ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Όμιλος Φίλων Νεανικού Τύπου»- 13 χρόνια συστηματικής μαθητικής δημοσιογραφίας
Μια καινοτόμος περιφερειακή δράση που αποκτά πανελλήνια διάσταση.

Η μαθητική δημοσιογραφία είναι ο πλέον διαχρονικός τρόπος δημόσιας έκφρασης και καλλιέργειας των μαθητικών ιδεών. Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό δεδομένο, όπως καταγράφεται και αποδεικνύεται από την πεντάτομη έρευνα «Ελληνικός Νεανικός Τύπος» του Ιστορικού Αρχείου Ελληνικής Νεολαίας – Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (1987-1992).
Με αυτήν την ιστορική βάση και με την ιδιαίτερη παρουσία του διασχολικού Τύπου στην Κρήτη, ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2012, ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας «Τύπος και Ουσία» στη μνήμη του δημοσιογράφου Λευτέρη Δασκαλάκη, ο οποίος μετεξελίχθηκε στον (πανελλήνιο) Όμιλο Φίλων Νεανικού Τύπου με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη σημαντικών προσώπων από το χώρο του Πανεπιστημίου, των Γραμμάτων και της Δημοσιογραφίας.
Σκοπός του Συλλόγου ήταν οι πρωτοβουλίες καταγραφής και ανάδειξης του μαθητικού Τύπου –αρχικά της Κρήτης και σήμερα όλης της Ελλάδας-καθώς και η ραδιοφωνική προβολή τους μέσα από εκπομπή που ήταν εξολοκλήρου αφιερωμένη στους μικρούς δημοσιογράφους και στις δημιουργίες τους.
Οι πρωτοβουλίες αυτές, υλοποιούν κατά τον πλέον βιωματικό τρόπο το πνεύμα και τις αρχές της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ηνωμένα Έθνη, 1989) και κυρίως τα άρθρα 12, 13, 14 και 15 που αφορούν στο δικαίωμα ελεύθερης βούλησης, έκφρασης και συνεργασίας.
Σημαντικό στοιχείο των προσπαθειών μας ήταν η συνεργασία με τον τοπικό Τύπο και η παρουσία των μαθητικών εντύπων ως συνιστώσα της επαγγελματικής δημοσιογραφίας σε ειδικά ένθετα ή παρουσιάσεις από τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και τα τηλεοπτικά μέσα της Κρήτης.
Από τον Οκτώβριο του 2024, η προσπάθεια αυτή πήρε πανελλήνια διάσταση με επίκεντρο τη δεκαπενθήμερη, 1η Πανελλήνια Έκθεση Μαθητικής Εφημερίδας που πραγματοποιήθηκε από τις 9 έως τις 24 Ιανουαρίου 2025, σε συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης με παράλληλες εκδηλώσεις παρουσίασης και προβολής των εντύπων της Κεντρικής Μακεδονίας.
Όλη αυτή η τεχνογνωσία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα συνολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα καλλιεργεί και θα προάγει τη μαθητική σκέψη και έκφραση, βασισμένο πάνω στις αρχές της εκπαιδευτικής και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
Εδώ, να επισημάνουμε την ιδιαίτερη αξία που αποκτά ο μαθητικός Τύπος σε σχολεία ειδικών συνθηκών όπως είναι αυτά των Καταστημάτων Κράτησης, των προσφυγικών δομών και τον ρόλο της δημόσιας έκφρασης σαν παράγοντα υγιούς σκέψης και περιορισμού φαινομένων όπως η σχολική –φυσική ή διαδικτυακή-βία. Κι αυτό επειδή λειτουργεί ως παιδαγωγικός παράγοντας εξισορρόπησης των διαφορών και σημείο ουσιαστικής συνάντησης των μαθητών, μέσα από την κοινή έκφραση των ιδεών και των συναισθημάτων τους.
Το αρχείο του μαθητικού Τύπου θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη ύλη για πρωτότυπες εκθέσεις στις έδρες των Περιφερειών ή των Περιφερειακών ενοτήτων ακόμα και στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως αυθεντικό και πλήρες δείγμα του μαθητικού πολιτισμού και του υψηλού επιπέδου της εγχώριας μαθητικής δημιουργίας.
Ελπίζουμε ότι, με τον καιρό, Δήμοι, Περιφέρειες και Κεντρικό Κράτος και Μ.Μ.Ε. θα πάρουν πιο σοβαρά τον μαθητικό Τύπο και θα του δώσουν μια πιο ουσιαστική θέση στο προσκήνιο της ενημέρωσης χωρίς να υποτιμούν ή να φοβούνται το αποτέλεσμα της μαθητικής ελευθεροτυπίας.
Η δεκατριάχρονη πια εμπειρία πάνω στη συστηματική μαθητική δημοσιογραφία καθώς και οι προτάσεις που απορρέουν απ’ αυτήν θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο συνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη» που πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «Πόρτο Παλλάς» της Θεσσαλονίκης με παράλληλη έκθεση μαθητικής εφημερίδας στον προθάλαμο του χώρου συνεδριάσεων.
Ως επίλογο, επισυνάπτουμε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ρεθύμνης, Γιώργου Μαρινάκη που με ουσιαστικό τρόπο απευθύνεται στους συναδέλφους του της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, με αφορμή τη διεξαγωγή της προαναφερθείσας 1ης Πανελλήνιας Έκθεσης Μαθητικής Εφημερίδας.