Στ. Αραχωβίτης:"Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και μαγικές... κατσούνες"!

"Πυρήνας της πολιτικής μας η ενίσχυση της συνεργατικών σχημάτων και των συνεταιρισμών" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός

Σε εκδήλωση με θέμα "Τα προβλήματα και ο ρόλος των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών" στην αίθουσα του Πολύκεντρου Νεολαίας, στον Προφήτη Ηλία, μίλησε το βράδυ της Τετάρτης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρουσίασε το παραγωγικό μοντέλο της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

"Δε θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στις σαθρές πολιτικές που χρεοκόπησαν τη χώρα. Γιατί ο κόσμος υπέφερε. Η κοινωνία τώρα προσπαθεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν μας.

Υπενθύμισε "πώς ήταν ο πρωτογενής τομέας το 2015, που έκανε τους αγρότες επιτηδευματίες".

Ωστόσο, "ο ελληνικός λαός δεν ξεχνάει, και δεν τρώει κουτόχορτο. Ευτυχώς έγινε η αλλαγή στον τόπο", είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι "φέτος καταργήθηκε το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Πυρήνας της πολιτικής μας η ενίσχυση της συνεργατικών σχημάτων και των συνεταιρισμών. Είναι μονόδρομος τα συνεργατικά σχήματα. Πρωτοπορεί η περιοχή σας σε συνεργατικά σχήματα. Βρήκαμε μια κατάσταση διάλυσης στην συνεταιριστική ασφάλιση. Καταφέραμε το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών, το βασικό θύμα των μνημονίων, να έχει τέτοιο το ασφάλιστρο που να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του. Το βλέμμα μας πλέον είναι στα μεγαλύτερα και πιο παραγωγικά κομμάτια της κοινωνίας. Δύσκολη χρόνια το 2018 για την ελαιοκομία και την κτηνοτροφία από την άποψη των καιρικών συνθηκών. Παραλάβαμε έργα κουφάρια, ημιτελή, έργα σκελετούς. Ανασχεδιάσαμε όμως το πρόγραμμα για να αναστήσουμε τα κουφάρια και να μπορεί να ποτίσει ο κόσμος. Μέτρο άμεσης στήριξης ήταν το πρόγραμμα φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, με τη φέτα και τη γραβιέρα ΠΟΠ. Στηρίζουμε έτσι την κατανάλωση και την παραγωγή. Τα γεύματα, ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από 153.000 θα γίνουν 300.000 την επόμενη χρονιά και 600.000 την μεθεπόμενη".

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε επίσης: "Φέραμε τον νόμο για τις 60 μέρες, για την προστασία του εισοδήματος. Καλύπτεται όλη η αλυσίδα, για να μην συμπιεστεί ως τελευταίος κρίκος ο κτηνοτρόφος. Αυξήσαμε τους ελέγχους στο γάλα, ενώ μέχρι πρότινος οι έλεγχοι ήταν διάσπαρτοι. Για την προστασία του εισοδήματος των παραγωγών, φέραμε την προστασία των επιδοτήσεων. Βάλαμε τάξη στις πληρωμές. Εξοφλούνται επιδοτήσεις που έπρεπε να έχουν λάβει αγρότες από το 2007! Χρόνια ρεκόρ το 2016 με την καταβολή επιδοτήσεων από το παρελθόν".

Έκανε λόγο επίσης για "ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας", που δημιούργησε "ένα μεγάλο κενό", με αποτέλεσμα να "βρεθεί πολύς κόσμος εγκλωβισμένος". "Είχαμε ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών το 2018, με 33,4 δισ ευρώ. Προσπαθούμε να τις ενισχύουμε κι άλλο. Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά και μαγικές... κατσούνες για την επίλυση των προβλημάτων. Υπάρχει όμως πραγματικός σχεδιασμός και πραγματική στόχευση. Για να φτάσουμε σε αποτέλεσμα χρειάζεται να συζητάμε με όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις και σε προτάσεις".

"Θέλουμε τον πρωτογενή τομέα ως θεμέλιο λίθο στον παραγωγικό μοντέλο της μεταμνημονιακης εποχής. Τα προϊόντα της Κρήτης έχουν ισχυρή αναγνωρισιμότητα σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς ο παραγωγός δεν την καρπώνεται.Το κράτος πρέπει να ανοίξει νέες προοπτικές. Συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κρήτης η ποιότητα των προϊόντων και ο τουρισμός. Δοκιμάζουν όμως οι τουρίστες τα προϊόντα της Κρήτης; Σε άλλα κράτη, τα προϊόντα τους τα δίνουν από το πρωινό μέχρι το μεταμεσονύχτιο σνακ. Ο τουρίστας λειτουργεί ως πρεσβευτής. Αυτό που θα γευτεί εδώ και θα του αρέσει, θα το αναζητήσει στη χώρα του.

Η ποιότητα για τον καταναλωτή είναι η υγιεινή και η ασφάλεια του προϊόντος. Κινδυνεύουμε να μείνουμε πίσω από τις εξελίξεις. Οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες υπάρχουν. Έχουμε την υποχρέωση να δείξουμε και να χαράξουμε δρόμους. Η πρωτοβουλία ανήκει στους ανθρώπους της παραγωγής και στα συνεργατικά σχήματα.Η ιδεολογία του συνεταιρισμού υπάρχει ζωντανή στη χώρα μας. Είναι κάτι που χτίστηκε".

Νωρίτερα, ο κ. Αραχωβίτης συναντήθηκε με κτηνοτρόφους. Στο πλαίσιο της συνάντησης η Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτροφικών Συλλόγων Κρήτης κατέθεσε υπόμνημα στον Υπουργό ζητώντας "απαντήσεις και λύσεις που αφορούν το παρόν και μέλλον της κτηνοτροφίας στην Κρήτη".

Ο Περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτακης σημείωσε από την πλευρά του ότι:

"Το φράγμα Λαδούκου χρηματοδοτήθηκε ως αντιπλημμυρικό. Ο ΟΑΚ έχει αναλάβει τη μελέτη για να γίνει αρδευτικό".

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της Περιφέρειας για τους ΤΟΕΒ και στη συνεργασία που υπάρχει με το Πολυτεχνείο Κρήτης για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας.

"Πρέπει να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τα νερά του Βιολογικού καθαρισμού. Μέσα από αυτά, όλες οι αγροτικές περιοχές των Δήμων Ηρακλείου και Αρχανων Αστερουσιων μπορούν να αρδευονται".

Ο κ. Αρναουτακης επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα, στην ταυτότητα και την ανταγωνιστικότητα των τοπικών αγροτικών προϊόντων, με τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.

Ζήτησε τέλος αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, για να είναι πιο ευέλικτες και πιο αποδοτικές οι όλες διαδικασίες,

"Θέλουμε τη βοήθειά σας και τη στήριξή μας", είπε ο κ. Αρναουτακης απευθυνόμενος στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Από την πλευρά του, ο Υπουργός τόνισε πως: "Πλέον έχουμε μπει στον πυρήνα των προβλημάτων, που είναι η πραγματική παραγωγή, η παραγωγικότητα του τόπου, ο τρόπος που θα αυξήσουμε το εισόδημα του παραγώγου. Φύγαμε από τα παλιά διαχειριστικά ζητήματα και ο κόσμος περιμένει από αυτή την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα. Φαίνεται δηλαδή ότι αναγνωρίζει ο κόσμος ότι τώρα γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια, βήμα-βήμα, και σε βάθος, από αυτή την κυβέρνηση να λυθούν τα προβλήματα. Αυτό από τη μία μας χαροποιεί κι από την άλλη μας φορτώνει ευθύνες".

Για τη δακοκτονία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σχολίασε:

"Είμαστε τέσσερις μήνες μπροστά σε όλα, καθόλα έτοιμοι για φέτος. Είναι τα φάρμακα, είναι τα χρήματα στις Περιφέρειες, είναι το προσωπικό. Όλα είναι τέσσερις μήνες νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Άρα, θα έχουμε μία καλή χρονιά από πλευράς δακοκτονίας".

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πρόσθεσε ότι "ετοιμάζουμε την αλλαγή του νόμου για τη δακοκτονία, που έχει να αλλάξει από το 1953. Θα γίνει εσωτερική διαβούλευση, νομοτεχνικες βελτιώσεις, δημόσια διαβούλευση -έτσι κι αλλιώς δεν μας βιάζει, θα πάει για την επόμενη χρονιά- και μετά θα μπει στη διαδικασία της ψήφισης στη Βουλή"'.

Για την προστασία των μεγαλύτερων αγροτικών εισοδημάτων, "μετά τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών", ο ίδιος ανέφερε:

"Ήδη ξεκινήσαμε με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 33% για τα μεγαλύτερα εισοδήματα. Ξεκινάμε και προχωράμε να στηρίξουμε τα μεγαλύτερα και πιο παραγωγικά εισοδήματα. Γιατί είναι αυτοί που πραγματικά στηρίζουν διαφορετικά την οικονομία. Είναι η σειρά να στηριχθούν κι αυτοί".

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ