ΚΡΗΤΗ
Σφακιανάκης για μεταναστευτικό: «δεν μπορεί να είναι όλα στον αυτόματο»
Ο γνωστός λιμενικός ζητά άμεσα επανασχεδιασμό, τόσο επιχειρησιακά όσο και σε επίπεδο διαχείρισης.
Όταν σε ένα 48ωρο καταγράφονται στην Κρήτη οχτώ περιστατικά αφίξεων παράνομων μεταναστών, όταν ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής δεν έχει ακριβή εικόνα για το τι συμβαίνει με το μεταναστευτικό στο νησί και επικαλούμενος νούμερα, αναφέρεται στο 1/7 των πραγματικών αφίξεων, όταν τίποτα δεν έχει αλλάξει σε επίπεδο επιχειρησιακό αλλά και διαχείρισης, παρά τα αλλεπάλληλα «κύματα» ανθρώπων που φθάνουν από τη Λιβύη στην Κρήτη, τότε, μάλλον δεν πάμε καλά σε επίπεδο σχεδιασμού και λήψης μέτρων.
Και δεν το λέμε εμείς αλλά άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στα πράγματα και είναι γνώστες του αντικειμένου. «Δεν μπορεί όλα να είναι στον αυτόματο» υπογραμμίζει ο γνωστός συνδικαλιστής του Λιμενικού στην Κρήτη, πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, Γιώργος Σφακιανάκης, βλέποντας πια το αδιέξοδο που δημιουργείται.
«Από τον Μάρτιο είχαμε κρούσει καμπανάκι καθώς οι μετανάστες που κατέφθαναν μάς ανέφεραν ότι πίσω, στο Τομπρούκ της Λιβύης, περίμεναν χιλιάδες κόσμου για να ταξιδέψει στην Ευρώπη, με πρώτη είσοδο την Κρήτη.
Από τότε όμως δεν έχει γίνει τίποτε απολύτως. Μέσα σε ένα 48ωρο, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, καταγράψαμε 8 περιστατικά με 346 ανθρώπους. Όλα στον αυτόματο. Δεν έχουν πάρει καθόλου μέτρα για την κατάσταση αυτή. Όφειλαν να επανασχεδιάσουν την επόμενη ημέρα. Αυτό δεν έγινε και τώρα το πρόβλημα είναι στο …σπίτι μας», υπογραμμίζει.
Όπως αναφέρει, οι «καραβιές» είναι συνεχόμενες και με την κλιμάκωση της έντασης και του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση θα διογκωθεί.
«Δεν μπορεί να είναι όλα στον αυτόματο. Ούτε μπορώ να δεχθώ ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής-και σας προκαλώ να ανατρέξετε σε πρόσφατες δηλώσεις του-δεν είχε ακριβή εικόνα των μεταναστών που έχουν φθάσει στην Κρήτη. Δεν μπορεί να λέει «500» και εμείς να έχουμε πάνω από 3.600 μέχρι σήμερα».
Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, παρά τις εξαγγελίες και τις δεσμεύσεις, μέχρι σήμερα, στους μήνες που μεσολάβησαν από την κάθοδο Καιρίδη (του προηγούμενου υπουργού) στην Κρήτη, δεν υπήρξε:
-Καμία ενίσχυση υπηρεσιών του Λιμενικού σε επίπεδο Κρήτης
-καμία μέριμνα για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών
Σύντομα θα πρέπει να αναζητηθεί νέος χώρος προσωρινής φιλοξενίας καθώς στο χώρο του ΚΤΕΛ που χρησιμοποιείται σήμερα για τις ανάγκες των μεταναστών, θα μεταστεγαστούν υπηρεσίες του Λιμενικού Ταμείου.
Η Περιφέρεια Κρήτης βρίσκεται στο ψάξιμο του χώρου αυτού, όσο και η κατάσταση στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει δυσκολέψει αφού οι δομές φιλοξενίας έχουν «φρακάρει» από τους μετανάστες. «Δεν μπορούν να τους δεχθούν, αναγκαζόμαστε να τους κρατάμε εμείς εδώ πέρα και αυτό σημαίνει ότι θέλουμε περισσότερο κόσμο για να κάνουμε τις φυλάξεις».
Ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε ότι υπάρχει drone για τη θαλάσσια επιτήρηση, όμως η Μεσόγειος είναι ανοιχτή θάλασσα και οι δυσκολίες είναι τεράστιες. Συνοψίζοντας την κουβέντα, ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αν. Κρήτης επανέλαβε με έμφαση ότι απαιτείται άμεσα «επανασχεδιασμός από την αρχή, με βάση τις αφίξεις των μεταναστών και τα νέα δεδομένα, επανασχεδιασμός επιχειρησιακός αλλά και υποδοχής-προσωρινής φιλοξενίας καθώς και των μεταγωγών που τις έχει αναλάβει αποκλειστικά το Λιμενικό Σώμα».
Ο Γιώργος Σφακιανάκης, πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης
Δείτε επίσης:
Εγκλωβίστηκαν στα βράχια 26 μετανάστες: Νυχτερινή επιχείρηση διάσωσης
Καθημερινότητα οι αφίξεις παράνομων μεταναστών στην Κρήτη
Καραβιές μεταναστών παντού στη Κρήτη - 44 άτομα νότια του Ηρακλείου
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο