ΚΡΗΤΗ

Στη Βουλή οι ανάγκες ενίσχυσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στο Ηράκλειο

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ με θέμα: Να καλυφτούν άμεσα οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης

Στη Βουλή οι ανάγκες ενίσχυσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στο Ηράκλειο

Ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, ζητώντας δεσμεύσεις και εξηγήσεις για τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης.

Η ερώτηση

Τουλάχιστον ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η εξέλιξη και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, λόγω των οξυμένων προβλημάτων στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, όπως συνολικά στο νησί και πανελλαδικά. Την ίδια στιγμή, οι πρόσφατες πυρκαγιές, τόσο σε κατοικημένες, βιοτεχνικές όσο και σε ορεινές και δύσβατες περιοχές του Ν. Ηρακλείου, επιβεβαιώνουν τις επικίνδυνες ελλείψεις και την ανάγκη άμεσης στελέχωσης και αναβάθμισης του υλικοτεχνικού, μηχανολογικού εξοπλισμού και των υποδομών. 

Ειδικότερα, λόγω της πενιχρής κρατικής χρηματοδότησης δεν έχει αλλάξει τίποτε σχετικά με τις σοβαρές διαχρονικές ελλείψεις στο προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Π.Ε. Ηρακλείου (ενώ παραμένουν περισσότερες από 3.500 πραγματικές κενές οργανικές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα πανελλαδικά). Η κυβέρνηση αντί να καλύψει τα κενά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, το μόνο που έχει κάνει είναι να προσλάβει 500 υπαλλήλους πανελλαδικά για να στελεχώσουν τις νεοϊδρυθείσες Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων. Οι υπάλληλοι αυτοί είναι 7ετούς θητείας, προσθέτοντας μία ακόμα κατηγορία εργαζομένων στο ήδη τριχοτομημένο πυροσβεστικό προσωπικό (μόνιμοι, 5ετείς, εποχικοί).

Οι ίδιοι οι πυροσβέστες στον Ν. Ηρακλείου, εγκαίρως, με επιστολές του Σωματείου τους, είχαν προειδοποιήσει ότι οι συνταξιοδοτήσεις και οι μεταθέσεις στελεχών και αφετέρου η λειτουργία των ΕΜΟΔΕ στον Νομό, στις οποίες μετακινήθηκε σημαντικός αριθμός από το υπάρχον προσωπικό, θα δημιουργούσε αδυναμία στην εφαρμογή του σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, αλλά και αδυναμία να χορηγηθούν στους υπαλλήλους οι προβλεπόμενες από τον νόμο ημέρες αδείας και ρεπό.

Αυτή τη στιγμή, λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού, γίνεται αναπρογραμματισμός και μείωση των προβλεπόμενων από τον νόμο ημερών άδειας για το σύνολο σχεδόν του προσωπικού, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας, ενώ όλα τα οχήματα του Νομού στελεχώνονται με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό. Επίσης, διαπιστώνεται, λόγω σοβαρής έλλειψης προσωπικού, αδυναμία εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος πυρασφάλειας, κ.α. Εύλογο, συνεπώς, είναι το ερώτημα πώς με αυτά τα δεδομένα θα καλυφτούν οι ανάγκες τους υπόλοιπους και δυσκολότερους μήνες της αντιπυρικής περιόδου που απομένουν. 

Και όλα αυτά σε μια περιοχή όπως το Ηράκλειο, που λόγω των κλιματικών συνθηκών τα περιστατικά στα οποία καλείται να παρέμβει η υπηρεσία είναι δυσανάλογα πολλά, ακόμα και εκτός της θερινής περιόδου, ενώ συνάμα οι εργαζόμενοι καλούνται να παρέμβουν σε πολλά και διάφορα συμβάντα πχ αστικές πυρκαγιές, παροχές βοηθείας, και άλλα περιστατικά. Τις ανάγκες στελέχωσης της ΔΙΠΥΝ Ηρακλείου καθιστά επιτακτικές, επίσης, η λειτουργία ΒΙΠΕ Ηρακλείου και η ασφάλεια των εργαζόμενων, καθώς οι εγκαταστάσεις SEVESO με κίνδυνο τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης (πχ ατμοηλεκτρικός σταθμός (ΑΗΣ) Λινοπεραμάτων, ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ Α.Ε.Ε. Λινοπεραμάτων, ΑΔΑΜΑΣ ΠΥΡ ΙΚΕ Δ. Φαιστού ) 

Επιπλέον, τα οχήματα της ΔΙΠΥΝ Ηρακλείου είναι απαρχαιωμένα (μόνο 6 οχήματα είναι κάτω των 10 ετών, 7 οχήματα μεταξύ 10 και 20 ετών, 9 οχήματα μεταξύ 20 και 30 ετών και 3 οχήματα πάνω από 30 ετών, ενώ από το σύνολο των δασικών οχημάτων, υπάρχουν μόνο 4 οχήματα χωρητικότητας πάνω από 2,5 τόνους νερό). Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την ασφάλεια των πυροσβεστών όσο και για την αντιμετώπιση των περιστατικών. Επιβεβαιώνεται και εδώ ότι «λεφτά υπάρχουν» μόνο για τις ενοικιάσεις των εναέριων μέσων, που είναι προς όφελος των πολυεθνικών και άλλων μεγάλων εταιρειών (και μάλιστα μέσω του ΝΑΤΟ). Ακόμη και στα μέσα ατομικής προστασίας και τον ατομικό εξοπλισμό των εργαζόμενων διαπιστώνονται ελλείψεις και είναι επιτακτική η ανάγκη να χορηγηθεί σύγχρονος εξοπλισμός σε όλες αδιακρίτως τις κατηγορίες του προσωπικού.

Μαζί με αυτά, το υπάρχον κτίριο που στεγάζονται η ΔΙΠΥΝ Ηρακλείου, η ΠΕΠΥΔ Κρήτης, το ΠΕ.ΚΕ Κρήτης, και ο 1ος Π.Σ Ηρακλείου ανεγέρθηκε πριν 40 περίπου χρόνια για να καλύψει τις ανάγκες της τότε εποχής και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο τις αυξημένες ανάγκες της Υπηρεσίας σε χώρους όσο και την καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών. Υπαρκτό είναι και το ζήτημα των ελλείψεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και προσωπικό στα Π/Κ Μοιρών, Χερσονήσου, Βιάννου και Πύργου. 

Για όλα τα παραπάνω, είναι μεγάλες οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που προκάλεσαν τις μεγάλες ελλείψεις, βάζοντας την πυροπροστασία στο ζύγι κόστους οφέλους, χωρίς να ενισχύουν το Πυροσβεστικό Σώμα σε προσωπικό και μέσα και να θωρακίζουν τους πολίτες από ενδεχόμενο κίνδυνο. Επιπλέον, αφήνουν τους πυροσβέστες να εξαντλούνται από την καταπόνηση, να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, αλλά και να υφίστανται τις συνέπειες των περικοπών των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους. 

 

  ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για :

- Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης.

- Την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Να γίνει προμήθεια νέων οχημάτων κάθε είδους και καθιέρωση διαρκούς και ουσιαστικού μηχανισμού συντήρησης του παλαιού στόλου της ΔΙΠΥΝ Ηρακλείου.

- Να λυθούν τα προβλήματα με τις εγκαταστάσεις των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης και να εξασφαλιστεί η στέγασή τους σε σύγχρονα κτίρια και σωστά χωροταξικά τοποθετημένα για την αποτελεσματική υποστήριξη της ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου.

- Να γίνει χορήγηση στο προσωπικό στολών, υπόδησης και λοιπού εξοπλισμού δράσης και ασφάλειας που θα ενσωματώνουν τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας.

- Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Πυροσβεστών για την πλήρη εργασιακή αποκατάσταση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (ΠΠΥ), την ένταξη του επαγγέλματος στην κατηγορία των επικίνδυνων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την άμεση χορήγηση όλων των προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας, για τη χορήγηση επιδόματος στους τραυματισθέντες ΠΠΥ, να πληρωθούν τα οφειλόμενα «ρεπό», τα αιτήματα για τη βαθμολογική τους εξέλιξη, καθώς και για την επαναφορά και την κάλυψη όλων των οικονομικών απωλειών και των δικαιωμάτων, που έχουν υποστεί.

 

Οι Βουλευτές 

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση