ΚΡΗΤΗ
Στο Ηράκλειο ο Κ. Μητσοτάκης - Τι χρειάζεται, κατά τον Πρωθυπουργό, το Αρχαιολογικό Μουσείο
Αφορμή για την επίσκεψη του πρωθυπουργού τα εγκαίνια της έκθεσης «Εκατόμπολις. Ο κόσμος της αρχαϊκής Κρήτης»
Ρεπορτάζ Μαρία Αγαπάκη
"Το Μουσείο χρειάζεται ένα σύγχρονο και πολύ μεγαλύτερο κτίριο" υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρέθηκε στο Ηράκλειο το απόγευμα της Πέμπτης, προκειμένου να εγκαινιάσει την έκθεση «Εκατόμπολις. Ο κόσμος της αρχαϊκής Κρήτης», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
"Μου κέντρισε την περιέργεια ο τίτλος της έκθεσης διότι πράγματι η Κρήτη είναι συνδεδεμένη με τον μινωικό πολιτισμό, όμως κατά τα αρχικά χρόνια δημιουργήθηκαν εδώ στην Κρήτη οι πρώτες πόλεις κράτη που οδήγησαν στο μεγαλείο της αθηναϊκής δημοκρατίας. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε τα ίχνη που οδήγησαν στο μεγαλείο της πρώτης δημοκρατίας", επεσήμανε, μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
Τον Πρωθυπουργό συνόδευε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ στα εγκαίνια της έκθεσης στο Μουσείο έδωσε το παρών και η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης και η Υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκαν το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης για το έργο αποκατάστασης του Ι.Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά και την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχανών.
"Μια πρωτότυπη και καινοτόμα έκθεση"
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Αρχαιολογικό Μουσείο για την έκθεση «Εκατόμπολις. Ο κόσμος της αρχαϊκής Κρήτης», είπε ότι είναι πρωτότυπη και καινοτόμα , αναδεικνύοντας την Κρήτη και το ρόλο της , πέρα από την περίοδο του Μινωικού πολιτισμού με την οποία είναι ταυτισμένη." Η Κρήτη στη συνείδηση όλων μας και σίγουρα και των επισκεπτών του μουσείου, είναι ταυτισμένη με το μεγαλείο του Μινωικού Πολιτισμού. Όμως στην Κρήτη κατά τη διάρκεια των αρχαϊκών χρόνων συντελέστηκαν πολύ σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και ιδεολογικές διεργασίες και πράγματι και εδώ η Κρήτη , βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτών των πολιτικών μετεξελίξεων, που οδήγησαν τελικά στο μεγαλείο της κλασικής Ελλάδος που οικοδομήθηκε πάνω στην έννοια της πόλις-κράτος" ανέφερε κατά την ομιλία του χαρακτηριστικά. Ο πρωθυπουργός επιπλέον, μίλησε και για τις πρώτες πόλεις με οργάνωση και νομοθεσία , όπως και ξεκάθαρες σχέσεις μεταξύ των πολιτών, που έχουν ως πρώτη αναφορά τους την Κρήτη, οι οποίες αναδεικνύονται στην συγκεκριμένη έκθεση.
" Αυτή η σταδιακή πορεία αυτοοργάνωσης των κοινωνιών, που οδήγησαν τελικά στο θαύμα της κλασικής Αθήνας και στη γέννηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αποκτά πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε μία εποχή όπου οι συζητήσεις γύρω από την ανθεκτικότητα της Δημοκρατίας γίνονται πιο έντονες" συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε ότι " στην έκθεση θα έχουμε την ευκαιρία να ανιχνεύσουμε τα πρώτα βήματα σε αυτή την εξαιρετικά περίπλοκη διαδρομή, που οδήγησε στο θαύμα της κλασικής Ελλάδας".
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο, αναφέρθηκε στο σύγχρονο ρόλο του αρχαιολογικού μουσείου Ηρακλείου μετά και τη μετατροπή του σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου , διευκρινίζοντας ότι "αυτό ακριβώς έχουν υιοθετήσει τα πιο μεγάλα μουσεία του κόσμου και εμείς δεν μπορούμε να είμαστε πίσω από τις εξελίξεις, πόσο μάλλον όταν το μουσείο του Ηρακλείου, αλλά και τα υπόλοιπα 4 που έχουν μετατραπεί σε ΝΠΔΔ είναι θεματοφύλακες αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς ".
Μάλιστα ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωακείμ Γρυσπολάκη για τη δουλειά, την εξωστρέφεια και τη διοργάνωση τέτοιων εκθέσεων, καταλήγοντας ότι "τα μουσεία πρέπει να είναι χωνευτήρια εξελίξεων και συνδέσεων με τις απαιτήσεις των σημερινών καιρών".
Με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης "Εκατόμπολις" η Υπουργός Πολιτισμού επεσήμανε ότι πρόκειται για την πρώτη μεγάλη περιοδική έκθεση που διοργανώνετε μετά τη μετατροπή του στάτους του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΙΔ. "Σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς τα μουσεία οφείλουν να προσαρμοζονται στη μετάβαση στη νέα εποχή και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα γι' αυτό", ανέφερε η κ. Μενδώνη.
Σχετικά με την έκθεση σημείωσε ότι μέσα από τα ευρήματα ζωντανεύει η πορεία των ανθρώπων, που συνθέτουν τις ιστορίες των πόλεων της Κρήτης. "Έχουμε πλέον μία σταθερή και καταγεγραμμένη για πρώτη φορά νομοθεσία, με γραπτούς νόμους οι οποίοι είναι αυτοί που θα καθορίσουν πλέον όλη την πολιτική και τη φιλοσοφία των πόλεων κρατών " ανέφερε σε σχέση με την έκθεση και τα ευρήματα που εκτίθενται σε ότι αφορά την ιστορία της Κρήτης στην αρχαϊκή περίοδο, η Λίνα Μενδώνη, που ευχαρίστησε την Γενική Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και επιμελήτρια της έκθεσης, Στέλλα Χρυσουλάκη , τους συναδέλφους, όπως σημείωσε, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ' που συνέβαλαν στη δημιουργία της έκθεσης , αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο και προσωπικά τον κ. Γρυσπολάκη. "Είμαι βέβαιη ότι η έκθεση θα αφήσει ένα ισχυρό αποτύπωμα στη γνώση και τη μνήμη" κατέληξε η κ. Μενδώνη.
Από την πλευρά της η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι η έκθεση "αναδεικνύει την Κρήτη ως διεθνή πολιτιστικό προορισμό" τονίζοντας τη φιλοξενία και την εμπλουτισμενη πολιτιστική εμπειρία των τουριστών στον τόπο μας.
Όπως τόνισε: " Η Κρήτη που δεν είναι απλά ένα νησί, είναι μία ήπειρος όπως μας λέει ο Όμηρος και βρίσκεται στο σταυροδρόμι , Βορρά - Νότου, Ανατολής και Δύσης με πολιτιστικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται στο επίκεντρο των τάσεων και των αναζητήσεων" είπε η κ. Κεφαλογιάννη, η οποία αναφέρθηκε επιπλέον στη διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό , σημειώνοντας πως η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα " συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας βιωματικής εμπειρίας κάθε επισκέπτη του Αρχαιολογικού Μουσείου και της Κρήτης γενικότερα".
Σύμφωνα με την Γενική Διευθύντρια του ΑΜΗ Στέλλα Χρυσούλακη, στην έκθεση "Εκατόμπολις" το 60% των εκθεμάτων προέρχονται από αποθήκες του μουσείου και το 40% από μουσεία όπως της Ελευθερνας, των Χανίων, των Αρχανων, της Ικαρίας, της Σάμου. Η έκθεση «Εκατόμπολις. Ο κόσμος της αρχαϊκής Κρήτης» φιλοξενείται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και θα διαρκέσει έως τον Αύγουστο του 2025.
Η υπογραφή των συμβάσεων στην Περιφέρεια
Στη διάρκεια της υπογραφής των συμβάσεων, στα γραφεία της Περιφέρειας, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του, αναφέροντας μεταξύ άλλων για το έργο αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού: " Χαίρομαι διότι μέσα από την εξαιρετική συνεργασία της Περιφέρειας και του υπουργείου Πολιτισμού, είμαστε σήμερα σε αυτό το ευτυχές σημείο και εντός του 2027 θα μπορέσουμε να παραδώσουμε το έργο. Τον 'Αγιο Μηνά τελείως διαφορετικό από σήμερα".
Σε σχέση με την προγραμματική σύμβαση για το μουσείο Αρχανών, είπε πως με την υποστήριξη του Πολυτεχνείου Κρήτης η εκπόνηση αυτής της μελέτης και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν σε υφιστάμενο κτίριο θα καταστήσουν το χώρο έτοιμο " για να στεγάσει πολύ σημαντικά ευρήματα, από μία περιοχή που έχει ένα ιδιαίτερα μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον "
Όπως χαρακτηριστικά επανέλαβε ο πρωθυπουργός «η κυβέρνηση και η Περιφέρεια σε μία εξαιρετική συνεργασία, επενδύουν στην ανάδειξη του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος του νησιού μας με σημαντικότατους πόρους, με προσήλωση στην προστασία και στην ανάδειξη αυτής της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς" . Επίσης, τόνισε ότι στον πολιτισμό "έχουν ήδη γίνει πολλά και θα γίνουν ακόμη περισσότερα". "Προσωπικά προσβλέπω και στην εγγραφή των Μινωικών Ανακτόρων στον καταλόγο της UNESCO " ανέφερε επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στο Μουσείο Αρχανών διευκρίνισε πως θα αποτελέσει κέντρο στο οποίο θα συγκεντρωθεί ο πλούτος της περιφερειακής ενότητας, ενώ, με τη συμβολή του Πολυτεχνείου Κρήτης, θα αναμορφωθεί το Μουσείο και από άποψη τεχνολογική , "θα είναι εξαιρετικά προηγμένο ".
Η Υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό που στηρίζει τα έργα που γίνονται με αναφορά στην πολιτιστική μας κληρονομιά και την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για τη συνεργασία.
Για τις δύο συμβάσεις που υπογράφηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε τη χαρά του και την ικανοποίησή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, διευκρινίζοντας πώς η συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά την κ. Μενδώνη υπήρξε υποδειγματική και αποτελεσματική.
" Αλλάζει η Κρήτη μέσα σε αυτή την περίοδο" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Αρναουτάκης , συμπληρώνοντας ότι " μετά από 1,5 χρόνο πήραμε σημαντικούς πόρους" και πώς "θα θέλαμε να συνεχιστεί αυτή η βοήθεια και να προετοιμάσουμε μία νέα γενιά έργων".
Το παρών στην υπογραφή των συμβάσεων έδωσε και ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος που ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το έργο που θα υλοποιηθεί για την αποκατάσταση του Αγίου Μηνά εκφράζοντας τη συγκίνησή του για αυτή την εξέλιξη. Παρών στην υπογραφή της σύμβασης ήταν και ο Δήμαρχος Ηρακλείου
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Πέμπτης ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στο Ρέθυμνο σε εκδήλωση με θέμα: «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, Μαζί για το Ρέθυμνο».
Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι μέσα από τη ζωντανή «ζύμωση» με τις τοπικές κοινωνίες η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ποια έργα πρέπει να προτάξει, ενώ σημείωσε πως στην πλατφόρμα erga.gov.gr μπορεί να βρει ένα συνολικό ψηφιακό αποθετήριο των έργων, «έτσι ώστε να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε και την τρίτη βασική αρχή, η οποία είναι η λογοδοσία».
Δείτε φωτογραφίες από την άφιξη του κ. Μητσοτάκη στο Ηράκλειο, την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Κρήτης και τα εγκαίνια της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο