ΚΡΗΤΗ
Στο σπίτι του Πρωθυπουργού, στα Χανιά, η συνάντηση με Μπλίνκεν
Κρίσιμη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού με τον Μητσοτάκη, αποφάσεις για τα F-35 και την Τουρκία
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, αναμένεται να επισκεφθεί μεθαύριο την Ελλάδα, και συγκεκριμένα την Κρήτη, στο πλαίσιο ταξιδιού στην περιοχή, που περιλαμβάνει το Ισραήλ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
Εκτός απροόπτου η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού στη χώρα μας, στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή θα ανακοινωθεί σήμερα.
Λόγω των δολοφονικών επιθέσεων στελεχών της Χαμάς στη Βηρυτό και του ιρανικού καθεστώτος στην Τεχεράνη, τα πράγματα χαρακτηρίζονται άγρια μεταξύ του Ισραήλ και χωρών ή οντοτήτων που υποστηρίζουν το Ιράν, σύμφωνα με το hellasjournal.com.
Λόγω των δολοφονικών επιθέσεων στελεχών της Χαμάς στη Βηρυτό και του ιρανικού καθεστώτος στην Τεχεράνη, τα πράγματα χαρακτηρίζονται άγρια μεταξύ του Ισραήλ και χωρών ή οντοτήτων που υποστηρίζουν το Ιράν.
Η αμερικανική κυβέρνηση εκφράζει φόβους για τη γενίκευση των συγκρούσεων και εκτός της Λωρίδας της Γάζας.
Ο κ. Μπλίνκεν θα πάει την βρεθεί την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη με την ελπίδα ότι θα συναντήσει τον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε τη συνάντηση εδώ και μερικές μέρες και αρχικά έλαβε θετική απάντηση. Όμως δεν γνωρίζουμε αν στο τέλος ο Ερντογάν θα τηρήσει την υπόσχεσή του.
Το Σάββατο το απόγευμα το αεροπλάνο του κ. Μπλίνκεν θα προσγειωθεί στην αμερικανική βάση της Σούδας. Στη συνέχεια θα μεταβεί στα Χανιά, στο σπίτι του Έλληνα Πρωθυπουργού, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι ο δεύτερος υπουργός Εξωτερικών, μετά τον Μάικ Πομπέο, που θα επισκεφθεί την πρωθυπουργική οικία. Παλαιότερα είχε επισκεφθεί το ίδιο σπίτι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους.
Ο κ. Μπλίνκεν θα συζητήσει με τον κ. Μητσοτάκη και την ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών το θέμα της πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και θα επιβεβαιώσει την στενή συνεργασία των δυο χωρών, η οποία βρίσκεται στην καλύτερη εποχή τους από ποτέ.
Κατά την επίσκεψη του στην Κωνσταντινούπολη, και ανεξάρτητα από το αν θα συναντήσει ή όχι τον Ερντογάν, θα μιλησει στους συνομιλητές του για την ανάγκη έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία αρνείται να το πράξει εάν δεν λάβει ταυτόχρονα τα μαχητικά F-16.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν συνδέει τα δύο θέματα, όμως το Κογκρέσο έχει θέσει ως όρο την έγκριση της συμμετοχής της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, για να συζητηθεί στη συνέχεια το θέμα των F-16.
Στο μεταξύ, στην παραδοχή ότι η αμερικανική κυβέρνηση έπρεπε να εργαστεί προκειμένου να δώσει λύσεις στις ανησυχίες που είχε εκφράσει το Κογκρέσο σχετικά με την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία προχώρησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί νομοθέτες είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η ‘Αγκυρα δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
«Είχαμε εμπόδια στο Κογκρέσο λόγω των ενεργειών που έχει κάνει η Τουρκία και που έπρεπε να τα ξεπεράσουμε και να τα επεξεργαστούμε. Προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο επιμελώς», σημείωσε ο κ. Μίλερ.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πώληση των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία δεν πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, όπως εξήγησε, υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που έχουν διαφορετική άποψη και έχουν συνδέσει τα δύο ζητήματα.
Ως εκ τούτου, δεν θέλησε να σχολιάσει το πότε η αμερικανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη αμυντική σύμβαση. Ο Μάθιου Μίλερ κατέληξε λέγοντας «ότι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί για να οδηγήσει σε πρόοδο είναι η Τουρκία να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατό για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».
Δείτε επίσης: