ΚΡΗΤΗ

Σε συνάντηση για την Εμπορική Πολιτική της ΕΕ ο Αντ, Ροκάκης

"Ως Επιμελητήριο Χανίων επιδιώκουμε πρόσθετες εξαγωγικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα μετά και την ειρηνική διευθέτηση και ανοικοδόμηση της γειτονικής Λιβύης"

No profile pic

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, ως εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων, συμμετείχε την Πέμπτη μαζί με συναδέλφους του από όλη τη χώρα στην ψηφιακή συνάντηση εργασίας, την οποία διοργάνωσε η Νέα Δημοκρατία και οι Ευρωβουλευτές της, με θέμα «Κάνουμε zoom στην ατζέντα της Ευρώπης: Πώς επηρεάζεται η εμπορική πολιτική της Ε.Ε. από την εκλογή Biden και το Brexit & Access2Markets, η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα της Ε.Ε. για την ενίσχυση εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμούς τους ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Επικεφαλής της Κ.Ο. Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. & Αντιπρόεδρος του Ε.Λ.Κ. και ο κ. Γιάννης Μπρατάκος, Γενικός Διευθυντής της Ν.Δ., ενώ κεντρική εισηγήτρια ήταν η κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευρωβουλευτής - Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο κ. Γιώργος Στεργίου, Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

 

Ο Αντώνης Ροκάκης, σε δήλωσή του για τη συγκεκριμένη εκδήλωση τόνισε τα εξής:

«Ο επιχειρηματικός κορμός της Ευρώπης είναι αναμφίβολα οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην αγορά των Χανίων. Το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν το 88% των εργαζομένων στον επιχειρηματικό τομέα. Το ποσοστό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν διαφέρει με αυτό που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο είναι 99,8% και σε αυτές απασχολείται το 66,6% των εργαζομένων στον επιχειρηματικό τομέα. Κατά την εκτίμησή μας όμως το στρατηγικό κέντρο βάρους της Ευρωπαϊκής εμπορικής στρατηγικής τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε δυσανάλογο κι αυτό χαρακτηρίζεται ως δομική αδυναμία της. 

 

Συνεπώς, νέα εργαλεία, όπως η  εξαγωγική πύλη «Access2Markets», αποτελεί μια έμπρακτη ελπίδα ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στην αποτελεσματική διασύνδεση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της Ε.Ε. με τις πολιτικές της για την Εξωστρέφεια. Πιστεύω μάλιστα ότι συναντήσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών με την επιχειρηματική κοινότητα, όπως η σημερινή, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αποτελεσματική ενημέρωση και διεκδίκηση των βέλτιστων αναπτυξιακών όρων για την Ανάκαμψη από τη σοβαρή σημερινή κρίση και για το λόγο αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές . 

Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι ένα προνόμιο των μεγάλων πλέον ανοίγει και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας, οι οποίες πλέον έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσβαση σε πλήθος χρηστικών πληροφοριών (π.χ. κανόνες καταγωγής εμπορικών αγαθών, προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ, εμπόριο υπηρεσιών, δημόσιες συμβάσεις, δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας) για τις διαδικασίες εισαγωγών και εξαγωγών στην ΕΕ από και προς Αγορές τρίτων χωρών, καθώς και για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας εντός της Αγοράς της ΕΕ. Το σημαντικότερο είναι ότι από την πύλη «Access2Markets», ο κάθε ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας έχει πλέον το άμεσο πλεονέκτημα της αξιόπιστης και ολοκληρωμένης εικόνας για τις εξαγωγικές αγορές -εντός και εκτός ΕΕ- τις οποίες επιθυμεί να στοχεύσει, συνδυαστικά με τις προτιμησιακές εμπορικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την Ε.Ε. 

 

Σίγουρα οι αναταράξεις στη Βρετανική αγορά Τουρισμού και Αγροδιατροφής μετά το Brexit προβλημάτισαν έντονα και τις Χανιώτικες επιχειρήσεις μας. Με την ιστορική συμβιβαστική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας αποφύγαμε τις ολέθριες συνέπειες ενός άτακτου Brexit. Μπορεί να μην επιβάλλονται φόροι, δασμοί και ποσοστώσεις, αλλά επαναφέρονται τελωνειακοί έλεγχοι, πιστοποιητικά, γενικά μια σειρά γραφειοκρατικών ρυθμίσεων στην ανταλλαγή εμπορευμάτων, με αναπόφευκτη συνέπεια την απώλεια χρόνου και την αύξηση του κόστους, η οποία τελικά έχει αρχίσει να περνάει δυστυχώς στον Καταναλωτή.

 

Τα Χανιά, όπως και η Κρήτη, διαθέτουν σημαντική παραγωγική δυνατότητα στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της Οικονομίας. Με δεδομένη την σημαντική πίεση στην τοπική Οικονομία από την πτώση του τουριστικού ρεύματος (-80%, 2020) λόγω των συνεπειών της πανδημίας Covid-19 και σε συνδυασμό με τη στρατηγική θέση του νησιού, που αποτελεί το τελευταίο σύνορο της Ευρώπης με την Αφρικανική ήπειρο, ως Επιμελητήριο Χανίων επιδιώκουμε να μελετηθούν πρόσθετες εξαγωγικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα μετά και την πρόσφατη ειρηνική διευθέτηση και ανοικοδόμηση της γειτονικής Λιβύης. Προϊόντα όπως κηπευτικά, αμνοερίφια, εμφιαλωμένο νερό, οικοδομικά υλικά κ.α. καταγράφονται σε έλλειψη στη βόρεια Αφρική. 

 

Σε πρόσφατη επίσκεψή μου, ως επικεφαλής του Επιμελητηρίου Χανίων, μαζί με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, κ. Βιριράκη, έχουμε ήδη προωθήσει – σε στενή συνεργασία με τη δημοτική αρχή της πόλης της Κισσάμου – τη στρατηγική προτεραιότητα πολυεπίπεδης αναβάθμισης του λιμανιού της Κισσάμου σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών, με πρώτο βήμα την προώθηση ειδικής προμελέτης από το Λιμενικό Ταμείο Χανίων.

 

Δυστυχώς όμως, η εξελισσόμενη Λιβυκή κρίση ανέδειξε για μια ακόμη φορά δομικές αδυναμίες της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντιμετώπισε ξανά σοβαρά εσωτερικά προβλήματα συνοχής στη στρατηγική της στάση με αποτέλεσμα κρίσιμα εθνικά και οικονομικά μας συμφέροντα να απειλούνται από παράνομες συμφωνίες, όπως το Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ελληνικής κυβέρνησης».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση