ΚΡΗΤΗ
Στην Φλωρεντία εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας
Επιμόρφωση σε θέματα ψηφιακών εφαρμογών στην εκπαίδευση
Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus + «Καινοτόμες πρακτικές για μία ελκυστικότερη σχολική τάξη» που υλοποιείται στο 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, οι εκπαιδευτικοί Προβατάκη Μαρία και Σερασκέρης Στυλιανός συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο που είχε ως θέμα την χρήση του ψηφιακού παιχνιδιού και της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) για την υποστήριξη του μαθήματος. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένο φορέα στην Φλωρεντία και είχε διάρκεια έξι ημερών, από 5 έως 10 Δεκεμβρίου.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου περιελάμβανε την παρουσίαση διάφορων εκπαιδευτικών εφαρμογών όπως:
- τον ψηφιακό πίνακα παρουσίασης πολυμεσικού υλικού Padlet.
- το εργαλείο δημιουργίας ψηφιακών σχεδίων μαθημάτων Nearpod
- την εφαρμογή άμεσης συλλογής απαντήσεων σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής Plickers
- την πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας Assemblr
- την πλατφόρμα δημιουργίας διαδραστικού περιεχομένου και πολυμεσικού υλικού ηλεκτρονικής μάθησης, Genially
- την εκπαιδευτική έκδοση του παιγνιδιού Minecraft
- την εφαρμογή δημιουργίας βίντεο stop-motion Claymation
- βιβλιοθήκες παιχνιδιών γνωριμίας (icebreaking activities)
- εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας με τη χρήση Virtual Reality Headsets
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του σχολείου:
"Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη εκπαιδευτική χρήση των ψηφιακών παιχνιδιών και να γνωρίσουν τις δυνατότητες αλλά και τους πιθανούς «κινδύνους» από την εφαρμογή τους στην σχολική τάξη. Συμμετείχαν ενεργά και απέκτησαν εμπειρία στην δημιουργία σχεδίων μαθήματος που βασίζονται στη χρήση ψηφιακών παιχνιδιών ή εφαρμογών επαυξημένης πραγματικότητας, με σκοπό την κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών και της συμμετοχής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εξασκήθηκαν στην ανεύρεση χρήσιμων ψηφιακών εργαλείων. Αυτοί ήταν άλλωστε οι βασικοί στόχους του προγράμματος Erasmus + που υλοποίησε το σχολείο μας.
Πολύ σημαντική ήταν επίσης η γνωριμία με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών όπως η Γερμανία και η Ιταλία. Δόθηκε η ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών με συναδέλφους διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων, της αναγνώρισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζονται κατά την εκτέλεση του εκπαιδευτικού τους έργου και των μεθόδων που εφαρμόζουν για την αντιμετώπισή τους.
Το γεγονός ότι το σεμινάριο γινόταν σε μία ιστορική πόλη όπως η Φλωρεντία που αποτέλεσε σημαντικό κέντρο της Αναγέννησης και διατηρεί μέχρι σήμερα πολλά από τα στοιχεία καλλιτεχνικής και επιστημονικής άνθησης του παρελθόντος, μόνο θετικά είχε να προσφέρει στους εκπαιδευτικούς. Οι επισκέψεις σε μουσεία όπως το Ufizio, το Museo Galileo και η Accademia Gallery αποτελούν εμπειρίες που αξίζει να τις ζήσει καθένας.
Με το ταξίδι αυτό ολοκληρώνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα του σχολείου μας και τώρα το κύριο μέλημα των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν είναι η εφαρμογή και η διάδοση των καλών πρακτικών που γνώρισαν, έτσι ώστε το μάθημα να γίνει ελκυστικότερο και οι μαθητές μας περισσότερο ωφελημένοι".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι