ΚΡΗΤΗ

Στην Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το περιβάλλον η "Ανυπόταχτη Κρήτη"

Σε Ηράκλειο και Χανιά οι συγκεντρώσεις που διοργανώνονται αύριο Σάββατο

No profile pic

Στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται αύριο Σάββατο σε Ηράκλειο και Χανιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το περιβάλλον συμμετέχει η περιφερειακή παράταξη "Ανυπόταχτη Κρήτη".  Οι συγκεντρώσεις έχουν προαναγγελθεί για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο και στην πλατεία Αγοράς στα Χανιά. 

Στη σχετική ανακοίνωσή της η "Ανυπόταχτη Κρήτη" αναφέρει:

"Αυτές τις μέρες πραγματοποιείται στη Γλασκώβη η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα που όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει για ακόμα μία φορά προκάλυμμα της περιβαλλοντοκτόνας πολιτικής των αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών. Την ζήσαμε το καλοκαίρι που μας πέρασε  με τραγικό τρόπο την καταστροφική επέμβαση της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη φύση. Η κλιματική απορρύθμιση του πλανήτη είναι εδώ με  θερμοκρασίες ρεκόρ, καταστροφικές πλημμύρες, πυρκαγιές. Στην Ελλάδα, οι καταστροφικές φωτιές αφήσαν πίσω τους 1,3 εκατομμύρια δασικά στρέμματα που έγιναν στάχτη το καλοκαίρι, χιλιάδες καμένα ζώα, κατεστραμμένα οικοσυστήματα ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κατοικίες και χώρους δουλειάς που δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν πια, μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Θύματα και δεκάδες τραυματίες, ενώ χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς σπίτια και ακόμα και σήμερα δεν ξέρουν πώς θα επιβιώσουν παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις. Η έκταση και η ένταση των πυρκαγιών σε όλη την χώρα, η επαναληπτικότητά τους και οι καταστροφικές τους συνέπειες αποτελούν ακόμη ένα έγκλημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της αντιλαικής – αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής που υπηρετεί. Είναι αποτέλεσμα της βάρβαρης καπιταλιστικής ανάπτυξης και του ρυπογόνου μοντέλου ζωής του που προκαλεί και εντείνει την κλιματική αλλαγή. 

Δύο μήνες μετά, ο εφιάλτης των κατοίκων συνεχίζεται εξαιτίας των πλημμυρών που απειλούν να αποτελειώσουν ότι άφησαν όρθιο οι φωτιές του καλοκαιριού. Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Εύβοια φανερώνουν πως η περιβαλλοντοκτόνα πολιτική της κυβέρνησης πάει χέρι-χέρι με την απουσία αντιπλημμυρικών έργων και μέτρων αποκατάστασης του εδάφους μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές. Επιπλέον, οι ίδιοι οι αγρότες, οι βιοπαλαιστές στα χωριά έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Το εισόδημα τους έχει τσακιστεί. Πέρα από την καταστροφή της παραγωγής τους, του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, καλούνται να αντιμετωπίσουν και την κατάρρευση των τιμών διάθεσης των προϊόντων τους (βλ. σταφιδοπαραγωγοί στην Ηλεία). Το «αόρατο χέρι της αγοράς», οδηγεί σε ασφυξία τους φτωχούς αγρότες και μεροκαματιάρηδες της υπαίθρου.

Τα παραπάνω δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπηρετούν με συνέπεια μια περιβαλλοντοκτόνα πολιτική χωρίς να δίνουν δεκάρα για τις ανάγκες έργων θωράκισης από τις φυσικές καταστροφές. Από κοινού με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και πρόθυμο συμπαραστάτη το τοπικό κράτος, αξιοποιούν τις φυσικές καταστροφές ως ευκαιρία για να προχωρήσει σε μια βάρβαρη, αντιλαϊκή και περιβαλλοντοκτόνα ανάπτυξη, που θα ερημώσει τα χωριά και θα χαρίσει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετέχει στην Σύνοδο του ΟΗΕ στη Γλασκώβη ενώ την ίδια περίοδο οι πρωτοβουλίες της για τις εξορύξεις στη Μεσόγειο και οι πολεμικοί άξονες με τις χώρες παραγωγής πετρελαίου και περάσματος μεγάλων αγωγών δείχνουν το μέγεθος της υποκρισίας για «πράσινη ανάπτυξη» ενω στη πράξη φέρνουν την εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους ακόμη πιο κοντά. Οι δηλώσεις ανησυχίας για τις διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής, η επιμονή στις ανθρωπογενείς αιτίες του προβλήματος για να κρυφτεί η συστημική του διάσταση και η δημαγωγία για τις «πράσινες πολιτικές» της ΕΕ και του κεφαλαίου που θα δώσουν –υποτίθεται– τη λύση στα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μόνο υποκριτικές μπορούν να χαρακτηριστούν. Μεγαλοστομίες και ευχολόγια για να αποκρύψουν πως βασικός άξονας της πολιτικής τους είναι το επιχειρηματικό κέρδος. Ιδεολογήματα περί «κυκλικής οικονομίας» που δίνουν την ευκαιρία σε κυβερνήσεις, πολυεθνικές και ΜΚΟ να διαφημίσουν το ενδιαφέρον τους για το περιβάλλον και να «ξεπλύνουν» τα οικολογικά τους εγκλήματα.

Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ σήμερα και του ΣΥΡΙΖΑ παλιότερα, καθώς και το «Πράσινο Συμβόλαιο» της ΕΕ υπόσχονται σταδιακή μείωση των εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου», ενώ στην πραγματικότητα χρηματοδοτούν –και μάλιστα αδρά– για «πράσινες επενδύσεις» τους υπαίτιους για την περιβαλλοντική καταστροφή, δηλαδή τις πολυεθνικές της ενέργειας (ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγή, εξορύξεις, ανεμογεννήτριες, υποδομές μεταφορών). Καταστρέφουν δάση και μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα στα βουνά για να εγκαταστήσουν θηριώδη βιομηχανικά αιολικά πάρκα. Επιβαρύνουν τον λαό με το πανάκριβο «πράσινο» ρεύμα και τους «πράσινους» φόρους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν της ενεργειακή εξάρτηση και τη σπατάλη ενέργειας από την αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής. 

Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση ψήφισε το αντιπεριβαλλοντικό τερατούργημα Χατζηδάκη που ουσιαστικά προωθεί διαδικασίες αυτόματης αδειοδότησης, χωρίς καν τους στοιχειώδεις ελέγχους. Δίνεται άδεια για έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές, αφαιρώντας μάλιστα από την τοπική διοίκηση τον ελεγκτικό της ρόλο, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια των έργων. Με νέο νόμο προχωρεί στη μετατροπή ολόκληρων περιοχών Natura σε χώρους ανάπτυξης Βιομηχανικών ΑΠΕ. Ενώ, στη διαχείριση των απορριμμάτων προωθεί την καρκινογόνο καύση σκουπιδιών στη βιομηχανία. Με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» στηρίζει την ασυδοσία του κεφαλαίου, ενταφιάζοντας τη λογική της ανακύκλωσης του οργανικού κλάσματος των αποβλήτων, παρά τις φιλοπεριβαλλοντικές κορόνες. 

Ο λόγος ανήκει στα περιβαλλοντικά και ριζοσπαστικά οικολογικά κινήματα, στους αγρότες τους βιοπαλαιστές που οργανώνονται και διεκδικούν μέσα από τις επιτροπές αγώνα. Από τους κατοίκους της Β. Εύβοιας που αγωνίζονται για να σώσουν τον τόπο και το βιός τους που έκανε στάχτη η περιβαλλοντική “ανάπτυξη” μέχρι τους πυρόπληκτους της Ηλείας, από τους κατοίκους της Τήνου και των άλλων νησιών μέχρι τα Άγραφα και την Κρήτη που αγωνίζονται ενάντια στην επέλαση των ΒΑΠΕ, από τη Φυλή και το Γραμματικό μέχρι την Ιερισσό είναι η ώρα να πούμε μαζικά, συλλογικά και συντονισμένα πως δε θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν το περιβάλλον και τις ζωές μας!

Να παλέψουμε εδώ και τώρα για ανατροπή αυτής της περιβαλλοντοκτόνας πολιτικής και της κυβέρνησης, για την λήψη μέτρων προστασίας και πραγματικής αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Η φύση δεν μπορεί να θεωρείται πεδίο κερδοφορίας, πρέπει να προστατευτεί τώρα πριν η ζωή μας γίνει αβίωτη στις πόλεις και τα χωριά. 

  • Προστασία των δασών, των θαλασσών και όλων των φυσικών πόρων. Μείωση της εκπομπής αέριων ρύπων και των αερίων του θερμοκηπίου σε ρήξη με τις πολιτικές εμπορευματοποίησης του περιβάλλοντος (εμπόριο ρύπων, εμπορευματοποίηση φυσικών πόρων κ.α.) της ΕΕ και των διεθνών καπιταλιστικών οργανισμών. Απελευθέρωση της αγροτικής παραγωγής από την κυριαρχία του κεφαλαίου.
  • Πλήρη και άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων από τις φυσικές καταστροφές, καθώς και των καταστροφών σε αγροτική και ζωϊκή παραγωγή. Άμεση ενίσχυση από το κράτος για όσο διαρκούν οι συνέπειες των καταστροφών.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για έργα δασοπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας και Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας-Δασοπυρόσβεσης, χωριστού από την Πυροσβεστική, στελεχωμένου με όλες τις επιστημονικές ειδικότητες που είναι απαραίτητες για τη φροντίδα των δασών, την πρόληψη και την αντιμετώπιση ων δασικών πυρκαγιών. Η δασοπυρόσβεση δεν είναι θέμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
  • Η δασοπροστασία είναι κοινωνικό αγαθό, ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ανανέωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής, ειδικά σε οχήματα. Αποστρατιωτικοποίηση του πυροσβεστικού σώματος.
  • Δαπάνες για την πυροπροστασία, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα και όχι για τα αιματηρά πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς – διαγραφή του χρέους. Να σταματήσει το τσεκούρωμα στις δαπάνες για τις κοινωνικές ανάγκες των μνημονιακών συμφωνιών, της δημοσιονομικής «πειθαρχίας» και των διάφορων μέτρων της ΕΕ.
  • Καμία αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα οικιστικά, επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Πλήρης προστασία της αναγέννησης του δάσους και προγράμματα αναδάσωσης όπου απαιτείται, από το δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
  • Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη, που απειλεί τις δασικές περιοχές και τις περιοχές NATURA. Να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες και να σταματήσει η οικοδόμηση και η εκμετάλλευση γης σε δασικές περιοχές. Ούτε ένα δέντρο λιγότερο σε πόλεις και οικισμούς, προστασία του πράσινου και δημιουργία πάρκων στον αστικό ιστό".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση