ΚΡΗΤΗ
Στην κορυφή του κόσμου το Αστεροσκοπείο Σκίνακα
Στον «αέρα» τα δεδομένα από το σημαντικό πρόγραμμα RoboPol
SHARE:
Το πρόγραμμα RoboPol του AGN optopolarimetric παρακολούθησης υπήρξε ένα από τα μεγάλα διεθνή πρότζεκτ του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, για το οποίο όλοι οι επιστήμονές του είναι πολύ περήφανοι.
Τα τελευταία 24ωρα, όλα τα δεδομένα παρακολούθησης της RoboPol μεταξύ 2013 και 2017, ομοιόμορφα επεξεργασμένα και βαθμονομημένα, δημοσιοποιούνται και καλούν όλους τους θεωρητικούς να ταιριάξουν στα αγαπημένα τους μοντέλα!
Το RoboPol εκτελείται από μία διεθνή επιστημονική κοινοπραξία που συμπεριλαμβάνει το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην Ελλάδα, το Caltech στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ινστιτούτο Max-Planck για τη Ραδιοαστρονομία στη Γερμανία, το Πανεπιστήμιο Νικόλαος Κοπέρνικος στην Πολωνία, και το Inter-University Centre for Astronomy and Astrophysics στην Ινδία. Το RoboPol συντονίζεται από το συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ι.Α., Βασιλική Παυλίδου, και χρησιμοποιεί το ομώνυμο πρωτοποριακό πολωσίμετρο που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο IUCAA από τον Συνεργαζόμενο Ερευνητή του ΙΑ A.N. Ramaprakash. Τ
Μελετώντας τις μαύρες τρύπες…
Η δρ. Βασιλική Παυλίδου εξηγεί στο Cretalive πως ένα μεγάλο κομμάτι του προγράμματος RoboPol ήταν η συστηματική παρακολούθηση με το ομώνυμο πολωσίμετρο, το RoboPol, πάνω από 100 τεράστιων μελανών οπών που ζουν στα κέντρα των γαλαξιών και που εκτοξεύουν πίδακες - κυριολεκτικά, σιντριβάνια - ύλης, που τρέχουν σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, και τυχαίνει να “σημαδεύουν” προς την κατεύθυνση της Γης, πράγμα που τους κάνει να φαίνονται εξαιρετικά λαμπροί και μεταβλητοί.
«Τα δεδομένα αυτά τα αναλύσαμε με λεπτομέρεια, και παρουσιάσαμε τα συμπεράσματά μας, σε 12 εργασίες της ομάδας του RoboPol που έχουν ήδη δημοσιευτεί, μεταξύ του 2014 και του 2019. Το επόμενο βήμα είναι να κάνουμε όλα αυτά τα πολωσιμετρικά δεδομένα που συλλέξαμε διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα, συστηματικά καταγεγραμμένα, και ομοιόμορφα επεξεργασμένα, ώστε και άλλοι ερευνητές από όλον τον κόσμο να μπορούν να τα αναλύσουν, και να απαντήσουν ακόμη περισσότερες ερωτήσεις για αυτές τις εξωτικές πηγές. Η δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων έχει γίνει δεκτή από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με μεγάλο ενθουσιασμό, και ελπίζουμε ότι ανοίγουμε, με τα δεδομένα αυτά, ένα καινούριο πεδίο εντατικής έρευνας για την πολωσιμετρική συμπεριφορά των πιδάκων αυτών - που είναι κάποια από τα πιο ενεργητικά φαινόμενα στο σύμπαν!», εξηγεί.
Αναφορικά με το τι ακολουθεί, αναφέρει πως το RoboPol συνεχίζει να παρατηρεί την πόλωση αστροφυσικών αντικειμένων από το Σκίνακα - αστεριών, και λευκών νάνων, και μελανών οπών, και γαλαξιών. Το σύμπαν είναι συναρπαστικό, οι ανοιχτές ερωτήσεις πολλές, και η πόλωση του φωτός - την οποία αναλύει το RoboPol - είναι ένα μοναδικό εργαλείο που μας προσφέρει καινούριες προσεγγίσεις σε αυτά τα προβλήματα.
Στην ερώτηση ποια άλλα προγράμματα είναι σε εξέλιξη, απαντά «ειδικά στην οπτική πολωσιμετρία, χάρη τόσο στο RoboPol όσο και στο επικείμενο πείραμα PASIPHAE με το καινούριο μας, ακόμη καλύτερο πολωσίμετρο WALOP, το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα έχει καταστεί διεθνές κέντρο καινοτόμου και πρωτοποριακής έρευνας».