Στα "κεραμίδια" για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Όλες οι αλλαγές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου- Νέα κινητοποίηση των εργαζομένων - «Αγώνας για τα ιερά και τα όσια αυτού του τόπου» λένε οι εργαζόμενοι

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης, οι εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που καθιστά πέντε μουσεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Μουσείο του Ηρακλείου, ΝΠΔΔ. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε έξω από το Μουσείο και συνεχίστηκε στην πλατεία Ελευθερίας, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.


 

Οι αρχαιολόγοι του Ηρακλείου και εν γένει της Κρήτης βρίσκονται στα "κάγκελα" με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αλλάζει το καθεστώς πέντε εμβληματικών μουσείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Σε κινητοποίηση και στάση εργασίας προχώρησαν εκ νέου οι εργαζόμενοι στο Αρχαιολογικό Μουσείο ζητώντας να μην γίνει νόμος του κράτους το προς ψήφιση νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του αγώνα τους παρόμοια κινητοποίηση με ταυτόχρονη δωρεάν ξενάγηση έγινε και την περασμένη Κυριακή στο Μουσείο από τον αρχαιολόγο κ. Κλεάνθη Σιδηρόπουλο.

«Εμείς ζητήσαμε ως Σύλλογος την απόσυρση του νομοσχεδίου. Όμως ήδη συζητείται στη Βουλή και την Δευτέρα θα τεθεί προς ψήφιση. Το νομοσχέδιο αυτό θα τακτοποιήσει σε πολύ καλά αμοιβόμενες θέσεις ημετέρους της εκάστοτε κυβέρνησης επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό με αχρείαστα έξοδα» τονίζει στο Cretalive η κ. Μαρία Μαρή, εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Αυτονόμηση Διαμαρτυρία

«Με αυτό το νομοσχέδιο υπονομεύεται ο ενιαίος χαρακτήρας της αρχαιολογικής υπηρεσίας και αποκόπτονται πέντε εμβληματικά μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και βέβαια το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου) από την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δηλαδή αποκόπτονται από τον κορμό της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της αρχαιολογικής υπηρεσίας καθώς οι σκοποί των μουσείων είναι αλληλένδετοι με αυτούς των Εφοριών Αρχαιοτήτων. Ταυτόχρονα οδηγεί στη διάλυση της αρχαιολογικής υπηρεσίας» αναφέρει η κ. Μαρή. 

«Τα μουσεία μετατρέπονται σε κυβερνητικά υποχείρια. Ο εκάστοτε υπουργός θα διορίζει διοικητικά συμβουλια χωρίς να τίθενται προϋποθέσεις» επισημαίνει η ίδια.

«Σε μουσεία όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου κρύβονται θησαυροί βγαλμένοι από τα χώματα αυτού του τόπου. Πρόκειται για μητροπολιτικό μουσείο της Κρήτης διότι εχει αρχαιότητες από όλο το νησί», τονίζει ιδιαίτερα η αρχαιολόγος Μαρία Μαρή.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Αυτονόμηση Διαμαρτυρία

Συγκεκριμένα οι αλλαγές που προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, έχουν ως εξής: 

  • Αλλάζει η Μουσειακή πολιτική της χώρας.
  • Ανοίγει ο δρόμος για την άμεση/έμμεση ιδιωτικοποίηση των Μουσείων καθώς και λειτουργιών τους όπως: η φύλαξη, η καθαριότητα, η διοργάνωση εκθέσεων, η επικοινωνία των μουσείων αλλά και προβλήματα στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.
  • Καταργούνται 739 οργανικές θέσεις μονίμων υπαλλήλων (δηλαδή χρειάζεται να γίνουν νέες προσλήψεις προσωπικού οι οποίες, με το νέο σχέδιο νόμου, δεν θα γίνουν).
  • Ανοίγει ο δρόμος για μακροχρόνιο δανεισμό αρχαιοτήτων (διότι βραχυχρόνιοι γίνονται μέχρι και σήμερα). Ήδη έχει περάσει νόμος για 50 χρόνια δανεισμού αρχαιοτήτων από την Ελλάδα στο εξωτερικό καθώς και ίδρυση παραρτημάτων ελληνικών μουσείων στο εξωτερικό. «Συνεπώς, θα φεύγουν αρχαιότητες από την Ελλάδα προς τα παραρτήματα ελληνικών μουσείων του εξωτερικού για 50 χρόνια και αυτά θα τα αποφασίζει ένα διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο από την εκάστοτε κυβέρνηση» εξηγεί η Εκπρόσωπος του τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
  • Αποδυναμώνεται ο εκπαιδευτικός και επιστημονικός ρόλος των μουσείων (π.χ. αύξηση εισιτηρίων, κατάργηση δωρεάν ξεναγήσεων, κατάργηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και κατάργηση δωρεάν εκδηλώσεων).
  • Μειώνονται τα έσοδα του ΟΔΑΠ (Οργανισμός Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων) και υπονομεύεται ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας από τα έσοδα των μουσείων. Μέχρι σήμερα ισχύει ότι τα μεγαλύτερα μουσεία από τα έσοδα τους χρηματοδοτούν μικρότερα μουσεία καθώς και μικρότερους αρχαιολογικούς χώρους. Πλέον, με το νέο σχέδιο νόμου, τα έσοδα των πέντε εμβληματικών μουσείων της χώρας θα τα χειρίζονται διορισμένα Διοικητικά Συμβούλια.

«Ο πολιτισμός είναι δημόσιο αγαθό και ως τέτοιο προστατεύεται από το Ελληνικό Σύνταγμα. Ο αγώνας μας είναι για τα ιερά και τα όσια αυτού του τόπου. Αφυπηρετήσαντες συνάδελφοι και επιστήμονες από όλο τον κόσμο έστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό και ζήτησαν να μην γίνει νόμος του κράτους το προς ψήφιση νομοσχέδιο. Είναι υπερκομματικός ο αγώνας μας. Είναι ο αγώνας της δικής μας της γενιάς», καταλήγει η κ. Μαρία Μαρή.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Αυτονόμηση Διαμαρτυρία

 

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για τη μη μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σε συνεδρίασή του δια περιφοράς την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι συμφωνεί με το παρακάτω ψήφισμα της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου:

«Να μη μετατραπούν τα μεγάλα κρατικά Μουσεία της χώρας - ανάμεσα σ’ αυτά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)
Η μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου σε ΝΠΔΔ σημαίνει:
- την εκχώρηση της διαχείρισης του Μουσείου από τις κρατικές δομές σε ένα διορισμένο, από την εκάστοτε κυβέρνηση, διοικητικό συμβούλιο
- τη διαχείριση του μουσειακού αποθέματος, με όρους κερδοφορίας, και ανάλογα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα συμφέροντα αλλότριων με τον πολιτισμό παραγόντων
- την περικοπή όλων των δωρεάν παρεχομένων υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων,πλήθους εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολεία και πολιτιστικών δραστηριοτήτων για το ευρύ κοινό της πόλης του Ηρακλείου και όχι μόνον
- τον μακροχρόνιο δανεισμό (25 + 25 χρόνια, δηλαδή για δύο γενιές!), πέραν του σημερινού πλαισίου ελέγχου και διαχείρισης από τις κρατικές δομές, αρχαιοτήτων και προβεβλημένων εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου
- την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς όχι μόνον τα έσοδα από τα εισιτήρια δεν θα εισρέουν στα δημόσια ταμεία, αλλά με το νέο σχήμα, το Μουσείο θα επιχορηγείται από το κράτος, για να καλύψει τα νέα αυξημένα έξοδα
- τέλος, την απαξίωση του σημαντικού επιστημονικού, εκθεσιακού και εκπαιδευτικού έργου που έχει συντελεστεί έως τώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, με πρόφαση τον «εκσυγχρονισμό».
Απαιτούμε:
• Την απόσυρση του νομοσχεδίου που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου
• Την ενίσχυση του δημόσιου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων με επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις προσωπικού
• Τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου και σχεδιασμού της μουσειακής πολιτικής, χωρίς παρεμβάσεις από χορηγούς και από εξωπολιτιστικούς παράγοντες».


Δείτε επίσης:

«Αυτονομείται» το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Ζητούν τη στήριξη της Περιφέρειας για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Στο πλευρό των εργαζομένων στο Αρχαιολογικό Μουσείο ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ