Σχολεία: Πάνω από 82 τμήματα συγχωνεύονται σε όλη την Κρήτη (video)

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Τεράστιο ζήτημα τι θα γίνει με την παράλληλη στήριξη- «Το Υπουργείο δεν το λαμβάνει καθόλου υπόψιν» διαμαρτύρονται οι εκπαιδευτικοί

Σφοδρές αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, η οποία, δίνει το σύνθημα στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις τμημάτων τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα (1.000 περίπου) όσο και στην Κρήτη.

Σε ότι αφορά στο νησί μας, οδηγούνται προς συγχώνευση περισσότερα από 82 σχολικά τμήματα σε όλη την Κρήτη. Ειδικότερα, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου συγχωνεύονται σαράντα τμήματα, στο νομό Λασιθίου δώδεκα, στο Ρέθυμνο περισσότερα από δέκα και στα Χανιά πάνω από είκοσι, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Γιώργος Μακράκης, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος».

Οι εκπαιδευτικοί από Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί της Δευτέρας 19 Αυγούστου έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης.

«Θέλαμε να δείξουμε την αντίθεση μας απέναντι στα αντιπαιδαγωγικά μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία» είπε ο κ. Μακράκης.

Οι εκπαιδευτικοί ανέφεραν ότι το Υπουργείο προχωρά σε συμπτύξεις τμημάτων με μοναδικό κριτήριο τον οικονομικό παράγοντα και προειδοποίησαν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παιδαγωγική διαδικασία ένα τέτοιο μέτρο.

«Η οδηγία του Υπουργείου είναι να μετακινούν μαθητές από σχολείο σε σχολείο. Δηλαδή οι γονείς να αναγκάζονται να παίρνουν τα παιδιά τους σε άλλο σχολείο όταν υπάρχουν τμήματα πάνω από 25 μαθητές. Αντί να διχοτομείται το τμήμα στην ουσία έχουμε μετακινήσεις μαθητών» ανέφερε συγκεκριμένα ο ίδιος.

Ένας επιπλέον σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας αναφορικά με τη νέα εγκύκλιο που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας είναι, σύμφωνα πάντα με τους εκπαιδευτικούς, είναι το πρόβλημα που δημιουργείται με τα τμήματα της παράλληλης στήριξης.

«Το έργο του εκπαιδευτικού δυσκολεύει κατά πολύ ακόμα και με τις περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται την παράλληλη στήριξη. Ένα τμήμα 22 ή 25 μαθητών μπορεί να έχει παραπάνω από 2 ή 3 ή 4 γνωματεύσεις από το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. για παράλληλη στήριξη κι όμως αυτό δεν το λαμβάνει καθόλου υπόψιν το Υπουργείο Παιδείας» αναφέρει σχετικά ο κ. Διονύσης Μουλιανιτάκης, πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μεραμβέλλου- Οροπεδίου.

 

Δείτε επίσης:

Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί, με φόντο τις συγχωνεύσεις τμημάτων

Σχολεία: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις τμημάτων

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ