούς που παραιτήθηκαν από το ΕΣΥ λόγω της υπερεφημέρευσης και της εντατικοποίησης), να προκηρύξει εδώ και τώρα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων των νοσοκομείων, να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών για αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αντί να μετατρέπει τα νοσοκομεία σε «εφημερειατζήδικα», να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τη δημόσια υγεία, να οργανώσει την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με έμφαση στην πρόληψη. Καμία κυβέρνηση όμως δεν τα κάνει αυτά, γιατί όλες βάζουν την υγεία στο ζύγι του κόστους-οφέλους, όλες βλέπουν την υγεία ως εμπόρευμα.

Στην ίδια ρότα και ο διοικητής του Βενιζελείου που ψάχνει «λύσεις εντός του εφικτού» όπως οι μετακινήσεις αιματολόγων από τα Χανιά (μαλλον στα Χανιά περισσεύουν οι αιματολόγοι!) και κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι σπέρνουν τον πανικό, επειδή τιμούν τους ασθενείς και την επιστήμη τους και αρνούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε επισφαλείς συνθήκες! Τον ενημερώνουμε ότι τον πανικό τον προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης που τον διόρισε, η πολιτική που και ο ίδιος υπηρετεί, που αφήνει τα νοσοκομεία ρημάδια, που μετατρέπει το Βενιζελειο νοσοκομείο σε «κέντρο υγείας» γιατί με τα δικά τους μέτρα του κόστους, δεν δικαιολογείται η ύπαρξη δεύτερου νοσοκομείου στην ίδια πόλη! Πανικό προκαλεί στους ασθενείς η σκέψη ότι δεν θα έχουν γιατρό, δεν μπορούν να χειρουργηθούν χωρίς να πληρώσουν, δεν θα βρουν ασθενοφόρο σε μια στιγμή ανάγκης. Ότι αν χρειαστούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απεξάρτησης αυτές θα είναι υποβαθμισμένες και ιδιωτικοποιημένες με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Τους ενημερώνουμε ότι δεν θα τους αφήσουμε να ξεπουλήσουν τις δημόσιες δομές υγείας, δεν θα τους επιτρέψουμε να αφήσουν χρονίως πάσχοντες όπως οι αιματολογικοί και γαστρεντερολογικοί ασθενείς χωρίς θεράποντα γιατρό. 

Εδω και τώρα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και για τα δύο νοσοκομεία αλλά και για την ΠΦΥ

Να βρεθεί άμεση λύση για την απρόσκοπτη λειτουργία της Αιματολογικής και Γαστρεντερολογικής κλινικής του βενιζελειου , να προσπεραστούν οι όποιες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στις προσλήψεις και να δοθούν κίνητρα 

Καμία σκέψη για μετακίνηση προσωπικού, εντέλλεσθε για υπερεφημέρευση

Καλούμε όλους τους Ηρακλειώτες και τις Ηρακλειώτισσες να συμμετέχουν στην συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση τη Δευτέρα 29/07 στις 11:00 στην πλ. Λιονταριών"

 

Δείτε επίσης:

Τι συμβαίνει στην Αιματολογική Κλινική του Βενιζελείου;

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ