ΚΡΗΤΗ
Στη Σλοβακία το Γυμνάσιο Αρχανών για το πρόγραμμα Erasmus+
Οι μαθητές μελέτησαν την αρχιτεκτονική και την τεχνοτροπία αρχαίων ελληνικών ναών και αξιοποιώντας την τεχνολογία σχεδίασαν τρισδιάστατα μοντέλα
Στο Humenne της Σλοβακίας βρέθηκε από 7 έως 13 Απριλίου 2024, ομάδα του Γυμνασίου Αρχανών, αποτελούμενη από τους μαθητές Υρώ Καβροχαράκη, Ειρήνη Μαυράκη, Νίκο Μαρκοδημητράκη, Δημήτρη Παχάκη, Νίκος Λυδάκη, Γιώργο Βογιατζή, Νίκο Κουφοζήση και Σταύρο Χρηστάκη και τους καθηγητές Μανώλη Τυλλιανάκη και Μαριαλένα Αλεξάκη, προκειμένου να υλοποιήσει κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου Zaklanda Skola στα πλαίσια της διαπίστευσης Erasmus+ που υλοποιεί το σχολείο.
Πιο συγκεκριμένα, για μία εβδομάδα, οι μαθητές των δύο σχολείων, αφού αρχικά μελέτησαν την τεχνοτροπία και αρχιτεκτονική των αρχαίων ελληνικών ναών, στη συνέχεια αξιοποιώντας την τεχνολογία της 3D σχεδίασης και του προγραμματισμού (coding), προχώρησαν στη σχεδίαση τρισδιάστατων μοντέλων τέτοιων αρχαίων ελληνικών ναών. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές εκτύπωσαν τα μοντέλα τους στους 3D εκτυπωτές του σχολείου, βλέποντας στην πράξη τη λειτουργία ενός 3D εκτυπωτή.
Οι βασικοί στόχοι του project,όπως αυτοί καθορίστηκαν από τα δύο σχολεία, τα οποία να σημειωθεί ότι έχουν μακροχρόνια και άριστη συνεργασία μεταξύ τους, ήταν οι παρακάτω:
- Βασικές αρχές της 3D σχεδίασης και εκτύπωσης
- Τομείς εφαρμογών της 3D σχεδίασης
- Η 3D σχεδίαση και εκτύπωσης στη διδακτική προσέγγιση STEM
- Βασικές λειτουργίες του προγράμματος Tinkercad
- Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου 3D μοντέλου με τη χρήση 3D Design
- Περιβάλλον σχεδίασης με τη χρήση Codeblocks
- Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου 3D μοντέλου με τη χρήση Codeblocks
- Βασικές αρχές λειτουργίας 3D εκτυπωτή
- Εκτύπωση ενός 3D μοντέλου
- Αξιολόγηση
- Ομαδοσυνεργασία
Οι μαθητές και των δύο σχολείων ανέπτυξαν από την πρώτη μέρα μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ τους, γεγονός που συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση όλων των παραπάνω στόχων στο μέγιστο βαθμό.
Από την πλευρά των μαθητών του Γυμνασίου Αρχανών, το φιλόδοξο όσο και απαιτητικό αυτό project είχε μια επιπλέον πρόκληση, μια που οι μαθητές του ελληνικού σχολείου έπρεπε να λειτουργήσουν ως μέντορες και να "μυήσουν" τους συμμαθητές τους από τη Σλοβακία στην αρχιτεκτονική των αρχαίων ελληνικών ναών και στη συνέχεια από κοινού να αναβιώσουν το αρχαίο, με τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας. Πρόκληση στην οποία οι μαθητές του ελληνικού σχολείου αντεπεξήλθαν με απόλυτη επιτυχία.
Με την υλοποίηση της παραπάνω κινητικότητας λοιπόν, έγινε για άλλη μια φορά σαφές ότι η ανταλλαγή και η συνεργασία, συμβάλλουν σημαντικά στην ανανέωση και στη διεύρυνση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, με σημαντικά οφέλη σε ποικίλα πεδία. Ταυτόχρονα, με το παραπάνω project, ενισχύθηκε περαιτέρω η ευρωπαϊκή ταυτότητα του Γυμνασίου Αρχανών, καθώς και η παρουσία και συμμετοχή του στο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό γίγνεσθαι. Ευχαριστούμε Erasmus.
Στην επίσημη ιστοσελίδα του Γυμνασίου Αρχανών , μέσα από μια σειρά βίντεο, μπορείτε να δείτε μέρα-μέρα την πορεία υλοποίησης του project.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο