ΚΡΗΤΗ
Α. Σκουντάκης: Τα φαρμακεία μπορούν να αναλάβουν μέρος των εμβολιασμών
"Μόνο έτσι θα υπάρξει αποσυμφόρηση και επιτάχυνση της διαδικασίας" λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου
Του Αντώνη Παντινάκη
Μόνο έτσι θα υπάρξει αποσυμφόρηση και συγχρόνως επιτάχυνση της διαδικασίας. Διότι με τα τωρινά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του κι επικαλείται ο κ. Σκουντάκης, το πολυπόθητο και πανθομολογούμενο τείχος ανοσίας που πρέπει να χτιστεί με τα πιο ισχυρά υλικά, τα εμβόλια, προσκρούει σε... τείχος!
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου είναι απαισιόδοξος, διότι “τα εμβολιαστικά κέντρα είναι πολύ μικρά σε αριθμό, περιορισμένα. Τουλάχιστον στον νομό Ηρακλείου όπου μπορώ να έχω πληροφόρηση, είναι δύο νοσοκομεία (ΠΑΓΝΗ – Βενιζέλειο), το ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο και τα Κέντρα Υγείας. Καταλαβαίνετε ότι με αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα και την προοπτική να εμβολιαστούν περί τις 200.000 συμπολίτες μας στο Ηράκλειο, για να επιτύχουμε το τείχος ανοσίας που χρειάζεται, δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε σύντομα να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο”.
Οι φαρμακοποιοί έχουν θέσει εαυτούς στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας. Ο κ. Σκουντάκης και οι συνάδελφοί του απευθύνονται στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, λέγοντας ότι "και τα φαρμακεία μπορούν να συμπεριληφθούν σε έναν σχεδιασμό που να περιλαμβάνει περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα. Τα φαρμακεία μπορούν να κάνουν αυτή τη διαδικασία, εφόσον έχουν τα εμβόλια που δεν χρειάζονται ακραίες συνθήκες συντήρησης. Εμείς έχουμε επισημάνει αυτή τη στιγμή τον μικρό αριθμό που υπάρχει στα εμβολιαστικά κέντρα και είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας να συνεισφέρουμε κι εμείς σε όλο αυτό το τιτάνιο έργο που έχει ξεκινήσει”.
Σαφώς όμως πριν γίνει (οτιδήποτε), θα χρειαστεί να υπάρξει η απαραίτητη υγειονομική πιστοποίηση, όπως ακριβώς έχει συμβεί και με το αντιγριπικό εμβόλιο, ώστε οι φαρμακοποιοί να είναι και υγειονομικά πλήρεις και νομικά κατοχυρωμένοι.
Ο κ. Σκουντάκης έγινε πιο συγκεκριμένος: Τα φαρμακεία μπορούν να μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα “εφόσον έχει προηγηθεί μία πιστοποίηση των φαρμακοποιών, οι οποίοι θα μπορούν κι αυτοί να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την άμεση δυνατότητα που παρέχουν τα φαρμακεία να εμβολιάσουν χιλιάδες κόσμο σε σύντομο χρονικό διάστημα”.
Σε σειρά προτεραιότητας
Η πλατφόρμα άνοιξε κι εντός του επόμενου δεκαημέρου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των φαρμακοποιών, οι οποίοι είδαν ένα από τα βασικά τους αιτήματα να ικανοποιείται, μπαίνοντας σε σειρά προτεραιότητας (με το κλείσιμο ραντεβού) μαζί με τους ιδιώτες γιατρούς.
Επάρκεια σε υγειονομικό υλικό, αλλά και “βαριά αγγαρεία και χάσιμο χρόνου”
Τα φαρμακεία υποχρεούνται πλέον από το κράτος να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους στο υγειονομικό υλικό που διαθέτουν, σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε ο κ. Σκουντάκης, που κάλεσε την Πολιτεία να αποσύρει την εν λόγω διάταξη, σχολιάζοντας επ’ αυτού: “Είναι μια περιττή διαδικασία πλέον. Υπάρχει τεράστια επάρκεια σε μάσκες, αντισηπτικά στα φαρμακεία, και η απογραφή δεν προσφέρει τίποτα ακριβώς αυτή τη στιγμή, παρά μόνο χάσιμο χρόνου. Είναι μια βαριά αγγαρεία και χάσιμο χρόνου. Θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτό τον χρόνο για να κάνουν άλλα χρήσιμα πράγματα”.