Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον εθνικό κατάλογο της «Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς» του Υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της δράσης της Πολιτιστικής Εταιρείας «Επιμενίδης» και του φορέα «Το Χαρούπι της Κρήτης», δύο φορέων που αντλούν έμπνευση από τον παλιό Χαρουπόμυλο, στο Πάνορμο της Κρήτης, ο οποίος δούλευε ως μονάδα επεξεργασίας χαρουπιών από τις αρχές του αιώνα μέχρι το 1966 και έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως βιομηχανικό μνημείο.
Η διατροφική αξία του χαρουπιού, αυτού του θησαυρού της κρητικής γης αλλά και η δράση των μελών του «Επιμενίδη», οι οποίοι έχουν αναστηλώσει τον Χαρουπόμυλο, που πλέον είναι ένα σύγχρονο πολιτιστικό κέντρο, μαζί με τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας που έχουν ξεκινήσει για την ανάδειξη των ιδιοτήτων της κρητικής χαρουπιάς, θα αναδειχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε εκδήλωση που διοργανώνει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 16:00 τοπική ώρα.
Κατά την εκδήλωση το λόγο θα λάβουν η Ανδριάνα Καλιώρα, διαιτολόγος- διατροφολόγος, καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, ο Κρίτων Καλαντίδης, βιοτεχνολόγος φυτών, καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και η Κορίννα Μηλιαράκη, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης» και του φορέα «το Χαρούπι της Κρήτης».
Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία με παρασκευάσματα από χαρούπι.
Φωτογραφία από malubeng via Pixabay
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη