ΚΡΗΤΗ
Σεισμός στο Αρκαλοχώρι: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Μινώα
Στυλιανίδης από το Αρκαλοχώρι: Προτεραιότητα οι άνθρωποι και ο έλεγχος των κτιρίων - Μέριμνα για τη διαμονή και διατροφή για τους πληγέντες - Έρχονται ήδη 300 σκηνές και ετοιμάζεται το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου
SHARE:
Στο Αρκαλοχώρι, έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας, ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, για να δει από κοντά την έκταση των ζημιών αλλά και να προεδρεύσει σύσκεψης για την επόμενη ημέρα για το Αρκαλοχώρι αλλά και την Κρήτη, με πρωταρχικό μέλημα φυσικά, τους ανθρώπους που έμειναν άστεγοι μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ.
"Την επιστήμη την ακούμε και την ακολουθούμε με θρησκευτική ευλάβεια. Εμείς κάνουμε την πολιτική διαχείριση" - είπε ο κ.Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι η αρχή των ενεργειών θα γίνει με την αξιολόγηση των κτιρίων.
"Έχουμε συγκαλέσει την επιτροπή αξιολόγησης κινδύνου, για να ξέρουμε τι θα πούμε στους ανθρώπους, ποιοι θα μπουν και ποιοι όχι" - πρόσθεσε ο ίδιος.
Το λόγο πήρε κατόπιν ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, σημειώνοντας ότι τα θέματα είναι τρία: επιστημονικό, επιχειρησιακό, διαχειριστικό. "Επιχειρησιακά πήγαμε πολύ καλά από άποψη κινητοποίησης. Καλύτερα από κάθε άλλο σεισμό στην Ελλάδα. Προβληματίστηκε η επιστημονική κοινότητα με την μακρόσυρτη σεισμική ακολουθία" - είπε ο κ.Λέκκας, σημειώνοντας πως "δεν μπορούσαμε να προδιαγράψουμε τότε τον σεισμό των 5.8 ρίχτερ".
Παρέμβαση έκανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ζαχαρίας Καλογεράκης, αναφέροντας πως "στο δια ταύτα, ο κόσμος περιμένει έξω από τα σπίτια του", θέτοντας το ερώτημα για το τί θα γίνει με τους ανθρώπους. Όπως διευκρινίστηκε, νεότερα θα υπάρξουν το βράδυ, αφού συνεδριάσει οι Επιτροπή. Ως τότε οι κάτοικοι παλαιών σπιτιών θα παραμείνουν έξω, ενώ όπως ειπώθηκε "τα καινούργια σπίτια δεν διατρέχουν κίνδυνο", κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή Μ.Συντυχάκη.
Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι ως πρώτη ενέργεια, οι ειδικοί θα βγουν για ελέγχους, πρώτα στα σχολεία, κατόπιν στο δημαρχείο και το Κέντρο Υγείας και μετά στα σπίτια.
Για τα σπίτια ειπώθηκε ότι, τα παλιά σπίτια μέχρι το 1970 θα ελεγχθούν και τα ετοιμόρροπα καθώς και τα σπίτια που έχουν υποστεί κάποιες ζημιές, θα αποφεύγονται μέχρι να περάσει κλιμάκιο ελέγχου. Τα νεότερα σπίτια, κατασκευής το 1985 και εξής, δε διατρέχουν κίνδυνο. "Θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από την συμπεριφορά των κτιρίων" - είπε ο υπουργός, ενώ για όσους δε μείνουν στα σπίτια τους, ειπώθηκε πως θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία. Απέναντι στις φωνές που αναφέρουν πως δεν υπάρχουν ξενοδοχεία στην περιοχή, ο Υπουργός άφησε σε εκκρεμότητα τη λύση, λέγοντας πως "θα βρούμε που θα πάνε".
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης επέμεινε στο θέμα, τονίζοντας πως "ζητούμενο είναι το που θα μείνουν οι άνθρωποι απόψε" και ζητώντας άμεσο έλεγχο δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων. Ο Υπουργός από την πλευρά του πρότεινε να επιστρατευτούν κι άλλα συνεργεία, ώστε εντός 2 ημερών να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των βασικών κτιρίων.
Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς όπως είπε "πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα που είναι δύσκολη. Χρειαζόμαστε την στήριξη του υπουργείου και της κυβέρνησης". Ο Υπουργός είπε πως "προχωράμε βήμα βήμα" και δεσμεύτηκε για, ενίσχυση των κλιμακίων, σήμερα κιόλας, για τον άμεσο έλεγχο. "Όσα σπίτια έχουν ρωγμές δεν θα μπουν μέσα μέχρι να ελεγχθούν. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και συμπέρασμα". Σημειώνεται ότι ο δήμος έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου μαζί με τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο θα έχουν την ευθύνη συντονισμού.
Αύριο και μεθαύριο τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ ερωτηματικό προκύπτει για τις υπόλοιπες υπηρεσίες. "Από τα 85 σχολεία που μου απάντησαν τα 45 έχουν ρωγμές" είπε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μ.Μπελαδάκης με τον υπουργό να απαντά πως δε θα μπει μαθητής ή δάσκαλος μέσα, αν δεν ελεγχθούν.
Ο υπουργός από την πλευρά του ζήτησε να ελεγχθούν και όσα κτίρια σχετίζονται με την κοινωνική ζωή και την καθημερινότητα (τράπεζες, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κλπ). "Με το έμπειρο προσωπικό που έχουμε, μέχρι αύριο θα μπορέσουνε να ελέγχουμε τα κρίσιμα κτίρια και τις συνορευσεις τους" - είπε ο κ.Στυλιανίδης, ενώ η διοικήτρια της ΔΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδακη ανέφερε ότι θα διατεθεί "όλη η υποδομή για να γίνει διαχείριση των ατόμων με οξυγόνο και άλλες ανάγκες στα σπίτια τους".
Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, 20-30 χωριά γύρω από το δήμο έχουν μεγάλο πρόβλημα, με πολλά από αυτά να είναι ακατοίκητα. Ως προς την πόλη του Αρκαλοχωρίου, το παλιό τμήμα της έχει διαλυθεί, το νέο άντεξε.
«Έρχονται ήδη 300 σκηνές και ετοιμάζεται το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Φροντίζουμε για τη διατροφή επίσης», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Έκτακτη σύσκεψη νωρίτερα
Για τον συντονισμό της επιχείρησης διαμονής και σίτισης των πληγέντων καθώς και την καταγραφή των ζημιών, μίλησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, πριν λίγο στο Αρκαλοχώρι στην έκτακτη σύσκεψη των φορέων και εν αναμονή του Υπουργού.
«Το πρώτο είναι η ανθρώπινη ζωή και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους οικείους του ανθρώπου που χάθηκε», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Διαβάστε επίσης:
Κλάματα κι απόγνωση στο Αρκαλοχώρι - Ο σεισμός άφησε άστεγους πολλούς...
Κλιμάκιο 20 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών στον Δήμο Μινώα
Ισχυρότατος σεισμός στην Κρήτη! - 5,8 ρίχτερ η ένταση της δόνησης!
Έκκληση για μετακίνηση των πολιτών από το Αρκαλοχώρι
Ο Ευθ. Λέκκας για το μεγάλο σεισμό στο Ηράκλειο: Ήταν μεγαλύτερος από ότι περιμέναμε
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο