ΚΡΗΤΗ
Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, μετά τη Μύκονο, Ηράκλειο και Ρέθυμνο
Ο σχεδιασμός για να αντιμετωπιστεί η διασπορά
SHARE:
Με επαναφορά περιορισμών σε τοπικό επίπεδο και εξονυχιστικούς ελέγχους, παράλληλα με το πρόγραμμα εμβολιασμών, προσπαθεί η κυβέρνηση να βάλει "φρένο" στην εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για έναν πολύ δύσκολο Αύγουστο. Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, μετά τη Μύκονο, μπαίνουν το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η Πάρος, η Σαντορίνη και η Ίος.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη, αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα για τη Μύκονο, καθώς έως τις 26 Ιουλίου θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη 1 τα μεσάνυχτα, ενώ απαγορεύεται και η μουσική.
Η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη όπου προκύπτει η ανάγκη, με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες, θα υπάρχει εφαρμογή μέτρων τοπικού χαρακτήρα, ανάλογα με την περίπτωση από ένα πακέτο επιλογών που έχει ήδη διαμορφωθεί. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι επιλογές που έχει η κυβέρνηση από αυτό το πακέτο είναι οι εξής:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα που προσαρμόζεται ανάλογα με τον προορισμό
-"Σιωπητήριο" στη μουσική. Στη Μύκονο, όπου τα πάρτι γίνονται όλη την ημέρα, αποφασίστηκε να απαγορευτεί όλο το 24ωρο, όμως σε άλλες περιοχές η απαγόρευση μπορεί να είναι μόνο για τις βραδινές ώρες
-Περιορισμός ατόμων ανά τραπέζι στην εστίαση. Δηλαδή το όριο των δέκα ατόμων να κατέβει στα τέσσερα ή τα έξι όταν πρόκειται για οικογένεια
-Αναστολή εκδηλώσεων, πανηγυριών, θρησκευτικών λειτουργιών
-Μάσκες παντού και σε εξωτερικούς χώρους.
Ουσιαστικά, μιλάμε για τοπικές παρεμβάσεις κυρίως στον χώρο της διασκέδασης, ενώ δεν είναι υποχρεωτικό να εφαρμόζονται όλες οι παραπάνω επιλογές, αλλά όσα μέτρα κρίνονται αναγκαία ανά περίπτωση, με απολύτως τοπικά κριτήρια.
Οι περιοχές που "κοκκινίζουν"
Η Μύκονος ήταν ανάμεσα στις έξι περιοχές για τις οποίες έχει σημάνει συναγερμός. Εκτός από το νησί των ανέμων, η διασπορά είναι μεγάλη στη Σαντορίνη, την Πάρο την Ίο, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, μπορεί τα κρούσματα στη Μύκονο να είναι 37 με βάση τα τεστ της Παρασκευής που ήταν πάνω από 90.000, όμως αν κάνουμε αναγωγή των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού θα ήταν 365.
Στο Ηράκλειο τα ενεργά κρούσματα δεκαπλασιάστηκαν μέσα σε έναν μήνα. Στις 18 Ιουνίου τα ενεργά κρούσματα ήταν 63, ενώ στις 16 Ιουλίου 665. Αντίστοιχα, στο Ρέθυμνο εικοσαπλασιάστηκαν, καθώς στις 17 Ιουνίου ήταν 33 ενώ στις 16 Ιουλίου 703.
Πώς αποφασίστηκαν τα νέα μέτρα στη Μύκονο
Στη Μύκονο μέσα σε μια εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα τετραπλασιάστηκαν. Η κατάσταση είχε ξεφύγει, τα μέτρα δεν εφαρμόζονταν, οι μάσκες ήταν στην τσέπη και οι αποστάσεις δεν τηρούνταν. Συνωστισμοί στα σοκάκια, στις παραλίες και τα μεγάλα κλαμπ της Μυκόνου, μαζική απόβαση τελειόφοιτων μαθητών λυκείου και καθημερινά πάρτι σε βίλες, με νέους που ήταν στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον. Αυτές ήταν οι αιτίες της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στη Μύκονο που προκάλεσαν τη λήψη έκτακτων μέτρων.
Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, σύμφωνα με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι παραβάσεις ήταν πάρα πολλές, ενώ δεν υπήρχε διάθεση συνεργασίας. Ακόμη και στις συρροές κρουσμάτων ήταν αδύνατη η ιχνηλάτηση, καθώς η αμνησία ήταν... έντονη. Κανείς δεν θυμόταν με ποιον ήταν και πού πήγε, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πληροφορίες για τις στενές επαφές των κρουσμάτων.
Στη Μύκονο στις 17 Ιουνίου τα ενεργά κρούσματα ήταν 9, στις 7 Ιουλίου έφτασαν τα 65 και στις 16 Ιουλίου τα 418. 331 ήταν την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το 45% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δήλωσε ως πιθανό τόπο έκθεσής του την εργασία, κάτι που ερμηνεύεται από τους ειδικούς πως οι περισσότερες επιχειρήσεις απασχολούν ανεμβολίαστους.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι δεν υπάρχει «αποκλεισμός» του νησιού, δηλαδή μπορούν να το επισκέπτονται τουρίστες με τους συγκεκριμένους όρους βεβαίως. Ωστόσο ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες ακυρώσεις, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις επισκεπτών, κατοίκων και επιχειρηματιών στο νησί. Οι επιδημιολογικοί δείκτες βρίσκονται καθημερινά στο μικροσκόπιο και δεν αποκλείεται στα μέσα της επόμενης εβδομάδας να υπάρξει επανεξέταση των μέτρων και αν η κατάσταση έχει βελτιωθεί, να χαλαρώσουν.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑϊ, το Λιμενικό ενισχύεται με σκάφη και προσωπικό ώστε να μην επιτρέπει τον κατάπλους σκαφών αναψυχής, οι αστυνομικές δυνάμεις θα ενισχυθούν από αύριο με περισσότερους από 50 αστυνομικούς, οι οποίοι προστίθεται στους ήδη 100 που ενίσχυσαν την νέο ιδρυθείσα Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου. Σημειώνεται ότι στο νησί χρησιμοποιούνται 15 DRONES όπως και 40 κάμερες που έχουν τοποθετηθεί σε πολυσύχναστα σημεία.
Δείτε επίσης:
258 νέα κρούσματα στην Κρήτη - Τα 111 στο Ηράκλειο
Μύκονος: Σοκ μετά τα νέα μέτρα – Ακυρώνονται χιλιάδες κρατήσεις
Πρόεδρος Ξενοδόχων: Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα μπορεί να μην έχουμε σεζόν μετά τον Αύγουστο
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη