ΚΡΗΤΗ

Στην Βουλή το θέμα της κλινικής άσκησης των φοιτητών Ιατρικής

Ερώτηση από βουλευτές του ΚΚΕ

No profile pic

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, με θέμα: "Επανέναρξη της κλινικής άσκησης των φοιτητών του 5ου έτους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης" κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω

Στο κείμενο της ερώτησης αναφέρεται:

"Σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης οι φοιτητές των δυο τελευταίων ετών (εξάμηνα 9-12) οφείλουν να ασκούνται αποκλειστικά σε κλινικές του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Παρόμοια είναι και τα προγράμματα σπουδών στις υπόλοιπες 6 Ιατρικές Σχολές της χώρας. Ωστόσο, οι 150 φοιτητές του 5ου έτους σπουδών της Ιατρικής Κρήτης καταδικάζονται στη «μισή εκπαίδευση» και την ελλιπή γνώση, αφού με πρόφαση τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έχουν αποκλειστεί, από τις αρχές Νοεμβρίου του 2020, από την κλινική άσκηση (με τις προηγούμενες ΚΥΑ προβλέπεται η συνέχιση των κλινικών ασκήσεων μόνο για τους τελειόφοιτους - εξάμηνα 11-12).

Η κλινική άσκηση των πεμπτοετών φοιτητών Ιατρικής (σε παθολογία και χειρουργική) είναι ζωτική για να αποκτήσουν τις γνώσεις και την εμπειρία που θα τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τις εξειδικευμένες κλινικές του 6ου έτους και διαρκεί 32 εβδομάδες. Η οποιαδήποτε άσκηση φοιτητών (κλινική ή εργαστηριακή) δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αντικατασταθεί με τηλεκπαίδευση, η δε ολοκλήρωσή της είναι (τυπικό και ουσιαστικό) προαπαιτούμενο για την περαιτέρω συνέχιση των σπουδών τους. Επιπλέον, ο αποκλεισμός φοιτητών από τις ασκήσεις μπορεί να οδηγήσει σε επιμήκυνση των σπουδών τους με δυσβάσταχτες οικονομικές επιπτώσεις γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. 

Είναι προκλητικό το γεγονός ότι, αντί να δοθεί λύση στα παραπάνω, η προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ, που εφαρμόζει τη διαχρονική πολιτική στην υπηρέτηση των στοχεύσεων του κεφαλαίου για τα ΑΕΙ, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, συνεχίζοντας ουσιαστικά στον ίδιο δρόμο που ακολούθησαν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι παλαιότερες, είναι να εντείνει την καταστολή και τους ταξικούς φραγμούς, να περάσει νομοσχέδιο για αστυνομία στις (κλειστές) σχολές και διαγραφή φοιτητών. Την ίδια στιγμή οι φοιτητές, που σε ενάμιση χρόνο θα είναι γιατροί, στερούνται της βασικής τους εκπαίδευσης, χωρίς το υπουργείο να παίρνει καμία θέση για τις χαμένες ώρες και το μέλλον του εξαμήνου, χωρίς να έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο για να μπορέσουν οι φοιτητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στις κλινικές ασκήσεις. 

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για: 

  • Να αρχίσει άμεσα και με πλήρη ασφάλεια, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας για διδασκόμενους και διδάσκοντες, η κλινική και εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών του 5ου έτους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. 
  • Μόνιμες προσλήψεις όλων των απαραίτητων μελών ΔΕΠ για την ουσιαστική εκπαίδευση. 
  • Άμεσα να ενταχθούν όλοι οι φοιτητές στο σχέδιο εμβολιασμού. 
  • Δωρεάν τακτικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εργαζόμενους και φοιτητές και επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας. 
  • Έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια για να μπορέσουν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της εκπαίδευσης". 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση