ΚΡΗΤΗ
Εγκατάσταση επεξεργασίας νερού στο φράγμα Ποταμών - Υπογραφές για ένα ζωτικής σημασίας έργο
Η δυναμικότητα της ΕΕΝ Φράγματος Ποταμών Αμαρίου ανέρχεται σε 30.000m3 σε ημερήσια βάση με προοπτική να διαμορφωθεί τελικά στο μέλλον σε 45.000 m3.
Η σύμβαση για ένα εμβληματικό για την Π.Ε. Ρεθύμνου έργο, υπεγράφη στο περιθώριο του συνεδρίου, για την περιφερειακή ανάπτυξη, που - όπως έγραψε το Cretalive- πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πρόκειται για το έργο: «Αξιοποίηση ταμιευτήρα φράγματος ποταμών Αμαρίου: εγκατάσταση επεξεργασίας νερού», με τη σύμβαση να υπογράφεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. Αριστείδη Παπαδογιάννη, ενώ την «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ THALIS ES SA – ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ Α.Ε.» εκπροσώπησαν οι Δημήτριος Κονταξής, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης και Δημήτριος Κωνσταντινίδης.
Παρόντες ήταν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.
Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επεσήμανε πως το έργο έχει ζωτική σημασία για την περιοχή, καθώς προβλέπεται να καλύψει τόσο τις σημερινές ανάγκες όσο και τις απαιτήσεις της 20ετίας σε πόσιμο νερό των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου. Παράλληλα, όπως ανέφερε, έχει προβλεφθεί η δυνατότητα επέκτασης των υποδομών ώστε, σε δεύτερη φάση, να καλυφθούν οι ανάγκες της επόμενης 40ετίας.
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, «πρόκειται για μια αναγκαία παρέμβαση, που αποτελεί διαχρονικό αίτημα των πολιτών των Δήμων Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου και απαντά στο σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης πόσιμου νερού, το οποίο αντιμετωπίζει συνολικά η βόρεια τουριστική ζώνη του Νομού, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες. Έχει αξία να επισημανθεί ότι εκτός από τις ανάγκες ύδρευσης, οι υψηλές τεχνικές προδιαγραφές του έργου και η χωροθέτησή του σε υψηλό σημείο, θωρακίζουν την υποδομή απέναντι στο ενδεχόμενο ακραίων καιρικών φαινομένων».
Το έργο, με προϋπολογισμό δημοπράτησης 22,7 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020».
Ενδεικτικά στοιχεία για το έργο
Το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Εγκατάσταση Καθαρισμού του Νερού που αποτελείται από τις Μονάδες Κροκίδωσης, Προοζόνωσης, Παραγωγής Όζοντος και Καθίζησης, την Εγκατάσταση τελικής Επεξεργασίας Νερού ήτοι τη Μονάδα Διύλισης, την Εγκατάσταση Υδροστροβίλου Παραγωγής Ενέργειας, καθώς και μεγάλο αριθμό υποστηρικτικών υποδομών.
Η δυναμικότητα της ΕΕΝ Φράγματος Ποταμών Αμαρίου ανέρχεται σε 30.000m3 σε ημερήσια βάση με προοπτική να διαμορφωθεί τελικά στο μέλλον σε 45.000 m3.
Ο σχεδιασμός της μονάδας ενσωματώνει διεργασίες υψηλής εξειδίκευσης και ρυθμίσεις που ελαχιστοποιούν την κατανάλωση ενέργειας. Στις περισσότερες βασικές καταναλώσεις έχουν εγκατασταθεί μετατροπείς συχνότητας (inverter) με στόχο τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ ο υδροστρόβιλος επιτρέπει την εκμετάλλευση της διαφοράς στάθμης του φράγματος με την ΕΕΝ εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες αποδόσεις.
Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού από τον ταμιευτήρα φράγματος των ποταμών Αμαρίου θα είναι σε θέση να επεξεργάζεται εισερχόμενη ποσότητα 10 εκατ. m3 νερού σε ετήσια βάση καλύπτοντας τις ανάγκες σε πόσιμο νερό κατοίκων και επισκεπτών του Ρεθύμνου. Κατά τη λειτουργία της εγκατάστασης αναμένεται να δημιουργηθούν 15 πράσινες θέσεις εργασίας.
Με την κατασκευή του έργου προωθούνται βιώσιμες λύσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρόκλησης της λειψυδρίας μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης του κύκλου του νερού.